Prøysens venner er en frittstående forening som arbeider for å ivareta Alf Prøysens minne og for å opprettholde og styrke interessen for hans forfatterskap
Foreningen Prøysens Venner ble stiftet i 1985. Ideen oppsto under en privat sammenkomst i Prøysenstua. Forfatteren Helge Hagen hadde, sammen med Dag Solberg, skrevet boka ”Med en fiol bak øret”, om Alf Prøysen. Mye av stoffet til boka hentet han hos barndomsvenner og venninner av Alf. Nå ville han ”gjøre stas på” bidragsyterne og inviterte til kaffelag i Prøysenstua. Utpå kvelden ble det nevnt at Vidar Sandbeck hadde fått sin venneforening. ”Hæin Alf skulle nåvel ha ei venneforening hæin med” sa Marta Ottosen, ei av barndomsvenninnene til Alf, Clarin Gunnarson grep ideen og fulgte opp.
Den 12. juni 1984 ble interimsstyret oppnevnt og besto av følgende: Clarin Gunnarsson, Torbjørn Ekern, Knut Fjæstad, Kari og Rolf Hagen, Sigmund Myklebust og Knut Sagstuen. Interimsstyret nedla et betydelig arbeide fram til stiftelsen av styret den 23. juli 1985. Alle formaliteter var utført, og under stiftelsesmøtet presenterte styret tanker og ideer om de viktigste punktene på arbeidsprogrammet, for foreninga de første årene.
Knut Fjæstad, som i ungdommen skulle få stor betydning for Alf Prøysen, fikk full opp slutning til forslaget om å gjenreise fjøs og låve i Prøysen, og tilbakesette stua til slik den var som husmannsstue da Alf ble født. Prøysens Venner hadde fram til sommeren 1989 som hovedoppgave å gjenreise/restaurere Prøysenplassen. Til Alf Prøysens 75- års jubileum den 23 juli 1989, presenterte de en fullrestaurert husmannsplass
Foreningen har arbeidet aktivt for å få utgitt på nytt deler av Prøysens verker. Vi har også tatt initiativ til radio- og TV-program hvor Prøysen har stått sentralt, og vi har støttet en rekke CD-utgivelser, og vi har støttet Prøysenhuset på ulike måter. Siden 1996 har vi gitt ut vårt eget tidsskrift, PrøysenVennen, to ganger i året. I perioden 2003 - 2011 ga vi ut Prøysenårbok annethvert år. Etter at Knut Imerslund gikk bort i 2011, ser vi oss nødt til å skrinlegge arbeidet med slike årbøker. Hensikten med disse publikasjonene er å trykke artikler om ulike sider ved Prøysens liv og produksjon, og vi har også trykt enkelte arbeider av Prøysen som er vanskelig tilgjengelige og lite kjente.
Alt dette er båret oppe av begeistring for Prøysens viser og prosa for barn og voksne. Prøysen var en meget populær forfatter og trubadur i sin levetid, og hans popularitet har ikke avtatt i årene som har gått siden. Hans forfatterskap har med andre ord viste seg å være mer slitesterkt enn mange trodde. Vi mener dette skyldes at han har noe å gi både til barn og voksne, nordlendinger og sørlendinger, leg og lærd, kvinner og menn. Her er det med andre ord noe å hente, selv om en nærmer seg forfatterskapet fra svært ulike ståsted. Knapt noen norsk dikter gjennom tidene har en så bred appell som Prøysen.
Er du av dem som mener at det også i framtida vil være en viktig oppgave å formidle Prøysens verker til nye generasjoner, er du velkommen som medlem i Prøysens Venner!
Vennlig hilsen
Knut Sagstuen
Vedtekter for Prøysens Venner, stiftet 23. juli 1985.
§ 1: FORMÅL
Foreningens formål er å styrke interessen for Alf Prøysens liv og forfatterskap. Dette kan skje ved:
• å påse at Alf Prøysens litterære produksjon er tilgjengelig for offentligheten,
• å stimulere til bruk av Alf Prøysens produksjon i ulike sammenhenger (teateroppsetninger, kabareter, visekvelder, radio- og TV-program, plateinnspillinger og så videre),
• å medvirke til at radio-, TV- og plateproduksjoner med Alf Prøysen oppbevares og gjøres tilgjengelig for interesserte,
• å arbeide for at det blir gitt ut publikasjoner om kunstneren og hans produksjon og virke,
• å arrangere foredrag, seminarer, kurs og ekskursjoner m.v.
