Fontenehuset er et arbeidsorientert klubbhus, basert på en anerkjent internasjonal rehabiliteringsmodell for mennesker som sliter psykisk.
Et fontenehus er et sted som tar sikte på å gi mennesker med psykiske lidelser håp og muligheter til å nå sitt fulle potensiale. Ønsket er at alle mennesker med psykiske lidelser skal ha tilgang til støtte fra et fontenehus som kan gi dem den oppmuntring og hjelp de trenger for å leve vellykkede liv, og være engasjert i samfunnet.
Dette er et hus som drives av medlemmer og ansatte som likeverdige (her blir deltakerne kalt medlemmer). Både medlemskap og deltakelse er frivillig. Ansatte og medlemmer arbeider sammen for å administrere driften av huset, noe som gir medlemmene en mulighet til å bidra på en betydelig og meningsfull måte. Fontenehuset drives altså i en samarbeidsmodell med medlemmer og ansatte som arbeider side-ved-side som kolleger.
Fontenehusene følger internasjonale retningslinjer for klubbhusprogram. Disse retningslinjene er utformet av The International Center for Clubhouse Development (ICCD) og består av til sammen 36 punkter. Klubbhusprogrammet er et omfattende og dynamisk program av støtte og muligheter for mennesker med psykiske lidelser og utfordringer.
Fotenehuset et sted hvor folk kan tilhøre og bidra som voksne mennesker, snarere enn å tilbringe sin tid som, og med, pasienter som trenger å bli behandlet. Klubbhusprogrammet ønsker å vise at mennesker med psykiske lidelser kan lykkes, leve produktive liv og arbeide ute i samfunnet, uavhengig av art eller alvorlighetsgrad av sine psykiske lidelser. Fokus er på ressurser og evner heller enn begrensninger og problemer, gjennom et miljø av støtte, aksept og engasjement.
Fokuset ligger på relasjoner mellom mennesker. Her kan medlemmene omgås hverandre, og få og gi hjelp til bla. å gjenvinne sin produktivitet og selvtillit, og å komme tilbake til samfunnet. I et fontenehusmiljø kan en få råd fra andre som befinner seg i, eller tidligere har vært i, lignende situasjoner som en selv.
Fontenehusets enheter:
Fontenehuset er delt inn i forskjellige enheter utviklet for å ivareta de daglige oppgavene forbundet med driften av huset. Noen typiske oppgaver kan være knyttet til kjøkkentjenester og laging av mat, hagestell, reach out (å ta kontakt med medlemmer som ikke har vært på klubbhuset på en stund), arbeid i forhold til sysselsetting (arbeidsliv eller skole), kontoroppgaver, sosialisering osv. Når en person blir medlem av fontenehuset, velger vedkommende en enhet han/hun ønsker å tilhøre. Dette velges av vedkommende selv, ut fra interesser og ressurser. Arbeidet i hver avdeling blir delt inn i mindre, overkommelige deler og fordelt på medlemmene etter ønske. Dette gir vedkommende en mulighet til å arbeide sammen med ansatte og andre medlemmer, og til å bidra til driften av huset på en meningsfull måte. Alle bidrag til husets drift blir gjort på frivillig basis, uansett arbeidsmengde og art.
Sysselsetting i samfunnet:
Fontenehuset tilbyr et tredelt sysselsettingsprogram med mål om å få interesserte medlemmer integrert i et meningsfullt arbeid i samfunnet. Den første delen er overgangsarbeidplasser. Dette er en deltidsjobb utenfor klubbhuset, anskaffet gjennom samarbeid med samfunnets enheter og virksomheter. Medlemmet får opplæring til jobben av en ansatt ved fontenehuset og/eller et medlem som har hatt jobben tidligere. Som en forsikring for arbeidsgiveren, er tilstedeværelse ved overgangsarbeidsplassen garantert. Dette skjer ved at enten ansatte eller andre medlemmer tar over dersom vedkommende skulle utebli fra jobben. Disse arbeidsplassene er midlertidige og varer vanligvis fra seks til ni måneder, da de tilhører fontenehuset og ikke det enkelte medlem. På denne måten kan alle medlemmene som ønsker det få mulighet til å arbeide. Hvert medlem som deltar på en slik arbeidsplass er garantert minstelønn. Alt overgangsarbeid tilknyttet fontenehuset skal være mulig for ufaglærte å utføre, slik at alle har lik mulighet for deltakelse. Den viktigste faktoren når det kommer til å plassere medlemmer på disse arbeidsplassene, er vedkommendes lyst og motivasjon til å jobbe.
Andre del er støttet sysselsetting, hvor fontenehusets medlemskap hjelper og støtter det interesserte medlemmet til å finne sin egen arbeidsplass, og fungerer som støtte til å skrive CV, forberede seg til intervju, finne transport og ellers generelt i forhold til arbeidsforbindelser.
Den tredje delen er selvstendig sysselsetting. Her vil ikke klubbhuset ha noe med arbeidsplass og arbeidsgiver å gjøre, men vil alltid støtte medlemmet i hans/hennes arbeid og fremgang.
Andre aspekter ved klubbhusmodellen: I tillegg til de samfunnsbaserte arbeidsmulighetene i huset, tilbyr fontenehuset generelt et utvalg av andre tjenester, som hjelp til å finne boplass, økonomisk veiledning, sosiale settinger på kveldstid og i helger, og regionale og internasjonale konferanser. Som med alle andre aspekter ved fontenehuset er også dette administrert gjennom felles innsats av både medlemmer og ansatte.
Det er nå rundt 400 fontenehus internasjonalt. 10 av disse finner vi i Danmark, 11 i Sverige og 8 her i Norge.
Legg til dette kortet på nettstedet ditt;
Vi bruker informasjonskapsler og annen sporingsteknologi for å forbedre din nettleseropplevelse på nettstedet vårt, for å vise deg personlig innhold og målrettede annonser, for å analysere nettstrafikken vår og for å forstå hvor våre besøkende kommer fra. Personvernregler