facebooktwitterpinterest

Anmeldelser, kontaktinformasjon for Natzweilergruppen: Den norske Natzweiler- og Dachaukomiteen

Natzweilergruppen: Den norske Natzweiler- og Dachaukomiteen

Info

Natzweiler- og Dachaukomiteen ble stiftet i 1994 på oppfordring fra gjenlevende fanger, for å dokumentere fangenes skjebner i Natzweiler og senere leirer.

Historie

I perioden 15 juni 1943 til september 1944 ble 506 norske motstandsfolk sendt til konsentrasjonsleiren Natzweiler i Vogesene i Alsace under den såkalte NN-forordningen. Hensikten var at de skulle forsvinne i “Nacht und Nebel”, natt og tåke, gjennom å arbeide til de døde: "Vernichtung durch Arbeit". Etter at leiren ble evakuert i september 1944 ble fangene flyttet rundt til forskjellige leire i Nazi-Tyskland, hovedsakelig Dachau, men også leirer som Mauthausen, Melk, Gusen, Dautmergen, Schörzingen, Vaihingen, Gross-Rosen, Buchenwald og Neuengamme.før det svenske Røde Kors gjennom Bernadotteaksjonen hentet dem ut i “De hvite bussene” i mars og aprildagene i 1945. Da var halvparten døde.
Etter krigen er det lagt fram en overveldende dokumentasjon over de uforståelige overgrep som fant sted. NN-forordningen var bare en liten del av et stort skrekkvelde. Flere tidligere Natzweilerfanger har skrevet sine beretninger. Likevel, mange som kom hjem gjenopptok sitt arbeid og sine studier og lot opplevelsene ligge. Delvis var de for vonde å tenke på, delvis ble det for groteske for omgivelsene. De var uforståelige!
Noen tidligere fanger begynte etter hjemkomsten å arbeide for å ivareta krigsfangenes og deres etterlattes interesser.
Med tiden avtok den offentlige interesse for krigsopplevelsene. Men for de tidligere fangene, deres familie og etterlatte lå opplevelsene, historiene og ikke minst, fantasiene om hva som hadde skjedd, som sår som vanskelig kunne gro.
I 1972 tok Jon Sølvberg initiativ til å organisere de gjenlevende Natzweilerkarene i ”Natzweilerkomitéen”, og denne begynte å arrangere møter og turer til Natzweiler.
Gjensynet med Natzweiler ble for mange en sterk gjenopplevelse med mye sorg og smerte, men det ga også en mulighet for å hele sår som ikke hadde grodd.
På oppfordring fra Natzweilerkomitéen påtok Kristian Ottosen seg å skrive “Natt og Tåke- Historien om Natzweilerfangene”. Boken kom ut i 1989. En rekke barn av Natzweilerfanger som ikke kom hjem har også skrevet bøker om sine fedre. De hadde behov for å rekonstruere hva som skjedde.
Psykolog Ellinor F Major har skrevet en doktorgrad om Natzweileropplevelsenes innvirkning på neste generasjon.
I 1994 spurte Natzweilerkomitéen de neste generasjoner om deres interesse for å videreføre arbeidet etter hvert som Natzweilerkarene selv ble eldre og falt fra. Ut fra dette initiativ ble Natzweilergruppen dannet. Den består av etterkommere av tidligere Natzweilerfanger i annen og tredje generasjon og andre interesserte.
Natzweilergruppen har som målsetning å videreføre informasjonsarbeidet om det som skjedde, samle fangeberetninger, holde seminarer og arrangere turer til Natzweiler. Kan vi noensinne forstå det uforståelige?

Vår oppgave

Dokumentasjon av de norske NN-fangene i Natzweiler (Juni 1943-september 1944) og senere leirer som de havnet i før frigjøringen i 1945. Annen relevant informasjon fra andre nettsteder med samme tema.

Adresse: Granfossbakken 5, 1366 Lysaker, Norway
Telefonnummer: +4741337804
moc.liamg@etimokuahcadgoreliewztan
By: Lysaker
Rute: Granfossbakken 5
Postnummer: 1366


Kommenter på dette stedet

Anmeldelser, anvisninger og kontaktinformasjon Natzweilergruppen: Den norske Natzweiler- og Dachaukomiteen.

Lysaker frivillig organisasjon

åpningstider, plassering. Granfossbakken 5 kart bykart, satellitt visning. Natzweilergruppen: Den norske Natzweiler- og Dachaukomiteen adresse, telefonnummer, utsikt over gaten, postnummer. På denne siden kan du finne selskaper som ligner på Natzweilergruppen: Den norske Natzweiler- og Dachaukomiteen. På dette nettstedet kan du dele dine kommentarer og erfaringer om Natzweilergruppen: Den norske Natzweiler- og Dachaukomiteen med andre mennesker.

Legg til dette kortet på nettstedet ditt;



Vi bruker informasjonskapsler

Vi bruker informasjonskapsler og annen sporingsteknologi for å forbedre din nettleseropplevelse på nettstedet vårt, for å vise deg personlig innhold og målrettede annonser, for å analysere nettstrafikken vår og for å forstå hvor våre besøkende kommer fra. Personvernregler