Follo museum består av friluftsmuseet på Seiersten ved Drøbak, Roald Amundsens hjem på Svartskog og kystkultursenteret i Son.
Follo museum er regionsmuseum for follokommunene Oppegård, Ski, Nesodden, Frogn, Ås og Vestby. Follo museum har tre formidlingssteder - Friluftsmuseet på Seiersten, Roald Amundsens hjem på Svartskog og Son kystkultursenter.
Vi er også en del av Museene i Akershus - MiA
Gjennom året er det skiftende utstillinger og et omfattende aktivitetsprogram.
Faste årlige arrangementer er bl.a. Barnas dag, Arkeologisøndag, Olsok, Verneverdig håndverk, Torsdagskvelder i oktober, Kunst- og håndverkstorg og Førjulsdag.
Friluftsmuseet
Friluftsmuseet har gamle, historiske bygninger fra Follo og ligger barnevennlig og idyllisk til på Seiersten ved Drøbak. Med kort vei til Seiersten skanse, Veisvingbatteriet og ski/turnett, er området et attraktivt friluftsområde med stor artsrikdom innen flora og fauna.
Friluftsmuseet er anlagt som en fortelling om landeveien fra hovedstaden og ut i verden som har preget våre bygder til alle tider. Langs landeveien ligger Korsegården skysstasjon, landeveissmia, skolen, gården og husmannsplassen. Området var tidligere hestehavn for Seiersten prestegård.
Utstillingsbygget
På friluftsmuseet ligger også utstillingsbygget med skiftende utstillinger, kafé, lokalhistorisk bokhandel og kontorer. Det er gode parkeringsmuligheter.
Roald Amundsens hjem "Uranienborg"
Uranienborg var Roald Amundsens hjem fra 1908 til 1928 da han omkom med flyet Latham under forsøket på å komme italia-ekspedisjonen med general Nobile til unnsetning. Huset står slik Amundsen forlot det, og ligger vakkert til ved Bunnefjorden.
Polfareren Amundsens bedrifter er verdenskjente. På Uranienborg får vi et inntrykk av privatpersonen Amundsen. Her er skrivebordet hans, mange gjenstander, suvenirer og gaver som han hadde med tilbake fra ekspedisjonene og forskjellige foredragsturneer.
Son kystkultursenter
De mange ladestedene langs kysten forteller om en aktiv handel til sjøs mellom Follo og utlandet og hvilket preg det har satt på regionen. Jostushuset på kystkultursenteret i Son representerer dette. På slutten av 1800 tallet og framover har kunstnere latt seg inspirere av landskap og miljø bl.a. Edvard Munch, Theodor Kittelsen og Sigrid Undset.
Andre bygninger og utstillinger
Drøbak hjelpefengsel
Tåkeklokka på Elle
Tåkeklokka ligger på Elle, sør for Drøbak. Klokketårnet er i tre og bygget i sveitserstil, både klokke og drivverk er intakt. Fyrhistorisk og arkitektonisk har klokketårnet stor verdi som et sjeldent og særegent kulturminne. Tåkeklokka ble opprettet i 1911 og nedlagt i 1983. Tåkeklokka ble brukt til å varsle og rettlede skip og båter som seilte i tåke. I forbindelse med Nasjonal verneplan for fyrstasjoner fra 1997 har Riksantikvaren fredet tåkeklokka på Elle.
Follo museum samarbeider med Akershus bygningsvernsenter (ABH)
ABH holder til i Follo museums lokaler på Seiersten. Her avholdes det møter og kurs innen riktig restaurering for å sikre videreutvikling av eldre håndverkstradisjoner.
Follo museum støttes av flere venneforeninger - Follo museums venner, Son kystkultursenters venner og Kystlaget Soon Water.
Legg til dette kortet på nettstedet ditt;
Vi bruker informasjonskapsler og annen sporingsteknologi for å forbedre din nettleseropplevelse på nettstedet vårt, for å vise deg personlig innhold og målrettede annonser, for å analysere nettstrafikken vår og for å forstå hvor våre besøkende kommer fra. Personvernregler