facebooktwitterpinterest

Reviews, get directions and contact details for Sala sockenkyrka

Story

Sala sockenkyrka är en kyrkobyggnad som tillhör Sala församling i Västerås stift. Kyrkan ligger strax nordväst om Sala.KyrkobyggnadenKyrkan uppfördes omkring år 1300 och bestod då av ett långhus med ett smalare kor i öster. Vapenhuset vid södra sidan tillkom troligen vid början av 1400-talet. Under 1460-talet försågs kyrkorummet med tre stjärnvalv av tegel och vapenhuset försågs med ett kryssvalv av tegel. Strax därefter bemålades de nya valven av Albertus Pictor. Målningarna kalkades över på 1700-talet, men frilades vid en renovering 1931. En korsarm vid långhusets norra sida tillkom 1756. 1761 uppfördes nuvarande sakristia norr om koret. I kyrkans sydvästra hörn finns en runsten inmurad.Inventarier Dopfunten av sandsten är från 1200-talet och tillhör en grupp funtar som tillskrivs den gotländske mästaren Sigrafr. Ett altarskåp är tillverkat omkring år 1520 i mästaren Pasquier Bormans verkstad i Bryssel. Nuvarande predikstol tillverkades av O L Dahlman i Västerås och kom på plats 1847. Tidigare predikstol var tillverkad 1646. Nuvarande orgel är tillverkad av Setterquist & son i Örebro och installerad vid ombyggnaden 1889-1890.



"Sala sockenkyrka är församlingskyrka i Sala Norrby Möklinta pastorat. För att hålla dig uppdaterad om gudstjänster och annat besök hemsidan.Där finns också kontaktuppgifter.Sockenkyrkan är byggd omkring år 1300 och är invändigt utsmyckad av Albertus Pictor med en för honom tidig och ovanlig motivserie. På 1700-talet togs större fönster upp och målningarna kalkades över. Vid renoveringen på 1930-talet togs de fram och även den stora runstenen som kan ses inmurad i kyrkans sydöstra hörn."
Address: Sala
City: Sala


Similar places near
Stall Östersala Stall Östersala 514 meter Stall Östersala är en sida som är öppen för alla som tillbringar eller har tillbringa...
Frälsningsarmén  Sala Frälsningsarmén Sala 1 km Cafet har fantastiskt god lunch. Otroligt goda räksmörgåsar. Även annat gott kaffebrö...
Mat o Prat på Norrmanska Mat o Prat på Norrmanska 2 km Norrmannen gården är en känd kulturbyggnad i trä,mitt i stadens centrum.Fin miljö för...
Hillingen Badplats Hillingen Badplats 10 km Magiskt ställe! Så tacksam för de ideella krafter som gör det möjligt att få uppleva ...
Reviews
Med vackra dock halvförstörda tak- och pelarmålningar av Albertus Pictor samt dessa genialt välanpassade takkupoler i denna akustiskt välljudande kyrka så infaller sig sinnesstämningarna väl även under min systers begravning även om jag hellre hade haft henne kvar i livet.
En av de mäktigaste av Albertus Pictors kyrkor och en av dem där han satt sitt namn. Uppe på orgelläktaren finns bilden av Döden som sågar ned ett träd som en livrädd gömt sig i - samma scen dyker även upp i Bergmans Det Sjunde Inseglet. Att kyrkan placerat en ful garderob som halvt täcker målningen är dock en skam.
Var rädd om denna gamla kyrka som har unika bilder av Alberto pictor .
Trevlig liten kyrka, va där på dop
Sveriges vackraste kyrka.
A marvellous petite church, with exquisite wall paintings by Albertus Pictor. Sadly, an industrial site has been built nit far from it, so the surroundings are not ideal. Still, the beauty both architecturally and in Pictor's paintings make this a place well worth visiting! Översatt av Google En fantastisk liten kyrka, med utsökta väggmålningar av Albertus Pictor. Tyvärr har en industritomt byggts långt därifrån, så omgivningen är inte idealisk. Ändå gör skönheten både arkitektoniskt och i Pictors målningar detta till en plats väl värd ett besök!
Great church with lots of history. Viking stones stand out and the sword room are both very interesting. Översatt av Google Stor kyrka med mycket historia. Vikingastenar sticker ut och svärdrummet är båda mycket intressanta.
Comment on this business

to add Sala sockenkyrka map to your website;