Månegartneriet drives på frivillig basis og er en del av Månefestivalen. Vi produserer blomster og planter til festivalen, men også litt for salg.
Månefestivalen er vel kanskje den eneste musikkfestivalen i verden som driver et eget gartneri og dyrkingsprosjekt, vel - det vet vi jo ikke med sikkerhet, men det er iallefall ingen tvil om at vi har et høyt aktivitetsnivå innen dette området. Det er på Byens Marker utenfor Gamlebyen, i tidligere tider Gamlebyens matfat, hvor vi for fjerde år på rad leier to drivhus på tilsammen ca 550 m2 samt en parsell på ca 250 m2, alt driftes etter økologiske prinsipper. De siste par årene har vi nedlagt mye arbeid i anlegging av grønnsakshagen og oppussing av det ene drivhuset, det meste av dette er nå ferdigstilt og dermed kan vi for første gang gå i gang med en sesong hvor fokuserer for fullt på dyrkingen og de andre aktivitetene som er planlagt.
Gartneriet og hagen benyttes både som en produksjons- og informasjonsarena. Vi produserer mye blomster og sammenplantinger som benyttes til dekor av festivalområdene, noe som i stor grad bidrar til festivalens visuelle profil og gleder publikum og besøkende. I år skal vi også for tredje gang produsere planter og løsninger til den økologiske hageutstillingen og andre utstillingsobjekter som skal vises fram under festivalen. I tillegg produseres urter, grønnsaker og blomster for salg, dette har så langt vært i veldig liten skala, men vil få økt fokus i år. Vi vil etablere utsalgssted utenfor Gamlebyen kulturhus, og levere råvarer til caféen vi driver der.
Hagen og gartneriet er også arena for skolehageprosjektet som er nærmere beskrevet under.
Vårt mål er å utvikle gartneriet til en arena for informasjon, læring og inspirasjon. Mye fokus og innsats så langt har vært på etablering, drift, produksjon og gjennomføring i forhold til festivalen. I år er vi klare for å ta et skritt videre og vil derfor arrangere åpne dager med omvisning, foredrag og andre aktiviteter.
Alt arbeidet utføres så langt av festivalens scenografi- og gartnergruppe på frivillig basis under ledelse av festivalens daglige leder. I tillegg arrangeres større dugnader hvor alle festivalens frivillige blir invitert, også flere interesserte i lokalmiljøet deltar på dugnadene, totalt legges det ned et betydelig antall dugnadstimer. Imidlertid ser vi at det ikke er mulig å drive alt på frivillig basis etterhvert som konseptet videreutvikles, derfor budsjetterer vi for første gang med noe lønnsmidler i år.
Oversikt over hovedaktiviteter sesongen 2015:
Igangsetting av prosess for debiosertifisering av gartneriet.
Utarbeidelse av produksjonsplan, vekstskifteplan og gjødslingsplan.
Planlegging og bygging av beskyttet kompostanlegg.
Planlegging og produksjon av hageutstilingen «den summende hage» til festivalen samt div. hageinstallasjoner.
Videreutvikling av parsellhage for dyrking av grønnsaker og urter.
Div. praktisk tilrettelegging for å benytte gartneriet som informasjonsarena.
Gjennomføring av skolehageprosjektet.
Planlegge og gjennomføre minst en åpen dag med omvisning, aktiviteter og foredrag
v. Marianne Leisner m.fl.
Produksjon av blomster og samplantinger til dekor av Månefestivalen.
Produksjon av grønnsaker og urter til Månefestivalens utsalgssteder.
Utvikling og produksjon av informasjonsmateriell.
Planlegging og videreutvikling med tanke på mer omfattende drift, informasjons-formidling.
Mål og forventede resultater.
Gartneriet skal være en leverandør av innhold, planter og opplevelser til Månefestivalens arealer i Gamlebyen. Parallellt skal gartneriet utvikles til en arena for formidling, læring og inspirasjon. Med dette håper vi å begeistre publikum og besøkende, gi dem en verdifull opplevelse og inspirasjon til egne aktiviteter.
Generelt er det ingen tvil om at interessen for økologisk dyrking, kjøkkenhage og produksjon av egen mat osv. er økende. Vi vil derfor arbeide for å utvikle en plattform for gartneriet som arena for formidling, opplevelse og aktivitet. Vi mener at dette kan bidra til å skape en grønnere byutvikling, øke innbyggernes kunnskap og interesse for å dyrke selv, bidra til forståelse for verdien av å bevare matjord og etablere bærekraftige holdninger og forbruksvaner hos byens innbyggere.
I en større sammenheng er dette også et fremtidsrettet klimatiltak, urbant landbruk er som sådan et ganske nytt begrep, men allerede annerkjent som et viktig virkemiddel i planleggingen av fremtidens bymiljøer. Internasjonalt kan man vise til en lang rekke eksempler, i Oslo er et urbant landbrukssenter under etablering på Bygdø Kongsgård og Bymiljøetaten i Oslo arbeider nå med byens første landbruksmelding, Landbruk i byen.
