Korskirken er en korskirke som ble bygd på 1100-tallet i Bergen kommune, Hordaland fylke. Navnet kommer ikke av kirkens arkitektur, men at den var viet til Det hellige kors. Den var en av de få kirker i Norge som var i besittelse av en relikvie av det sanne kors.
Opprinnelig ble kirken bygd som en enkel, enskipet romansk bygning med kor og skip i samme bredde. Bortsett fra at Mariakirken i Bergen har basilikaform er det mange likheter mellom de to kirkene i hver sin ende av det som trolig var byens utstrekning på 1100/tallet. Opprinnelig var tomten en frittliggende odde som gikk litt ut i Vågen, ved senere utfyllinger og forskyvning av strandlinjen har byens bebyggelse omsluttet kirkebygget. Senere ble den atskillig forandret ved utvidelser da den også fikk en portal med Christian IVs monogram. Tverrskipene som gjorde den til en korskirke ble tilføyd i 1615/1632. På Scholeusstikket fra 1580 har kirken tvillingtårn, disse var trolig av treverk. Vesttårnet i stein ble reist i 1595.
Byggverket er i stein og har 600 plasser. Kirken brukes av Kirkens Bymisjon.
Legg til dette kortet på nettstedet ditt;
Vi bruker informasjonskapsler og annen sporingsteknologi for å forbedre din nettleseropplevelse på nettstedet vårt, for å vise deg personlig innhold og målrettede annonser, for å analysere nettstrafikken vår og for å forstå hvor våre besøkende kommer fra. Personvernregler