facebooktwitterpinterest

Reviews, get directions and contact details for Tåkern

Story

Tåkern är en fågelsjö i Östergötlands län, räknad som en av Nordeuropas främsta. För att bevara Tåkerns höga naturvärden är sjön och de närmsta omgivningarna avsatta som naturreservat. Tåkern ligger i Mjölby kommun, Vadstena kommun och Ödeshögs kommun i Östergötland och ingår i. Sjön är  meter djup, har en yta på  kvadratkilometer och befinner sig  meter över havet. Sjön är omkring 10 kilometer lång och 5 kilometer bred. Tåkern ligger i Natura 2000-område och skyddas av habitat- och fågeldirektivet. Sjön avvattnas av vattendraget Mjölnaån till Vättern.HistoriaSjöns historia som fågelsjö hänger samman med en sjösänkning som företogs 1842-44, då vattennivån sänktes från 2,5 meter till dagens 0,8 meter. Avsikten med sänkningen var att vinna 1 600 hektar åkermark och ytterligare 500 hektar vattensjuk mark som kunde dikas ut. Utdikningen blev dock en missräkning och odlingsmarken blev delvis vattensjuk. 1902 planerades därför en fullständig torrläggning av sjön. Den kom dock aldrig till stånd. En mängd fågelarter gynnades dock av sänkningen och ökade märkbart efter denna. En vattenreglering genomfördes på 1960-talet för att förhindra allt för stora skillnader mellan hög- och lågvatten.

Address: 中央区千葉港7-1, 590 16 Vadstena
City: Vadstena
Zip Code: 590 16



related searches: Taken
Similar places near
Tåkern Tåkern 0 meter En av Sveriges absolut finaste fågelsjöar.
Tåkern Tåkern 0 meter En av Sveriges absolut finaste fågelsjöar.
Reviews
En av Sveriges absolut finaste fågelsjöar.
Klassisk liten pöl med mycket historia ,värt ett besök !
Ok nu när det inte är djur i hagen. Ett par fågeltorn. Fin utsikt från det största. Lite historia om hur sjön Tåkern sänkts med ca 11 meter genom dikning mm.
Jättebra ställe för UFO-skådning! Hemsk otur att det var så dåligt väder så vi fick endast se den gröna strålen som plockade upp abborrar.
Underbar utflykt för alla som gillar djur och natur
Fantastisk plats!
Supermysig plats
Comment on this business

to add Tåkern map to your website;