facebooktwitterpinterest

Reviews, get directions and contact details for Södra Bruket

Södra Bruket

About

I en underbar sekelskiftsmiljö, en km söder om Degerhamn vid Kalmarsund ligger det industri- och kulturhistoriskt värdefulla byggnader som byggdes för ca tvåhundra år sedan. Det finns sex bostadshus, en kvarn och en smedja inom södra bruket.

Story

Södra Bruket är en bebyggelse från början av 1800-talet. De mer än tvåhundraåriga bostadshusen har används som bostäder åt först Ölands Alunbruk som startade sin verksamhet vid samma tidpunkt, därefter till andra bruk som ersatte det ursprungliga i slutet av 1800-talet.

Den sista fabriken i Degerhamn var Cementa som hade bostäderna som tjänstebostäder till in på 1980-talet. Gamla människor som var födda på Bruket bodde fortfarande i sina lägenheter i början på 2000-talet.

Det har varit en spännade utveckling. En museal lägenhet från en tid för drygt 100 år sedan finns att beskåda. Alla övriga lägenheter är ombyggda och moderniserade under de senaste åren. De har numera en modern standard med fullständigt utrustade kök. Toalett och duschrum har fått klinkergolv och kakelväggar i 25 av de 33 lägenheterna, övriga 8 renoverades på 1990-talet med svetsade golv och svetsade plastväggar.

Numera ägs bostadshusen vid Södra Bruket av Bostadsrättsföreningen Södrabruket.

För information om bostadsrättsföreningen
email [email protected] eller
telefon +46 73 993 3030

Bostadsrättshavare kan efter förvärv antingen använda sina bostadsrätter som fritidsbostad eller som permanentbostad.

Address: Alunbruksgatan 1 - 8, 38663 Degerhamn
City: Degerhamn
Zip Code: 38663


Similar places near
Ottenby Vandrarhem och Camping Ottenby Vandrarhem och Camping 12 km Bra service och mysigt boende. Fint beläget nära Karl X:s mur och nära med cykel till...
Ottenby Vandrarhem & Camping Ottenby Vandrarhem & Camping 12 km Bra service och mysigt boende. Fint beläget nära Karl X:s mur och nära med cykel till...
Reviews
Lugnt och avkopplande.
Bilderna är gamla förfallen lekplats så ta bilder med en stor nypa salt
Har gått ner sig på senare år. Badmässigt så är det ju stenstrand.
Spännande upplevelse att se från anno datsomal...
Ett minisamhälle med gamla bruksbostäderna nära det gamla bruket . Parkera inte på gatan för då bli invånarna kränkta och sätter lappar på vindrutorna. Det går att parkera längre bort men är dåligt skyltat.
Intressant skylt vid gammal ugn
Lugnt och skönt, Vi är oxå nyinflyttade och Dessutom katten ROLAND uppskattar
Bra boende. Familjevänligt.
Vackert beläget vid havet. Mycket att titta på. Tag med bekväma skor, mat och dryck.
Jag bor i Södra Bruket på Öland
Comment on this business

to add Södra Bruket map to your website;