Ringsaker kommune opprettet i 1997 et eget museum for Alf Prøysen. Museet består i 1999 av Prøysenhuset, Prøysenstua (husmannsplassen Prøysen) og Kusvea. Foreningen vil aktivt støtte Prøysenhusets virksomhet.
§ 2: MEDLEMSSKAP
Prøysens Venner er åpen for enkeltpersoner, familier, organisasjoner, skoler, bedrifter eller institusjoner.
Medlemskap i foreningen oppnår en ved å godkjenne foreningens vedtekter og å betale årskontingenten.
Årskontingenten følger kalenderåret og fastsettes hvert år av årsmøtet.
Styret kan foreta innsamling av midler til spesielle formål.
§3: STYRET
Foreningen har et styre på 7 medlemmer med 4 vararepresentanter. Leder av foreningen velges for ett år. Styremedlemmer velges for 2 år om gangen, men i alternerende år slik at 3 styremedlemmer velges hvert år. Vararepresentanter velges for ett år.
Minst ett styremedlem skal ha bosted i Ringsaker.
Følgende kan møte i styret med tale- og forslagsrett:
• 1 representant for Prøysenhuset.
• 1 representant for Alf Prøysens familie .
Styret er beslutningsdyktig når minst 4 er tilstede. Lederens stemme er avgjørende ved stemmelikhet.
Styret skal lede foreningen etter bestemmelsene i disse vedtektene og etter beslutninger vedtatt på årsmøtet.
Styremøte avholdes når leder eller 3 medlemmer av styret ønsker det.
§4: DISTRIKTSKONTAKTER
Styret kan oppnevne kontaktpersoner i ulike distrikter. Kontaktpersonene skal ha referater fra styrets møter.
§5: REGNSKAP OG REVISJON
Kasserer fører regnskap og legger fram regnskap for siste kalenderår for årsmøtet. På årsmøtet legger han også fram en oversikt over foreningens økonomiske situasjonen ved årsmøtetidspunktet.
Styrets leder attesterer alle utgiftsbilag. Leder og kasserer har prokura (fullmakt til å bruke foreningens midler).
Regnskapet skal revideres av statsautorisert eller registrert revisor.
§ 6: ÅRSMØTET
Årsmøtet avvikles i samband med markeringen av fødselsdagen til Alf Prøysen, 23. juli.
Årsmøtet skal
- behandle styrets beretning for siste valgperiode,
- behandle siste kalenderårs regnskap,
- vedta budsjett for kommende kalenderår,
- behandle innkomne forslag og vedta rammer for foreningens virksomhet,
- vedta vedtektsendringer,
- velge styre og valgkomité for perioden fram til neste årsmøte.
Styrets leder og nestleder velges ved særskilte valg.
Saker som tas opp på årsmøtet må være styret i hende innen 1. juni.
Innkalling til årsmøtet skal skje innen 1. juli.
§ 7: EKSTRAORDINÆRT ÅRSMØTE
Ekstraordinært årsmøte innkalles når styret eller minst 30 medlemmer krever det.
Ekstraordinært årsmøte kan innkalles av styret med 14 dagers varsel.
På møtet behandles bare de saker som er årsak til innkallingen.
§ 8: VEDTEKTSENDRINGER
Forslag til endring av vedtektene sendes styret innen 1. juni. Gyldig vedtak kan bare fattes på ordinært årsmøte med 2/3 flertall.
9: OPPLØSNING
Oppløsning av foreningen kan bare skje etter behandling på 2 ordinære årsmøter som følger etter hverandre. I begge tilfelle må det foreligge 3/4 flertall for oppløsning.
Ved oppløsning skal verdiene til foreningen settes av til et fond der midlene nyttes til formål som nevnt i § 1 i disse vedtektene. Ringsaker kommune bestyrer fondet.
Legg til dette kortet på nettstedet ditt;
Vi bruker informasjonskapsler og annen sporingsteknologi for å forbedre din nettleseropplevelse på nettstedet vårt, for å vise deg personlig innhold og målrettede annonser, for å analysere nettstrafikken vår og for å forstå hvor våre besøkende kommer fra. Personvernregler