facebooktwitterpinterest

Reviews, get directions and contact details for Tyresta nationalpark

Tyresta nationalpark

About

I Tyresta nationalpark kan du uppleva orördhet och avskildhet, bara två mil från Sergels torg. Här finns den största urskogen söder om Dalälven. Välkommen!

Story

Huvudentrén till nationalparken är vid Tyresta by, en kulturmiljö med rötter i vikingatiden. Här finns servering, raststuga och grillplats. I byn ligger vårt besökscentrum, naturum Nationalparkernas hus, som har bildspel och utställningar och som är basen för programverksamheten. Tyresta har 55 km markerade leder. Längs dem finns flera eldplatser, några har vindskydd, alla har ved.



"Välkommen till en riktig urskog! Sevärd, stor och Stockholmsnära. Grova knotiga tallar på karga hällmarker vackert inramade av högresta granar och vakar över mossor och lavar. Skogen bryts av glittrande sjöar och tjärn. Tyresta nationalpark är det största urskogsområdet såder om Dalälven! Parken omges av Tyresta naturreservat och sammantaget utgör området 5000 hektar med 55 km vandringsleder. Välkommen ut!"
Address: Tyresta By, 136 59 Haninge
Phone: Naturum 08-745 33 94, Förvaltningskontor 08-741 08 76
City: Haninge
Zip Code: 136 59


