facebooktwitterpinterest

Reviews, get directions and contact details for Valla Herrgård

Valla Herrgård

About

Valla Herrgård i Södra Dalarna. Valla masugn anlades av Isaac Kock 1652 och var i drift tills hyttan brann ner 1885. Herrgården finns på kartor från 1790.

Story

Valla bruk grundades 1652, då Handelsmannen Isaac Kock, senare adlad Cronström, erhöll privilegier för järnbruksdrift i Horndal och Valla. Isaac kock var son till myntmästaren Marcus Kock vid Avesta kopparbruk och av vallonsläkt. I Valla anlades hytta, och tackjärnet därifrån fraktades till Horndal för färskning och utsmide till stångjärn. Malm till hyttan togs från egna gruvor i trakten, men också från Garpenberg och Bispberg. Även kalksten för hyttdriften bröts på flera ställen i Vallatrakten, och det närbelägna Valla kalkbrott var i drift fram till 1947. Under de siste årtiondena fraktades kalkstenen därifrån på linbana till Byvalla järnvägsstation och på järnväg till bland annat Klosterverken i Långshyttan.

Hyttdrift och gruvor fordrade stora mängder träkol och gruvved. Från häradsallmänningen avvittrades redan under slutet av 1600-talet stora skogsområden för brukets behov, men Isaac Kock köpte även flera hemman i trakten.

Vattentillgången var liten, varför vatten togs från sjöar och mossar kring Valla och fick rinna i pipstockar, urborrade trädstammar, fram till dammen vid hyttan.

En mindre sågkvarn, för brukets behov av trävaror, byggdes c:a 3 km norr om Valla, vid Born i Husby socken. Omkring 1860 anladas en ångsåg med en ram i Valla, något år senare utökad med ytterligare en ram. Denna såg flyttades 1877 till Horndal. Sedan bruken i Valla och Horndal 1872 ombildats till Horndals Jernverks AB lät det nya bolaget uppföra en större och modernare hytta i Horndal. Samma år brann hyttan i Valla, och därmed var det slut på järnbruksdriften där. Av brukets anläggningar finns idag endast ruiner kvar.

Herrgården och Rammelbo

På vägens högra sida ligger herrgården. När byggnaden uppfördes är ej känt. Den innehåller i bottenplanet 4 rum och kök samt i vindsplanet 2 rum. Herrgården har sannolikt varit bostad åt bruksförvaltaren, senare även forstmästarbostad samt privatbostad.

Till vänster invid dammen ligger ruinen efter bostadshuset Rammelbo. Detta är uppfört av slaggstensskärv och kalkbruk, och endast en del av ytterväggarna återstår.

Enligt traditionen var murbruket vid uppmurningen så dåligt, att väggarna ramlade och murningen fick göras om. Därav har gårdens namn uppkommit.

Markägare är sedan 1934 Domänverket.

Address: VALLA, 77468 Horndal
Phone: 0226-410 24
City: Horndal
Zip Code: 77468



related searches: Valla herrgård horndal age
Comment on this business

to add Valla Herrgård map to your website;