facebooktwitterpinterest

Reviews, get directions and contact details for Sala station

Story

Sala är en tätort belägen i Västmanland; dock ligger delen öster om Sagån i Uppland. Sala är centralort i Sala kommun i Västmanlands län.I Sala återfinns Sala silvergruva samt Väsby Kungsgård och Aguélimuseet. Mitt i centrum ligger ett kvadratiskt kullerstenstorg, och några hundra meter därifrån finns Ekeby dammar, som är en del av det vattensystem som skapades till Sala Silvergruva.HistoriaVikingatiden i SalatraktenI Sala sockenkyrkas södra vägg finns en runsten som daterats till omkring år 1100. Var stenen ursprungligen stått är okänt, men den har antagligen stått i närheten av sockenkyrkan. Inskriften lyder: Viste och Halvdan reste stenen över sin fader Holme och broder Holmfast. Livsten ristade runorna.På andra sidan Sagån, som rinner alldeles i närheten, gjordes ett mycket intressant fornfynd. I samband med att Saladamm norr om kyrkan torrlades år 1901–1902 hittades fyra gravar från vikingatid. De döda, tre kvinnor och en man, var begravda i vad som verkade vara slädar eller kanoter. Gravarna var förhållandevis välbevarade och innehöll bland annat dräktspännen, spännbucklor, av brons och dessa har daterats till 900–1000-talet e.kr.

Address: Sweden, 733 38 Sala
City: Sala
Zip Code: 733 38


Similar places near
Sala Sala 0 meter Sala is a locality and the seat of Sala Municipality in Västmanland County, Sweden, w...
Kristinan kirkko Kristinan kirkko 420 meter En vacker kyrka mitt i Sala. Även med färre kyrkomålningar är interiören fantastisk, ...
Reviews
En fin och trevlig tågstation.
Lagom trivsam tågstation och en trevlig restaurang i direkt anslutning till vänthallen.
Helt klart duglig station för att vara en småstad. Här finns vänthall, toalett, café och informationstavlor. 3 aktiva spår, första spåret går mot Uppsala-Arlanda-Stockholm. Spår 2 går mot Västerås-Eskilstuna-Linköping och spår 3 går mot Avesta/krylbo-Borlänge-Falun-Mora. Busshållplatser finns även precis framför stationsbyggnaden.
Bra tågstation överlag, det ända dåliga är en toalett som alla taxi chaufförer använder så den är inte så värst fräsch
Cafe Jernvägen som ligger i stationsbyggnaden är väl värt ett besök.
Dåliga öppettider
Comment on this business

to add Sala station map to your website;