facebooktwitterpinterest

Reviews, get directions and contact details for Töftedals kyrka

Story

Töftedals kyrka är en kyrkobyggnad som tillhör Dals-Eds församling i Karlstads stift. Kyrkan ligger i Töftedals socken i Dals-Eds kommun. Strax väster om kyrkan flyter Töftedalsån förbi.KyrkobyggnadenFörsta kyrkan på platsen var troligen uppförd på medeltiden. Nuvarande träkyrka uppfördes åren 1748-1749. Ett kyrktorn byggdes till 1793. Nuvarande sakristia byggdes 1915.Kyrkan har en stomme av liggtimmer och består av långhus med tresidigt avslutat kor i öster. Norr om koret finns en vidbyggd sakristia. Vid långhusets västra kortsida finns kyrktorn med vapenhus. Ingångar finns på tornets västra sida och sakristians östra sida. Ytterväggarna är klädda med vitmålad stående panel. Yttertaket är belagt med skiffer.Inventarier Dopfunten av täljsten är från 1200-talet. Predikstolen är troligen från 1500-talet. Altaruppsatsen är från 1898 och har två tavlor utförda 1950 av konstnär Gunnar Erik Ström. På norra korväggen hänger tidigare altartavla från 1898. Orgeln på läktaren med sex stämmor är tillverkad 1920 av Olof Hammarberg. Orgeln är inte längre i bruk och har ersatts av en kororgel från år 2000. Kororgeln är numera placerad på läktarens norra sida.

Address: Ed (Dals-Ed)
City: Ed


Similar places near
Gesäters kyrka Gesäters kyrka 7 km En mycket vacker kyrka
Dals-Eds kyrka Dals-Eds kyrka 11 km En väldigt fin kyrka med bra akustik.
Tresticklan National Park Tresticklan National Park 21 km Fantastiskt fint med många vackra stigar med vatten runt om, dock väldigt kuperat. Fi...
Reviews
Platsen ingav lugn och ro och fin natur. Det blir nog återbesök.
Fin liten kyrka i Dalsland
Fin liten kyrka. Ingressportal.
Översatt av Google Enkel träkyrka, många fina gravstenar, namnet Minnelund. Original Enkel trekirke, mange finne gravminner, navnet minnelund.
Comment on this business

to add Töftedals kyrka map to your website;