Skolehageprosjekt i samarbeid med Gudeberg skole.
I 2014 gjennomførte vi et pilotprosjekt i samarbeid med Gudeberg skole relatert til å prøve ut hvordan arenaen på Byens Marker kan fungere som en læringsarena for økologisk mat og dyrking. En skoleklasse på 6.klassetrinn deltok i prosjektet og fulgte prosessen i grønnsaks-hagen fra tidlig mai og ut skoleåret som et ledd i faget Mat og Helse.
Det pedagogiske opplegget bestod av litt teori om økologi og plantelære, men i hovedsak var det fokus på praktisk læring. Vi opplevde at elevene stortrivdes i gartneriet og syntes det var en morsom og lærerik opplevelse, de likte å oppholde seg og jobbe ute, mange syntes at omgivelsene var inspirerende og ga uttrykk for at de ønsket å være der mye mer enn det var satt av tid til.
På bakgrunn av de positive erfaringene med pilotprosjektet vil vi år videreutvikle skolehagen.
Tre grupper med 6. klassinger skal delta i prosjektet i 2015, oppstart er tidlig i mai og elevene skal skal tilbringe tre skoletimer hver annen uke fram til sommerferien. I løpet av denne tiden skal de lære alle trinnene i et dyrkingsprosjekt, fra å så frø, bearbeide jorden, ale opp planter, lære om gjødsling og plantestell samt hvordan det som dyrkes kan benyttes i matlagingen. Avlingene fra elevenes egen hage vil bli benyttet på skolekjøkkenet, både før og etter sommerferien.
I tillegg skal de få jobbe med andre praktiske aktiviteter som å studere livet i jorda under lupe, anlegging av kompost, binde urte- og blomsterbuketter, studere og tegne/male sine favorittplanter etc.
Mål og forventede resultater.
Målet med prosjektet er å tilby 6. klassetrinn ved Gudeberg skole en mindre stillesittende skoledag med læring gjennom opplevelse og bevegelse. Teori og praksis skal forenes og elevene skal få gode opplevelser som fungerer som knagger for hukommelse og læring.
Gjennom arbeidet med en økologisk hage blir bærekraftige prinsipper konkrete og håndterlige,
i skolehagen kan alle uavhengig av sosial, kulturell og etnisk bakgrunn oppleve naturens mangfoldighet og dyrkingens mirakel. Gjennom sesongen byr hagen på nye opplevelser som bidrar til å øke barnas naturforståelse, når de på nært hold kan følge med på hagens kretsløp vil de utvikle større innsikt i økologi og miljø. Videre vil elevene gjennom det praktiske arbeidet utvikle tilhørighet og ansvarsfølelse.
I en tid hvor verden står overfor store miljøproblemer, som f.eks klimaendringer, er det er det vesentlig at barn også opplever naturens mangfoldighet og skjønnhet, at de også kan bidra med noe som er viktig, slik at vi ikke etterlater dem gledes- og maktesløse overfor de skremmende perspektivene.
Produksjon av utstillingshage m.m
De siste to årene har festivalen produsert en hageutstilling på torget, begge har vært populære og godt besøkte. Hensikten har først og fremst vært å inspirere og skape interesse for økologisk hagebruk, utstillingshagene har også blitt værende i Gamlebyen ut sesongen så dermed nådd en mye større målgruppe enn festivalens besøkende. Alle tilbakemeldinger vi har fått er også veldig positive og tyder på at målet om å inspirere fungerer.
I år er tema for utstillingshagen «Den summende hagen» dvs. en hage med planter som tiltrekker seg bier og humler og som viser ulike løsninger for å få disse til å trives i hagen.
I tilknytning til hageutstillingen vil vi ta opp temaet biedød i sammenheng med global matproduksjon. Forskere mener f.eks at Europa mangler sju milliarder bier. Stadig flere arter forsvinner fordi de mangler mat og hjem. Vi håper å få knyttet til oss en birøkter / birøkter-organisasjon som kan vise og forklare hvordan birøkt foregår og kanskje inspirere andre til å prøve seg på det samme.
I tillegg vil vi produsere ulike installasjoner / utstillinger som skal bidra til å inspirere til urban dyrking; i en pallekarm, i potter og kar, en vertikal hage på en vegg etc.
Hageutstillingen vil delvis bli produsert med utstyr som vi har på lager og vil derfor bli litt mindre ressurskrevende å gjennomføre enn de to foregående. Dermed ønsker vi å ha mer fokus på formidlingsaspektet i form av både aktiviteter publikum kan delta i og informasjon om plantene, metoder, faktaopplysninger osv.
Månefestivalen v. Gamlebyen Festivaldrift as.
Legg til dette kortet på nettstedet ditt;
Vi bruker informasjonskapsler og annen sporingsteknologi for å forbedre din nettleseropplevelse på nettstedet vårt, for å vise deg personlig innhold og målrettede annonser, for å analysere nettstrafikken vår og for å forstå hvor våre besøkende kommer fra. Personvernregler