facebooktwitterpinterest

Reviews, get directions and contact details for Södra Sandsjö kyrka

Story

Södra Sandsjö kyrka är en kyrkobyggnad som tillhör Södra Sandsjö församling i Växjö stift. Kyrkan ligger i samhället Dångebo vid Sandsjöns östra strand i Tingsryds kommun.KyrkobyggnadenDen tidigare kyrkan i församlingen var en träkyrka uppförd 1590 belägen sydväst om nuvarande kyrkplats. Den gamla kyrkans läge är markerat med ett kors på kyrkogården. Eftersom församlingens folkmängd växte och den gamla kyrkan blev för liten gjorde sig behovet av en större kyrka alltmer gällande under början av 1800-talet. 1828 fattades beslut att bygga en ny tidsenlig kyrka. Kyrkobyggnaden uppfördes 1836-1837 i empirestil efter ritningar av arkitekt Samuel Enander. Den 9 september 1838 invigdes kyrkan av biskop Esaias Tegnér.Kyrkan som är byggd av sten med spritputsade och vitkalkade murar består av ett rektangulärt långhus med en avslutande korvägg i öster och en bakomliggande sakristia. Långhusets och sakristians tak är täckta med skiffer. Tornet som är beläget i väster är försett med en fyrsidig lanternin krönt av ett kors. I tornets klockvåning hänger tre klockor. En klocka är från 1873 och övriga två är nya. En klocka från 1682 fanns i gamla kyrkans klockstapel och är numera avställd i vapenhuset.

Address: Boxholm
City: Boxholm


Similar places near
Malexander Church Malexander Church 169 km Jobbigt att åka dit men saknade min mormors mamma/pappas gravar
Malexanders kyrka Malexanders kyrka 169 km Jobbigt att åka dit men saknade min mormors mamma/pappas gravar
Blåviks kyrka Blåviks kyrka 172 km Utsikten över Sommen är mycket troligen den vackraste "altartavla" som jag ...
Boxholms kyrka Boxholms kyrka 186 km Vacker kyrka i nygotisk stil. Synd att den unika fasaden håller på att vittra sönder....
Centrumkyrkans Församling Centrumkyrkans Församling 187 km Fin kyrka.fina lokaler.rent och snyggt
Åsbo kyrka Åsbo kyrka 192 km Trevlig kyrka där man kan spendera tid på att antingen upptäcka byggnaden eller varfö...
Ekeby kyrka, Östergötland Ekeby kyrka, Östergötland 193 km Vackert belägen kyrka ned interiör präglad av familjen Ribbing.
Rinna kyrka Rinna kyrka 197 km Fin liten kyrka med härliga ängar och skog runtomkring.
Comment on this business

to add Södra Sandsjö kyrka map to your website;