facebooktwitterpinterest

Reviews, get directions and contact details for Villa Äntligen - nollenergihus i Haninge

Villa Äntligen - nollenergihus i Haninge

About

Villa Äntligen är en prisbelönt och mycket omskriven byggnad som är uppvisar en mycket genomtänkt och sammanhållen inredning- och utrustningsstandard av hög kvalitet. Fastigheten ligger i lugna idylliska Gudö, med nära Tyresta nationalpark.

Story

Vision och målbild

(Det finns mer info även under "foton")

Ambition med projektet Villa Äntligen är att bygga ett ur alla perspektiv genomtänkt, vackert och funktionellt så kallat nollenergihus. Huset byggs till största delen av naturliga och återvinningsbara material. Målet är att huset ska producera sin egen energi för såväl värme som varmvatten.

Villa Äntligen uppförs under 2010-2011 och är ritat av den kända arkitektbyrån Ross Arkitektur & Design, medan driftssystem och projekteringen är bestämd och samordnad av Ortogonal.

Genom en rad genomtänkta lösningar hoppas vi att Villa Äntligen blir den nya generationens klimatsmarta hus. En kombination av hög boendekvalitet och extremt låga drifts- och underhållskostnader. Villa Äntligen ska bli en byggnad att leva och njuta i samtidigt som den inte belastar miljön.

Vi anser att livsnjutning och livscykelkostnad (LCC) går hand i hand.

Huset byggs i Haninge kommun, på gränsen till Tyresö och granne med Tyresta nationalpark. Området är ett gammalt sommarstugeområde som numera är planlagt för permanentboende.

På den här sidan kommer vi löpande att publicera bilder och filmer som skildrar hela byggprocessen.



Tekniska basfakta
Huset byggs med ett optimerat klimatskal. Det innebär cirka 50 cm tjocka väggar, 40 cm hög grund av Foamglas samt tak som är 60-80 cm i tjocklek. Huset byggs extremt lufttätt och förses med FTX-ventilation, en vattenmantlad kakelugn/kamin, solfångare, ackumulatortank samt solceller för el.

Tillskottsvärmen (förutom de interna tillskotten) produceras huvudsakligen av solfångare och vintertid av kakelugn/kamin. Distributionen sker genom vattenburna system: en kombination av ventilationen (FTX), vattenburen komfortgolvvärme i kök, badrum och hall samt lågtemperaturradiatorer i övervåningens sovrum.

Hushållsel samt el till det tekniska systemet (pumpar och fläktar med mera) produceras genom solceller på taket. All belysning är LED-lampor. Alla vitvaror är klass A+ eller bättre. VVS-armaturer är lågspolande. Alla material är valda utifrån aspekter som optimal värmelagring, isoleringsförmåga, låga emissioner, återvinningsbarhet, CO2-uttag och beständighet, men givetvis också estetik och funktion.

Byggsystemen är valda med fokus på fukt- och lufttäta lösningar, men även på byggarbetarnas arbetsmiljö för att exempelvis minimera tunga lyft och inandning av dammpartiklar.

Smarta styrsystem styr värmen utifrån en kombination av utom- och inomhustemperatur samt solinstrålning. Ventilationen är närvarostyrd. Inomhusbelysningen i allmänna utrymmen anpassas efter hur mycket solen lyser upp i rummen. I badrum och förrådsutrymmen är i stället belysningen närvarostyrd. Systemet signalerar automatiskt när det är dags att elda i kakelugnen/kaminen, då solfångarna inte räcker till.

Bottenvåningen består av umgängesytor: kök, kontor, vardagsrum och tvättstuga. Övervåningen är avsedd för vila och avkoppling. Här finns sovrum och badrum.



Fakta i korthet
Objekt: Enfamiljsvilla med 6 r o k i två plan.
Nyttoarea (NTA): 148 m2, varav bottenvåningen har 94 m2 och övervåningen 54 m2.
Byggnadsarea (BYA): 127,8 m2 samt öppenareor 30,2 m2.
Bruttoarea (BTA): 194,5 m2, fördelat på

•Kök 28,6 m2
•Vardagsrum 36,2 m2
•Bibliotek/kontor 13,8 m2
•Tvätt/dusch/WC 8,5 m2
•Hall 6,6 m2
•Fyra sovrum 7-12 m2
•Övre hall 9,7 m2
•Badrum 5 m2
•Förvaring 5,5 m2
Energi- och effektförbrukning: Ca 20-25 procent av Boverkets krav i BBR.
Värmesystem: Luft- och vattenburet (golvvärme och radiatorer).
Ventilation: FTX verkningsgrad 85 procent, SFP 1,0, flöde 2,8 m/s.
Varmvattenproduktion: Solfångare och vattenmantlad kakelugn/kamin.
Solfångare (vatten): 11 m2.
Solceller (el): 50 m2.
Styrsystem: Creston (Smarthouse), som styr värme, ljus, ljud, bild och larm.
Fasad: Limträpanel.
Tak: Reinsink/sedum.

Klimatskal, U-värden (värmegångskoeffient):
•Grund 0,095 W/(m2.K)
•Väggar 0,080-0,095 W/(m2.K)
•Tak 0,050-0,085 W/(m2.K)
•Fönster/dörrar 0,07-0,08 W/(m2.K)
Byggtid: 6-7 månader.
Byggkostnad: 5,5 miljoner kr varav projektering/planering cirka 15 procent.


Address:
City: Vendelsö



related searches: Ross hus
Comment on this business

to add Villa Äntligen - nollenergihus i Haninge map to your website;