facebooktwitterpinterest

Reviews, get directions and contact details for Värö-Stråvalla Hembygdsförening

Värö-Stråvalla Hembygdsförening

About

Värö-Stråvalla Hembygdsförening är en ideell förening som verkar för Värö bygdens (med omnejd) kultur, historia och naturnära utveckling.

Story

Värö Stråvalla hembygdsförening bildades 1972, och har idag ca. 385 medlemmar. Föreningens första ordförande var Inga Bernander.

Hembygdsföreningen bildades i Värö Stråvalla storkommun, som då också innefattade Bua och Videbergs fiskelägen och Ringhalshalvön. Trakten var länge en typisk kustbygd med jordbruk och fiske som huvudnäringar. Längre back i tiden fanns också ett antal skutskeppare som fraktade säd och sten till kontinenten.

I inte mindre än fyra lokaler kan vi visa upp en gången tids miljöer samt föremål från bygden.

Trakten är särskilt berömd för sina väderkvarnar och under en period kring 1870 fanns det inte mindre än 15 kvarnar samtidigt i bruk.

Hembygdsföreningen äger Sunvära kvarn, som sedan 1994 är ett av länets byggnadsminnen. Kvarnen rymmer idag ett museum, som visar dåtidens teknik. Denna kvarn har blivit ett signum för bygden.

Address: Per Månsevägen 13, 432 65 Väröbacka
City: Väröbacka
Zip Code: 432 65


Similar places near
Väröscouterna Väröscouterna 3 km Supertrevlig scoutkår, ledarna är såna fantastiska människor så det blev till och med...
Comment on this business

to add Värö-Stråvalla Hembygdsförening map to your website;