Filago jobber med utvikling av Økosamfunn
Vår visjon er:
Vi skal bidra til å gjøre bærekraftig bo- og livsstil tilgjengelig for alle.
Målet i et økosamfunn er å kombinere et godt sosiokulturelt miljø med en lite ressurskrevende livsstil. Filago deler økosamfunn inn i:
Bærekraftig, urban sentrum- og tettstedsutvikling
Økolandsbyer
Økogrender
Økotun
Filago Økosamfunn AS er fundamentert på prinsippene om tredelt bunnlinje (triple bottom line – people, planet, profit). Dette innebærer at bedriften drives med en overordnet målsetning om at naturen, miljøet og klimaet blir ivaretatt på best mulig vis, og at menneskene og det mellommenneskelige aspektet ivaretas på alle nivåer – fra det nære til det globale. Alle Filago prosjekter må i tillegg være økonomisk bærekraftige og lønnsomme.
Filago besitter mye kompetanse og lang erfaring fra økolandbyutvikling, økologisk landbruk- og husbygging, klima og bærekraft, konseptuell eiendomsutvikling, økonomi, selvutvikling og lederskap. Filago kan være en partner og utvikler i hele prosessen fra idé til levering av nøkkelferdige boliger i et ferdig utbygd økosamfunn.
Filago Økolandsby
En Filago økolandsby legger til rette for lokalt dyrket mat, aktivt hagebruk, permakultur, kulturelle aktiviteter, næringsliv og fellesskap. Økolandsbyer bygges helst på en eksisterende gård som har dyrkningsmark for intensiv økologisk matproduksjon og utmark som kan omreguleres til boligformål. Gården kan gjerne bli drevet av en bonde som eier gården, eller er ansatt av økolandsbyen. Ved siden av å drive jordbruk, vil bonden kunne ha ansvaret for drift og vedlikehold av bygningsmassen og vaktmesteroppgaver som snømåking, vedlevering med mer. Gjennom dette legges det til rette for en lokal, bærekraftig og miljøvennlig livsstil for innbyggerne der man fritt kan velge hvor mye man vil engasjere seg i ulike aktiviteter. I en Filago økolandsby tilrettelegger vi også for økologisk næringsdrift og kultur. Eksempler på virksomheter kan være kurssenter, kontorfellesskap, cafe, bakeri, helsesenter med mer. En viktig del av modellen er at det dannes landsbygrupper, der beboerne på frivillig basis kan organisere prosjekter og arrangementer i samarbeid med økolandsbyen. Dette kan for eksempel være hagebruksgruppe, kajakkgruppe, hestegruppe eller yogagruppe. Disse blir gjerne organisert gjennom en nettbasert økolandsbyportal med kalender, nyheter og bloggfunksjoner.
Filago Økogrend
En økogrend består av mellom 20 – 50 boliger med tilhørende fasiliteter for næringsvirksomhet og kultur. Uten krav til aktivt økologisk jordbruk på egen jordvei, men tilrettelagt for drivhus, hagebruk og samarbeid med lokal økobonde.
Filago Økotun
Et økotun består av ca. 5 - 20 boliger. Målet er at det i og rundt tunet bakes inn flere av bo- og livsstilskvalitetene man finner i økolandsbyer og økogrender.
Målgrupper
Filago´s økosamfunn appellerer bredt, og til alle aldre. Felles for dem er at de er søkende mennesker som har et helhetlig perspektiv på livet og en sunn utvikling for individet og planeten. De ønsker å være en del av et fellesskap og leve i balanse med naturen og de rundt seg. De er ofte kreative, intellektuelle og bevisste mennesker med normal kjøpekraft og åpent sinn.
Filagos tre grunnpilarer:
Bærekraft: Høy livskvalitet i et innovativt, kompetent og bærekraftig miljø. Våre egenutviklede Aktivhus har kompromissløst fokus på miljø, og er bygget av rene naturmaterialer med naturens egne løsninger for bærekraftig liv. Aktivhusene våre har et godt inneklima, de er sunne å leve i og solid bygget. Livet i våre økosamfunn byr på bærekraftig og lokal selvforsyning av energi, mat og sosiale aktiviteter gjennom intelligente hus og engasjerte beboere.
Fellesskap: I våre økosamfunn vil du være en del av et miljø hvor mennesker bryr seg om hverandre og hvor det er bygget en infrastruktur som fremelsker aktivitet og fellesskap. Vi legger til rette for at du kan møte deg selv og andre i et inkluderende, mangfoldig og respektfullt miljø med fokus på gode rammer for alle livsfaser og situasjoner. Vi skaper rom og fysiske arenaer for fellesskap og aktivitet, enten det er for arbeid, lek, fritid eller kultur.
Delaktighet: Våre økosamfunn gir deg muligheten til å ta del i og forme ditt eget liv i dag, og påvirke fremtidens måte å leve på. Alle beboere inviteres til å være med å skape et «levende bærekraftig samfunn». Gjennom god infrastruktur legger vi til rette for aktiviteter som nærer personlig vekst og utvikling. Våre økosamfunn inneholder eller befinner seg i nærheten av alt det man trenger av skole, barnehager, helsetilbud, kulturtilbud, arbeidsplasser, kollektivtransport og handel.
Legg til dette kortet på nettstedet ditt;
Vi bruker informasjonskapsler og annen sporingsteknologi for å forbedre din nettleseropplevelse på nettstedet vårt, for å vise deg personlig innhold og målrettede annonser, for å analysere nettstrafikken vår og for å forstå hvor våre besøkende kommer fra. Personvernregler