Murerfagets Opplæringskontor Bergen med sine 36 medlemsbedrifter, har som formål å sikre en best mulig utdannelse og opplæring for lærlingene.
Som opplæringskontor, skriver vi kontrakt med lærlingene, mens lærebedriftene har arbeidsgiveransvaret.
Opplæringskontoret driver med kursing av lærlinger, i arbeidsoppgaver som er vanskelig å finne på byggeplass. Dette for å sikre at det faglige grunnlaget blir bredest mulig, selv om de faglige utfordringene svinger en del ute i det praktiske.
Lærlingene følges opp med samtaler ca hver 6.mnd, og måles i blant hvor de står hen faglig. Noen lærlinger følges opp hyppigere.
Det er flere veier inn til opplæring i murerfaget. Den mest tradisjonelle, er å gå videregående skole VG1 og VG2 innen bygg og anleggsteknikk, for så videre å gå 2 år i lære i bedrift.
Denne modellen omhandler mange fag, og det blir derfor lite av det faget som er mest i fokus. For dem som har vanskelig for å ta et valg, vil denne modellen fortelle en del.
For dem som er mer sikre på hva man skal bli etter endt ungdomsskole, kan veien gå direkte i lære etter endt 10. klasse. Spesielt for skoletrette elever. Her vil det bli skoledag 1 dag i uken i 3 år, over en læretid på 4 år i bedrift.
Her er det lønn hele veien, samtidig som skoledag 1 dag pr uke kan være en fin avveksling for så unge ungdommer, og måten å komme videre på for de som ikke liker skolen best.
Vi har også ved flere anledninger hjulpet ungdommer tilbake til arbeidslivet, etter at de har gjort feile valg. Det er utrolig givende å få det til, slik at denne type tilfeller får en lykkeligere utgang.
For dem som velger mureryrket, er mulighetene flere. I utgangspunktet er det jo arbeid som murersvenn i bedrift som har vært det vanligste. De som imidlertid vil satse videre, kan utdanne seg til murmester, event over tid starte sin egen bedrift. Eller gå videre for å ta høyere utdanning, som ender opp som arkitekt og ingeniør eller tilsvarende.
En ing/ark i større entreprenørselskap eller hos prosjekterene, har et langt bedre utgangspunkt dersom man har et fag- eller svennebrev i bakhånd.
Murerfaget trenger større rekruttering enn det vi har i dag. Selv om det blir tatt inn arbeidskraft fra andre land (og det er nødvendig), må vi ikke nedprioritere å rekruttere nordmenn til norske arbeidsplasser. Når arbeidsmarked og velferd stiger ute, reiser gjerne alle hjem, og da er det viktig at vi ikke har bygget ned alle våre fag.
Legg til dette kortet på nettstedet ditt;
Vi bruker informasjonskapsler og annen sporingsteknologi for å forbedre din nettleseropplevelse på nettstedet vårt, for å vise deg personlig innhold og målrettede annonser, for å analysere nettstrafikken vår og for å forstå hvor våre besøkende kommer fra. Personvernregler