facebooktwitterpinterest

Anmeldelser, kontaktinformasjon for Brødr. Colbjørnsens Eftf.

Brødr. Colbjørnsens Eftf.

Info

Haldenrockens historie 1980-2015 Brødr. Colbjørnsens Eftf. vil finne sted i Brygga Kultursal 23. & 24. oktober og billettene er i salg fra torsdag 7.mai.

Historie

New Noise & Brygga Kultursal presenterer:

Haldenrockens historie 1980-2015
Brødr. Colbjørnsens Eftf.

I slutten av oktober kommer forestillingen ingen kunne forestille seg skulle skje. For første og eneste gang går alle som var med på å bidra til begrepet Rockbyen Halden sammen om å fortelle den fulle og nesten sanne historien om hva som har skjedd i det som ansees som de viktigste ti prosentene av Haldens tre hundre og femti år lange eksistens.

Under banneret Brødr. Colbjørnsens Eftf. vil et stort rockmusikalsk ensemble, med hjelp av alle de sentrale sangene, male opp bildet av rockhistorien i en by som nok en gang tok nasjonalt ansvar, denne gang da den norske rocken sjanglet retningsløst og impotent mot overgangen 1970-80-tall. Et initiativ som i noen Oslo-rockeres øyne definitivt ikke skulle ha kommet fra en liten harry-by på grensen til Sverige.

Da det begav seg stod haldenrocken, med The Young Lords, Front Page og Ole I ́Dole i spissen, i høylydt opposisjon til mer eller mindre politisk korrekte pønkere fra hovedstaden. Det er ingen tvil om at Halden, med Norges første uavhengige new wave plateselskap, New Noise, kunne se ut som en viss gallerlandsby, truet og omringet av overtallige fuzzgitar-styrker nordfra. Men uansett har det forholdt seg slik at haldenbanda alltid har hatt en gitarist med tilgang på unike styrkedråper, eller en sanger/poet som har lykkes med å skrive tekster som fortjener å bli hamret inn i en bauta.

Ut av denne trengte posisjonen har det blitt skapt original, storkjefta og stolt rock ́n ́roll. Et solid knippe sanger som det er vel verdt å feire akkurat i det året da vi markerer den første gangen byens innbyggere tente patriotisk motild.

Haldenrockens historie 1980-2015 Brødr.Colbjørnsens Eftf. er rockmiløets jubileumsgave til byen og vil bli en storslått multimedia konsertforestilling, der du vil få høre sangene som har vært lydspor til oppvekst i Halden de siste trettifem årene, fremført av alle de sentrale artistene og flere overraskende gjester.

Forestillingen vil finne sted i Brygga Kultursal og er et produksjonsmessig samarbeid mellom Kultursalen og New Noise.

På scena vil du finne Henning Kvitnes, Ole Evenrud, Omar Østli og Håkon Ohlgren i bresjen for et stort antall sangere og et band under ledelse av Freddy Holm.

Historisk tekst vil være skrevet av Tom Skjeklesæther.

Brødr. Colbjørnsens Eftf. har selvsagt hentet navn fra de legendariske brødrene Peder og Hans Colbjørnsen, som ledet forsvaret av Halden by mot angrepene fra Karl XII på begynnelsen av 1700-tallet. Brødrene medvirket til å brenne ned byen for at den ikke skulle falle i svenskenes hender.

Haldenrockens historie 1980-2015 Brødr. Colbjørnsens Eftf. vil finne sted i Brygga Kultursal 23. & 24. oktober og billettene er i salg fra torsdag 7.mai.



