Norges Brevdueforbunds offisielle Facebook side.
NBF arrangerer kappflygninger for brevduer samt utstillinger, formannsmøte og årsmøte.
Brevduesport - en morsom og spennde hobby!
Hvordan begynne med brevduer?
Hva trenger du?
Dueslag
Dette er stedet der duene bor.
Et dueslag kan være alt fra et ombyd uthus, dukkestuer, brakker til større slaganlegg.
Størrelsen på ditt slag er avhengig av hvor mange duer du ønsker å holde. Et slag på 2 x 2 x 2 m, (LxBxH) vil være tilstrekkelig for ca 16 - 20 duer.
Når en bygger slag er det vesentlig at det har god ventilasjon, mye sollys, samt at det er tørt. Dette er viktige forutsetninger for at duene skal trives.
Slaget skal også ha en ”sputnik” (åpning der duene flyr inn og ut av slaget). Med sputniken kontrollerer du når duene får være ute, og når de skal være inne.
Innventar
Av innredning i dueslaget ditt trenger du:
- Sitteknagger. Monteres på rommets vegger. Disse sitter duene på når de hviler seg. Duer liker ikke å sitte på gulvet.
- Redebokser. Duer danner parforhold og hvert par trenger et sted å ha reir. Kassene festes på vegg.
- Redeskåler. I disse skålene lager duene sitt reir, og legger sine egg.
- Fôrtro. Mat skal ikke kastes direkte på gulv, da maten lett kan bli tilgriset. Maten legges i en fôrtro.
- Vanntårn. Et vanntårn inneholder fra 3 – 6L vann, og fungerer slik at nytt vann kommer til ettersom duene drikker.
Fôr
Blandingsfor som inneholder forskjellige kornsorter får man i 25 kg sekker. En due spiser ca. 25g korn per dag. Denne sekken holder til ca 35 duer i en hel måned. I tilegg til blandingsforet skal det alltid være vann, skjellsand (kalk) og grit (som maler kornet i kråsen) tilgjengelig for duene.
Brevduer
Brevduer får du kjøpt gjennom andre brevdueholdere. Det arrangeres også flere auksjoner vinteren igjennom, spesielt er dette vanlig i utlandet.
Kappflyvninger
Kappflyvningskonkurransene må vel regnes som det mest essensielle bak det å holde brevduer. Spenningen er til å ta og føle på i forkant av hvert slipp! Dette fungerer som følger:
Dagen før konkurranse, samles vi på klubbhuset og leverer fra hos duene (innsetting).
Duene blir så fraktet i store kasser til et felles oppslippsted. Slippavstandene varier fra 100 – 800 km.
På forhånd har man fått målinger med avstanden fra oppslippstedet og hjem til hvert enkelt dueslag som er med i konkurransen.
Duene slippes samlet, men flyr alltid hjem til sitt eget dueslag.
De aller fleste dueholdere i Norge har i dag elektronisk klokkeanlegg som gjør at duen blir registrert via en elektronisk chip (som er festet i en ring på benet dens) i det den går inn gjennom sputniken (over en sensorplate).
Mange klubbkamerater ringer så seg i mellom så fort første due har kommet hjem, for å se hvor man ligger an seg i mellom.
Senere regnes duenes gjennomsnittshastighet ut ved at man deler avstand på anvendt tid for å få duens hastighet som oppgis i meter per minutt.
Med optimale værforhold kan de beste brevduene oppnå hastigheter på over 1800 meter per minutt, som tilsvarer ca 110 km/t!
Duen som har raskest gjennomsnittsfart vinner konkurransen, og 33% av duene kommer på premielisten.
I disse konkurransene flyves det både om pengepremier, pokaler og til og med kongepokal!
Utstillinger
Vinterstid arrangeres det utstillinger. Her bedømmes duens eksteriør. De beste duene i hver forening sendes videre til landsutstillingen som arrangeres i februar. På utstillingene blir det kaffe og kaker. Brus og pølser til barna.
Høres dette interessant ut?
Ta kontakt og vi vil hjelpe deg så godt vi kan!
Legg til dette kortet på nettstedet ditt;
Vi bruker informasjonskapsler og annen sporingsteknologi for å forbedre din nettleseropplevelse på nettstedet vårt, for å vise deg personlig innhold og målrettede annonser, for å analysere nettstrafikken vår og for å forstå hvor våre besøkende kommer fra. Personvernregler