Similar places near
Bevara Haninges skogar, skärgård och kulturlandskap Bevara Haninges skogar, skärgård och kulturl... 7 km Våra tätortsnära skogar, kulturlandskap och orörda stränder försvinner allt snabbare ...
Reviews
: Tyresta Nationalpark är ett väldigt fint ställe som jag stark rekommenderar ifall du gillar att vandra men också ifall du gillar djur och natur. Det finns olika vandringsleder med olika svårighetsgrader. Vandringslederna är väldigt bra markerade så det är tydligt vart du ska promenera. Det finns en fin liten gård med många olika djur. Allt från hästar, får, höns och kossor. Det finns många toaletter också ett café som har väldigt god mat. : Tyrestas National Park is a Swedish national park 20 km south of Stockholm. Tyrestas National Park covers an area of 2000 hectares. A prefect place to experience nature. There are many trails of different difficulty to choose from. Something for everyone. I highly recommend this if you love animals and nature. The forest is gorgeous and the trails are very well marked. There is also a farm which had horses, sheep, chickens, and cows. There are restrooms available and also cafe places with lovely food. Toaletter: Toaletter finns på flera platser i Tyresta. Naturum, Dahlgrensgården, Caféet i Tyresta by, Tyresta gård och vid tältplatsen vid Tyresta by. Handikapp WC finns vid naturum, Dahlgrensgården och Tyresta gård. Toilets are available in a lot of places in Tyresta National Park. Naturum, Dahlgrensgården, Cafe in Tyresta by, Tyresta gård and lastly at the tent place at Tyresta by. Handicapped toilets are available at the Naturum, Dahlgrensgården and at last Tyresta gård. Lämplig för hundar: Det är hundvänligt i princip överallt perfekt ställe att promenera hunden på, dock måste man leta upp mer information på deras webbsida om vad som är okej och inte. This place it dog-friendly mostly everywhere. And it is a perfect place to walk with your dog. Although you might have to loook for more information on their website of what is okay and what isn’t okay. Picknickområde: Det finns många ställen att vila, grilla, äta osv på. There are lots of places where you can rest, barbecue, eat and etc.
Fantastiskt mysigt att tälta vid årsjön fanns utedass, vindskydd + ved och grillmöjligheter men pga eldningsförbud så kunde vi ej grilla något så sallad togs med. Vi fick även sällskap av en relativt tam and som åt direkt från handen
Här vill du inte missa väldigt vackra utsikter, Första gången jag har varit här helt otroligt här är några exempel
Har besökt denna pärla för första gången. Blev glatt överraskad över hur rent och snyggt det var på leden som vi gick. Positivt är också alla möjligheter till att äta sin medhavda matsäck. Trevligt med skogssjöar utmed lederna. Hit blir det med all säkerhet fler besök. 4 juli 2022: Det har blivit ett antal besök här i år och det lär bli många fler. Utbudet av vandringsleder är bra. Man kan gå enstaka eller kombinera flera för att få en längre sträckning. Det blev barnvagnsslingan idag, då jag ville ha en lättgången led eftersom jag stukade foten i förra veckan. Det gick bra att gå, men precis när vi var på väg till bilen då öppnade sig himlen och regnet bara öste ner, men så är livet. 21 augusti 2022: Provade på att gå Hällmarksslingan. Det var en trevlig upplevelse. När den kom till Barnvagnsslingan så fortsatte vi på den. En uppmaning är att man ska titta noga när man passerar passager som är lagda med plank broar och likn. När vi kom till Bylsjön trampade jag igenom och föll pladask framåt ock skrapade bägge knäna. Väl rustade som vi var kunde vi åtgärda blessyrerna och fortsätta vår vandring. Tur att det inte hände något allvarligt. 25 augusti 2022: Gick samma sträcka som i söndags. Såg till min stora glädje att man hade lagt 2 nya plankor där jag trampade igenom. Det blir tummen upp! 30 september 2022: Gick vår vanliga runda, men idag gjorde vi en avstickare till Årsjön. Det var en trevlig upplevelse. Här finns både vindskydd, eldrastpsts och toalett. Det kommer med all sannolikhet att bli flera besök hit. 20 oktober 2022: höstprommenad Tyresta nationalpark. En härlig dag med syrerik luft och strålande sol. Det var en hel del människor ute i spåren, vilket är väldigt trevligt att se. Juldagen 25 dec 2022: ganska mycket folk ute och vandrade i spåren. Det var lite blandat underlag, en del av barnvagns slingan var riktigt isig medan den sista halvan av slingan var riktigt bra. Vädret var mulet, disigt och en 5-6 minusgrader. 18 januari 2023: soligt och ett par plusgrader. Mycket vatten i dikena. Rinner små forsar i skogen. 4 februari 2023: en härlig, solig vinterpromenad. Det var gott om folk i skogen och vid grillplatserna. 6 februari 2023: ännu en härlig vinterpromenad. Här kunde vi se spår av bäver som gnagt på ett träd.
Jag vandrade i en liten del av nationalparken, tältade och tillbringade en natt i skogen. Det var ödsligt, lugnt och väldigt lite människor; några, enstaka övernattare och campare, men även de som kom dit för en stilla promenad bara, över dagen. Bra med toaletter vid tältplatsen, samt möjlighet att elda med den ved som fanns utlagd.
Definitivt värt en visit oavsett om du är en tysk på besök eller en nollåtta som mig. Fina leder med gott om spänger där det behövs
Som en förstagångs-campare var detta en utmärkt plats att börja på. Lagom promenad på 3 km kändes som 10 fram till Årsjön där man kunde slå läger. Fin eldstad med tillgång till ved. Kan starkt rekommendera andra nybörjare!
Helt fantastiskt område! Väldigt varierande och vacker natur. Första gången som jag besökte parken och fick uppleva så mycket vackert. Tänk på att läsa på innan du kommer hit då valen är många gällande typ av led, svårighetsgrad och längd. Besöket i början av januari var väldigt blött och lerigt, som alltid ha rätt kläder och utrustning. Det kommer bli många besök framöver!
Bara två mil från miljonstaden Stockholm kan du få uppleva en riktigt gammal skog. Med hundraåriga tallar, tysthet och glittrande skogstjärn. Genom att följa någon av lederna från exempelvis Tyresta by eller Stensjödal så kommer du snabbt in i urskogen. Dessa uråldriga skogar är alltmer ovanliga och Tyresta är det största urskogsområdet söder om Dalälven. Här möter du gamla knotiga tallar och högresta granar. Döda hålträd, växande ungträd och stabila jättar ger livsrum åt en mångfald av arter. Tyresta är tjäderns och ugglans rike. Olika hackspettar, vildsvin, bäver och rådjur är invånare som du kanske har störst chans att få träffa. Men de flesta av skogens invånare visare sig sällan och det mest slående är kanske tystnaden. I Tyresta får du plocka bär och matsvamp, men inte blommor och andra växter. Samtidigt som Tyresta har nära till storstaden och är ett populärt naturområde så erbjuder skogarna en känsla av vildmark. Vid sjöar och utsiktsplatser kan du se hur skogen sträcker ut sig. Vild, långsam, stark och levande!
Besökte caféet i Tyresta och njöt av kaffe och semla lördagen innan fettisdagen. Så otroligt goda semlor med luftiga bullar och luftigt vispad grädde som gjorde att vi inte kände oss proppmätta utan bara nöjda och belåtna. Vädret var lite småruggigt så längre besök blir det i vår så vi kan passa på att besöka lanthandeln också Rekommenderar varmt en utflykt till Tyresta Nationalpark och naturreservat
Comment on this business

to add Tyresta nationalpark map to your website;