Ingen forretning i Hamar kan vise til større kontinuitet i samme bransje og innen samme familie som Gullsmed P. Børke. I 2007 feiret vårt firma 150 år med sammenhengende drift av gullsmedforetning i Hamar sentrum.
Det startet allerede 31. august 1857 da de to bondeguttene fra Ringsaker, Even Dæhlie og Lars Windjue åpnet gullsmedforretning i Hamar. Begge gikk i lære hos Gullsmed Brink, en av Kristianias mest betydningsfulle gullsmeder på den tiden. De åpnet sin spartanske gullsmedforretning i Nordeas gård i Strandgaten da de kom hjem etter endt utdannelse.
Senere flyttet de forretningen til det som i dag er kjent som Lindmarkgården i Strandgaten 35, og ble der til Peder Ulven Børke kjøpte nabogården Strandgaten 33 (Børkegården) i 1900, hvor forretningen holder til i dag. Dæhlie døde i 1876 bare 49 år gammel, og Windjue overtok firmaet.
I 1879 startet Peder Ulven Børke i gullsmedlære. Han var nevø av Windjues kone Randine født Ulven. Peder tok svenneprøven i 1884, og reiste til Danmark og Tyskland for etterutdanning før han kom hjem og overtok firmaet Dæhlie & Windjue, 1. oktober 1893. I hele 45 år var forretningen under Peder Ulven Børkes ledelse, til han overlot driften til sin sønn Olaf i 1938.
Olaf Børke fikk sin gullsmed utdannelse hos J. Tostrup i årene 1916 til 1920, da han tok sitt svennebrev. Senere gikk han to år ved Statens Håndverk og Kunstindustriskole. Olaf døde i 1956 bare 58 år gammel.
Per Børke overtok forretningen etter sin fars død. Per gikk i lære hos David-Andersen i Oslo i tiden 1947-1951, da han tok sitt svennebrev. Han tok videreutdanning innen gullsmedfaget i Tyskland med fag som gravering, emaljering og perler. Han tok eksamen som diamantgutachter (diamantfagmann) på 1970 tallet som en av de første i Norge.
Per Børke overlot bedriften til sønnen Per-Olaf i 1993. Per-Olaf overtok da driften, som 5. generasjon gullsmedmester. Per-Olaf gikk tre år i lære hos Gullsmed S. Homstvedt A/S i Bergen i 1980-83, og tok svenneprøven i oktober 1983. Fra og med desember 1983 tilbrakte han 2 ½ år i Hanau i Tyskland for å studere smykkestensfatting, sisselering og gravering. Deretter reiste han til Idar-Oberstein, kjent for sin handel med diamanter og edelstener, for å studere gemmologi (læren om diamanter og edelstener). Da han kom tilbake i 1986 begynte han på verkstedet hos sin far. Per-Olaf tok mesterbrevet i 1986.
Legg til dette kortet på nettstedet ditt;
Vi bruker informasjonskapsler og annen sporingsteknologi for å forbedre din nettleseropplevelse på nettstedet vårt, for å vise deg personlig innhold og målrettede annonser, for å analysere nettstrafikken vår og for å forstå hvor våre besøkende kommer fra. Personvernregler