facebooktwitterpinterest

Reviews, get directions and contact details for Soldathemmet/soldatkyrkan Gävle

Soldathemmet/soldatkyrkan Gävle

About

Soldathemmet med Soldatkyrkan är det perfekta valet för festen, jubileum, bröllop, dop, begravning, minnesstund, förenings- och styrelsemöte, konferens mm.

Story

Soldathemmets värdinnor är Jennie och Anna-Carin.

Kontakta oss 08.00-15.00 tisdagar till fredagar, 026-602056. Välkommen att boka visningar hos oss via telefon.


Soldathemmet är den vackra vita byggnad som möter oss vid korsningen Kungsbäcksvägen - Västra Gränsgatan. Flygelbyggnaden längs Kungsbäcksvägen inrymmer Soldatkyrkan. Soldathemmet har två våningar. På det nedre planet finns kök och festsal. På det övre planet (Mässen) finns lokaler lämpliga för konferenser.

I början av 1900-talet bestämdes att I 14 skulle flyttas till Gävle från Mohed. Överste W.E von Krusenstierna hemställde då hos Kungl. Maj:t, om att ett soldathem skulle uppföras på kronans område. Detta beviljades. Den 17 december 1911 invigdes det av ärkebiskop J.A. Ekman.

När regementet avvecklades som grundutbildningsförband försvann också soldathemmets ursprungliga gäster - soldaterna. Soldathemmet ägs och drivs nu av en stiftelse. Nu är nya gäster varmt välkomna!

Soldatkyrkan ägs av stiftelsen Sällskapet Hälsinge regemente. Den ligger i Heliga trefaldighets församling. Kyrkliga förrättningar såsom vigsel, dop och begravning förekommer ofta i det vackra kyrkorummet. Dopkaffe eller bröllopsfest kan man ha i Soldathemmet som ligger vägg i vägg med kyrkan.

Soldatkyrkan byggdes som en flygelbyggnad till Soldathemmet utmed Kungsbäcksvägen. Kyrkan invigdes 1916 av ärkebiskop Nathan Söderblom.

Kyrkan är orienterad mot öster. Altaret pryds av ett krucifix som skänktes av överste T.G. Nyström, som var regemenstchef då kyrkan invigdes. Predikstolen, som finns vid kyrkans norra vägg, tillkom 1918 och är tillverkad i regementets egen verkstad. Dopfunten som står på södra sidan är från 1920.

Interiören är målad i blå nyanser och har infällda förgyllda bårder. Kalkmålningarna har en ovanlig symbolik med rosor och liljor som dominerande inslag. Rosen och liljan är klassiska Mariasymboler.

De tre fönstren i mitten på norra väggen har vapensköldar som motiv: riksvapnet samt regementets och ätten Focks vapen. övriga glasmålningar tillkom 1916 och de båda som är placerade i koret framställer evangelistsymbolerna.

Kyrkorgeln, som omfattar 11 stämmor, byggdes år 1918 av orgelbyggaren E. Eriksson i Gävle och dess fasad är ritad av arkitekt Fredrik Falkenberg.

Address: Västra Gränsgatan 2, 802 67 Gävle, Suède
Phone: 026-602056
City: Gävle
Zip Code: 802 67



related searches: Soldathemmet Gävle, Festlokal Gävle, Gamla katolska kyrkan Gävle, Stiftelsen Hälsinge Regemente, Dop Gävle, Tennstopet Gävle, Hyra Gasklockorna Gävle, Kvarterslokal Gävle
Similar places near
Högskolekyrkan Gävle Högskolekyrkan Gävle 322 meter Vi finns för dig som är student eller anställd vid Högskolan i Gävle för samtal om tr...
Heliga Trefaldighets kyrka, Svenska kyrkan i Gävle Heliga Trefaldighets kyrka, Svenska kyrkan i... 840 meter En väldigt fin och sevärd kyrka som erbjuder mycket detaljrika konstverk samt miljö. ...
Andrum Brynäs Andrum Brynäs 840 meter En sida för alla som är intresserade av och/eller deltar i Andrum Brynäs grupper och ...
Staffans kyrka Staffans kyrka 2 km Fin stenkyrka som är värd att kika in i om man har vägarna förbi. Är en del bra speln...
Mariakyrkan, Gävle Mariakyrkan, Gävle 2 km Vill man finna Jesus är denna plats helt fel! Det är hit man kan gå för att finna djä...
Bomhus kyrka Bomhus kyrka 6 km En träkyrka som ligger fint på höjden
Hille Kyrka Hille Kyrka 7 km Jättefin kyrka och fint skött utomhus
Comment on this business

to add Soldathemmet/soldatkyrkan Gävle map to your website;