Kråkerøy Historielag ble stiftet 24. mai 1978 og hadde i 2017 ca. 180 medlemmer. Lagets nedslagsfelt er den tidligere kommunen Kråkerøy, Kjøkøy og Isegran
Kråkerøy Historielag
Kråkerøy Historielag ble stiftet 24. mai 1978 og har 182 medlemmer pr 31.desember 2016. Laget har ikke eget lokale og har gjennom årene hatt sine møter forskjellige steder på øya. De siste 11 årene har møtene vært holdt på tidligere Smertu skole.
Kråkerøy Historielag har nå egen hjemmeside og Facebookside
Lagets aktiviteter består av møter med foredrag/kåserier av lokalhistorisk interesse, vandringer med guide i utvalgte områder på Kråkerøy og et årlig vårmøte ved interessante steder , Ødegårdsstua eller Drengestua på Femdal. Det er normalt 6 møter i året. Møtedeltakelsen varier noe, med et gjennomsnitt på 35-40 deltakere. Det avholdes også en førjulsmiddag med underholdning i et egnet selskapslokale. Om interessen er stor nok , arrangerer vi også en busstur der vi vil oppleve en dag med historisk innhold og god mat.
I tillegg har Kråkerøy Historielag en meget aktiv slektsforskergruppe som møtes hver mandag kl-18.00 (unntatt juni, juli og august) Dette foregår på Isegran i 2.etasje over museet i Minemagasinet (i motsatt ende av Kafe Galeien). Her kan man få hjelp til slektsgransking over en kopp kaffe eller svar på det meste av hva man måtte lure på om livet på Kråkerøy før i tiden. Her har vi også en liten samling lokalhistoriske bøker og tidsskrifter.
Slektsforskergruppen har nylig avsluttet et omfattende arbeid med å digitalisere Folketelling 1891for Glemmen og Kråkerøy som jo var en kommune fram til 1908. Tidligere er gravminnene på Kråkerøy kirkegård fotografert og lagt ut på DIS’ internettsider.
Siden 2013 har Kråkerøy Historielag gitt ut en årbok, en enkel liten trykksak på rundt 100 sider. Den deles ut gratis til medlemmene, og et mindre opplag selges.
Like etter dannelsen av historielaget i 1978 ble Ødegårdsstua som i mange år hadde vært lagret på Borgarsyssel Museum tilbakeført til Kråkerøy og gjenreist på dugnad på sin opprinnelige plass. Stua var Alfred Jensens barndomshjem. I 2006/7 ble også den tidligere drengestua på Lille Enhus reist på dugnad på Femdal etter lengre tids lagring i privat eie. Stua ble reist i fellesskap av historielaget, bondelaget og grunneier.
Kråkerøy har en rik lokalhistorie som går 3 - 4000 år tilbake. Her kan blant annet nevnes gravrøysene på Holtevarden, Lunderamsa og Kjøkøya, ”steinaldermannen” og hans boplass ved Rødsmyra, bygdeborgen på Rød osv. Mye lokalhistorisk arbeid er utført på Kråkerøy, ikke minst av Erling Johansen, Alfred Jensen og andre ildsjeler.
Historielaget ser det like fullt som viktig at vi får sikret ennå mer av tradisjonsstoff og viten som våre innbyggere sitter inne med.
Historielaget har også en sosial verdi. Her kan folk i alle aldre møtes, gamle kjente minnes, innflyttere lære mer om øya og alle hygge seg i godt samvær.
Medlemskontingenten i Kråkerøy Historielag er kr 200.- for enkeltmedlemmer og kr 300.- for ektefeller/samboere.
Finn Gjerløw Engebretsen (tidligere leder)
Redigert av Inger-Torill Solberg i 2017
Leder
Legg til dette kortet på nettstedet ditt;
Vi bruker informasjonskapsler og annen sporingsteknologi for å forbedre din nettleseropplevelse på nettstedet vårt, for å vise deg personlig innhold og målrettede annonser, for å analysere nettstrafikken vår og for å forstå hvor våre besøkende kommer fra. Personvernregler