facebooktwitterpinterest

Reviews, get directions and contact details for Segeåns Vattendragsförbund och Vattenråd

Segeåns Vattendragsförbund och Vattenråd

About

Segeåns Vattenråd är en frivillig organisation med tre verksamheter: vattenkontroll, segeåprojektet och information & samverkan.

Story

Segeåns Vattendragsförbund bildades den 22 januari 1988, med representanter från kommuner, företag, diknings-företag och markägre. Vattendragsförbundets arbete har sedan starten varit att:

- Övervaka vården och utnyttjandet av vattensystemet.
- Vara kontakt- och rådgivande organ.
- Ta initiativ till planering och åtgärder i avrinningsområdet.

Vid årsskiftet 2009/2010 ombildades Vattendragsförbundet till Vattenråd i samband med införandet av ramdirektiv för vatten. Segeåns Vattenråd består av medlemmar från kommuner, industrier och dikningsföretag med verksamhet i avrinningsområdet.

Segeåns ursprungliga avrinningsområde omfattar 340 kvadratkilometer och ligger inom Svedala, Trelleborgs, Lunds, Staffanstorps, Vellinge, Malmö och Burlövs kommuner. Segeån har sitt upprinningsområde i de sydvästskånska sjöarna och sitt utlopp i Lommabukten i Öresund. De större sidovattendragen är Spångholmsbäcken, Torrebergabäcken och Risebergabäcken. Största delen av avrinningsområdet (50%) ligger inom Svedala kommun.

Segeå rinner genom jordbrukslandskap och är kraftigt övergödd. Det är främst kväve och fosfor som bidrar till övergödningen, vilket till stor del kommer från kringliggande åkermark. Kväve och fosfor släpps även ut från avloppsreningsverk, enskilda avlopp och genom bräddningar. Segeå har genom åren blivit rätad, från att vara en meandrande (slingrande) å, till att vara en rak å. När ån var meandrande var vattenflödet långsammare och därmed hann näringsämnena sjunka till botten och sedimentera. När ån genom åren blivit rätad har vattenflödet ökat, vilket innebär att näringsämnena inte hinner sedimentera och därmed blir de kvar i vattnet under längre tid och orsakar övergödning. Fosforbelastningen till Sege å är 8104kg per år och kvävebelastningen till är 676 372kg per år.

Address: Åbjörngatan 7, 233 80 Svedala
City: Svedala
Zip Code: 233 80



related searches: Sege å Svedala
Comment on this business

to add Segeåns Vattendragsförbund och Vattenråd map to your website;