Islamic Cultural Centre ble etablert i 1974 som Norges første islamske trossamfunn.
Kunnskap og dialog fører til et samfunn med gjensidig forståelse.
Islams historie i Norge
Islam er den nest største religionen i Norge. I 2003 bodde det ca. 115 000 mennesker med muslimsk bakgrunn i Norge. I 2004 var om lag 2 % av befolkningen, ca. 80 000 personer, medlemmer i 92 muslimske trossamfunn. Mellom 60 000 og 80 000 av disse bor i Oslo og Akershus. De fleste muslimer i Norge har innvandrerbakgrunn, dvs. begge foreldrene er født utenfor.
I Islandske annaler står det at det kom sendebud fra den muslimske sultanen i Tunis til Norge på 1260-talet, etter at kong Håkon Håkonsson tidligere hadde sendt sine sendebud til sultanen med rike gaver. Det er ikke urimelig å tro at det har kommet muslimer til Norge før dette òg, men det var ikke et merkbart antall muslimer i Norge før europeiske land startet innvandringen fra muslimske land. I Norge kom de første innvandrerne mot slutten av 1960-tallet og mange av de var muslimer fra Pakistan.
ICC etableres
Planleggingen for det som skulle vise seg å bli Norges første muslimske organisasjon startet med en gang de første muslimene ankom Norge. Det var et behov for et felles bønne- og samlingssted og de fleste som var med fra starten av ønsket en sterk og gjennomgående demokratisk organisasjon for muslimene i Norge. Derfor startet arbeidet med organisasjonen og dens statutter allerede i begynnelsen av 1970-tallet. Etableringen av Islamic Cultural Centre var i gang.
”Vi var en 20-30 mann som inn for å etablere en Moske i Oslo. Vi begynte å samles i 1972, det praktiske arbeidet skjøt fart året etter, og i 1974 ble moskeen høytidelig åpnet.” [Vogt., Kari ”Kommet for å bli” 2000]
Å skaffe lokale var imidlertid et problem. I begynnelsen hadde ICC et lite rom i Bjølsengata på Sagene, her startet også de faste møtene på søndager med prekener og forelesninger i Koran og Sunnah. Gruppen på noen få vokste seg relativt raskt til en gruppe på 30-40 menn, noe som førte til at ICC måtte skaffe seg nye lokaler i kjelleren i Folkets Hus. Først i 1974 fikk ICC endelig faste lokaler i Karl Johans gate.
Den Afghanske Imamen Sabghatullah Mujaddadi ledet den første fredagsbønnen i de nye moskelokalene i Oslo, mange mener at dette er den første offisielle fredagsbønnen i Norges historie.
ICC har også æren av å ha første Taraweeh i Norge.
Hva er ICC?
ICC's hovedmålsetting er å leve etter islamsk lære for å få Guds velsignelse og suksess både i dette livet og etter døden. Les mer om dette under vedtekter.
ICC ønsker også å utvikle grunnleggende forståelse av islam blant muslimer. ICC har fra første dag vært åpen for dialog ikke bare med ikke-muslimer, men også blant muslimer fra forskjellige etnisitet og skoleretninger. Helt frem til begynnelsen av 1980-tallet samlet de fleste muslimene seg i lokalene til Islamic Cultural Centre. Også i dag er Islamic Cultural Centre et symbol for åpenhet og ønsker å være en multietnisk organisasjon med takhøyde for alle nasjonaliteter, lovskoler, retninger og språk også i fremtiden. ICC er i dag en uavhengig norsk-muslimsk organisasjon med fokus på kvalitet fremfor kvantitet.
Vi mener at økt kunnskap vil føre til bedre forståelse og dermed åpne for dialog og vennskap.
I tillegg til de daglige bønnene, fredagsbønnen og to årlige Id-bønnene, har også ICC utført dars-e-Koran og dars-e-Hadith regelmessig siden 1974. Les mer om ICC aktiviteter.
ICC har i dag om lag 3500 medlemmer og driver sin aktivitet også på Bjørndal
Moskee, Hajj, Umrah, Koranen på norsk, litteraturarbeid, vigsel
"Islamic Cultural Centre ble opprettet i 1974 som den første islamske organisasjon og moské i Norge.Den grunnleggende idéen var å etablere et muslimsk samfunnshus for å bevare den islamske identiteten og for å gjøre dawah.De aller første muslimske innvandrerne som kom til Norge på 70-tallet, førte denne idéen ut i praksis.I 1999 ble en tomt på 1.260 kvadratmeter kjøpt i Oslo, Norge.Det nåværende bygget ble ferdigstilt i februar 2009, med en total kostnad på ca. 75 millioner kroner, som hovedsaklig ble finansiert av muslimer i Norge."Legg til dette kortet på nettstedet ditt;
Vi bruker informasjonskapsler og annen sporingsteknologi for å forbedre din nettleseropplevelse på nettstedet vårt, for å vise deg personlig innhold og målrettede annonser, for å analysere nettstrafikken vår og for å forstå hvor våre besøkende kommer fra. Personvernregler