facebooktwitterpinterest

Reviews, get directions and contact details for Skarpnäcksfältet

Story

Skarpnäcksfältet är ett informellt område och tidigare flygfält i stadsdelen Skarpnäcks gård i Söderort inom Stockholms kommun. Namnet har använts i lång tid för fältet som avgränsas av Skarpnäcksvägen och nya och Gamla Tyresövägen. På Skarpnäcksfältet gick under många år motortävlingen Skarpnäcksloppet. Den sista flyguppvisningen på Skarpnäcksfältet genomfördes i augusti 1980. På 1980-talet uppstod ett nytt bostadsområde på fältet. På Skarpnäcks sportfält finns banor för fotboll, australisk fotboll, baseboll och softboll.HistorikGärdetInnan de större utdikningarna började på 1700-talet var fältet ett vattensjukt gärde med tung lera som var svår att plöja och odla. Den tidigaste brukade marken var vid sluttningen vid höjden i sydost, där Skarpa by anlades på 1200-talet. Med säteribildningen på 1670-talet följde sedan utdikningar, vilket mot slutet av 1700-talet blev av stort intresse för brukarna av vattenkvarnarna i Nacka ström och Tyresö som ville få huvudavrinningen från fältet mot Ältasjön respektive sjön Flaten. Hovbagaren Nils Lychous och kommerserådet Carl Gustaf Apiarie, som hade intressen också i Nacka ström, arrenderade på 1790-talet mossen norr om fältet (Pungpina mosse) och inledde då ett större utdikningsprojekt som inbegrep utdikning av mossen och på själva fältet, där man med hålldammar i dikena tvingade vattnet att rinna till Ältasjön. Dessa domstolsreglerade vattenrättigheter var sedan till stort förtret och grund till långvariga processer för ägarna till Skarpnäck, då dikesfördämningarna tidvis medförde översvämningar. Konflikten avslutade slutgiltigt först då dåvarande ägaren till Skarpnäck, bryggmästaren Friedrich Rudolph Neumüller köpte hela Nacka kvarnkomplexet 1888 som då inte längre heller var kommersiellt intressant.

Address: Horisontvägen, 128 34 Skarpnäck, Stockholms Län, Sweden
Phone: 08-724 11 00
City: Skarpnäck
Zip Code: 128 34



related searches: Skarpnäcksfältet wikipedia
Similar places near
Skarpnäcksfältet Skarpnäcksfältet 0 meter Det ser ganska bra ut, men det är rekommenderat att man är i toppform om man ska dit....
Reviews
Det ser ganska bra ut, men det är rekommenderat att man är i toppform om man ska dit.
Designat av en god vän och bra lagkamrat, utbyggt allteftersom till det bättre och jag uppskattar verkligen att ha möjligheten att träna där när jag vill. Gillar verkligen detta.
Perfekt för att hålla igång kroppen, varierade vikter finns.
Bra ,fint. Bättre på sommaren
Översatt av Google Trevligt ställe.. Lagom brett för några matcher på en gång. Original Nice place.. Wide enough for a few matches at once.
Översatt av Google Förlorad i detta område plånbok, med körkort och SL, vänligen returnera mot en avgift Original Lost in this area wallet, with a driver's license and SL,Please return for a fee
Översatt av Google Bra ställe att träna 24 timmar på Original Great place to work out 24 hours
Comment on this business

to add Skarpnäcksfältet map to your website;