Follumåsen. Follum fabrikkers gamle boligfelt for direktører og funksjonærer.
Området består av boliger som opprinnelig tilhørte Follum fabrikker. Det ligger en drøy kilometer nordvest for Hønefoss sentrum, og omtrent like langt sør for fabrikken. Arealet tilhører to av Veien-gårdene og ble fra begynnelsen bygslet til A/S Follum Fabrikker. Nåværende beboere bygsler tomtene av fabrikken. Fabrikken har dessuten hatt ansvar for vedlikehold av vei og gatelys. Nå er det ikke lenger noen av de ansatte ved bedriften som bor i området, og dermed har beboerne sjøl fått ansvar for dette vedlikeholdet.
Årsaken til at bedriften tok initiativ til bygging av relativt mange boliger for direktører og funksjonærer var fordi mange av de ansatte i disse yrkesgruppene ikke var fra distriktet og dermed trengte boliger.
Området er bygd ut i årene 1947 til ca 1952. Direktørboligene ble bygget først, deretter de vertikaldelte tomannsboligene med liggende panel og så eneboligene med stående panel.
Mye av arealet var skogkledd og har fortsatt bevart mye av sitt opprinnelige preg, med mange store trær.
Den sørøstligste delen ble utbygd med ca. seks boliger for direktører ved fabrikken. Alle disse bygningene er eneboliger. De er arkitekttegnet og er alle preget av stilarten som kalles byggmesterfunkis. Arkitekten het trolig Klem og var fra Oslo.
Husene er i to etasjer, oppført i bindingsverk og kledd med liggende panel. De har saltak, fra begynnelsen tekt med krum teglstein. Hver av boligene har drøyt 100m2 grunnflate. Med to fulle etasjer, loft og kjeller er dette rommelige boliger. Det er tre stuer og fem soverom, to peiser og sentralvarmeanlegg.
Bygningene er tilnærmet like, men detaljeringen skiller dem fra hverandre.
Resten av området består delvis av noe mindre eneboliger, delvis av tomannsboliger.
De mindre eneboligene ble i hovedsak brukt av sivilingeniører, salgssjefer og personer i tilsvarende stillinger. De har mye til felles med de større eneboligene, men er noe enklere i detaljeringen, og det ser ut til at de aller fleste har stående tømmermannspanel.
Tomannsboligene ble bygd for driftsingeniører og liknende. De er vertikaldelte, og de to delene er noe forskjøvet i forhold til hverandre. Disse har et noe enklere formspråk enn eneboligene. Med liggende panel og funkisvinduer er de gode eksempler på 1950- og 1960-åras boliger.
I løpet av de seinere åra er alle boligene blitt solgt til private. Alle har fått store tomter, og det har ikke skjedd noen fortetting, som lett kunne ha påvirket områdets helhetlige preg på en negativ måte. De enkelte boligene er delvis modernisert, men uten at det har skjedd større endringer i eksteriørene.
Verdivurdering:
"Eksempel på byggefelt med etterkrigs byggmesterfunkis (utbyggingsperiode 1947-52) med helhetlig preg og med stor grad av autentisitet i eksteriørene, bygget av Follum fabrikker for direktører og funksjonærer som et ledd i å sikre arbeidskraft."
Fylke :
Buskerud
Kommune:
Ringerike
By:
Hønefoss
Utbyggingsperiode:
1947 - 1952
Funksjon:
Bolig, bosetning
Topografi:
Kupert
Vekstmønster:
Planlagt
Grønnstruktur:
Inntil naturområde
Bebyggelsesstruktur:
Småhus
Materiale/teknologi:
Tre
Arkitektur/stilperiode:
K. Funksjonalisme
Legg til dette kortet på nettstedet ditt;
Vi bruker informasjonskapsler og annen sporingsteknologi for å forbedre din nettleseropplevelse på nettstedet vårt, for å vise deg personlig innhold og målrettede annonser, for å analysere nettstrafikken vår og for å forstå hvor våre besøkende kommer fra. Personvernregler