Brødrene Colbjørnsen – Haldens helter
Av Jens Bakke
Brødrene Colbjørnsen er byens store helter fra svenskekrigenes dager. Ingen personifiserer Haldens heroiske historie som dem. De var borgerne som kjempet mot svenskekongen Carl XII, og det er deres navn som pryder Nordmannstøtta på Torget.
De var født på Sørum prestegård på Romerike, men kom tidlig til onkelen Nils Stub i Halden. Onkel Nils var en av byens mektigste menn, og nevøene Hans og Peder hjalp onkelen med trelasthandelen. Etter hvert slo de seg opp som forretningsmenn og ble selv å regne blant byens rikeste borgere.
Brødrene Colbjørnsen fikk opprettet et frikorps da krigen mot Carl XII ble en realitet i 1716. De organiserte forsvar av byen og spiontjeneste i Sverige.
Hans Colbjørnsen var den eldste av brødrene, født omkring 1675 og død 1754. Han eide flere store byhus og gården Eskeviken like utenfor sentrum. I 1716 ble han tatt til fange av Carl XII, men klarte å rømme under den store bybrannen ved å kaste seg fra bybrua og ut i Tista og svømme i ly fra noen tømmerstokker til bombardementet var over. Av kongen ble han utnevnt til offiser og fikk til slutt tittelen oberst som honnør for sin innsats mot svenskene.
Peder Colbjørnsen var lillebroren, født 1683 og død 1738. Han er den mest kjente av brødrene og var blant dem som i 1716 fikk satt byen i brann for å jage ut svenskene. Dermed havnet byen i nasjonalsangen, og Peders byste står på tungespissen der Storgata og Svenskegata møtes foran Rådhuset. Også Peder ble utnevnt til offiser av kongen, og han tok i mot kong Christian 6. og dronning Sophie Magdalene på deres norgesreise i 1733. Han arrangerte også underholdning for majestetene – danseopptreden ved sju par i alder mellom 80 og 105 år!
Søstrene Colbjørnsen må heller ikke glemmes. Sogneprest Colbjørn på Sørum hadde mange barn, og flere av Colbjørns døtre bosatte seg i Halden – Maria, Karen og Kristine. Mest kjent av alle søsknene er kanskje storesøster Anna Colbjørnsdatter som i 1716 var prestefrue på Norderhov ved Hønefoss. Her serverte hun de svenske soldatene rikelig med mat og drikke mens hun fikk sendt beskjed til norske styrker. I ly av nattens mulm og mørke fikk de norske soldatene sneket seg innpå og overrumplet den svenske avdelingen.

Adresse: 1767 Halden
By: Halden
Postnummer: 1767


Kommenter på dette stedet

Anmeldelser, anvisninger og kontaktinformasjon Brødr. Colbjørnsens Eftf..

Halden arrangement

åpningstider, plassering. Brødr. Colbjørnsens Eftf. adresse, telefonnummer, utsikt over gaten, postnummer. På denne siden kan du finne selskaper som ligner på Brødr. Colbjørnsens Eftf.. På dette nettstedet kan du dele dine kommentarer og erfaringer om Brødr. Colbjørnsens Eftf. med andre mennesker.

Legg til dette kortet på nettstedet ditt;



Nærliggende lignende selskaper
Brygga Kultursal Halden Brygga Kultursal Halden 54 meter Topp fasaliteter resturant bar og konsertsal sentralt på sydsiden i Halden sentrum .K...
Østfold Motor Show Østfold Motor Show 171 meter Offisiell side for Østfold Motorshow. Vi holder et rusfritt arrangement for bilentusi...
Konservativen Konservativen 408 meter Møteplass for kulturen i Halden i ærverdig 1700-tallshus inneholdende landets eldste ...
Veslefrikk Teaterverksted Veslefrikk Teaterverksted 643 meter Veslefrikk Teaterverksted har siden 2003 vært Haldens kulturarena for barn og ungdom....
Julemarked på Fredriksten festning Julemarked på Fredriksten festning 864 meter Rundtur på Fredriksten festning med guide. Utrolig historie på en unik plass i Norges...
Fadderukene HiØ Fadderukene HiØ 2 km Moderne og romslig lokale.
Vi bruker informasjonskapsler

Vi bruker informasjonskapsler og annen sporingsteknologi for å forbedre din nettleseropplevelse på nettstedet vårt, for å vise deg personlig innhold og målrettede annonser, for å analysere nettstrafikken vår og for å forstå hvor våre besøkende kommer fra. Personvernregler