facebooktwitterpinterest

Anmeldelser, kontaktinformasjon for Søndre Saatvedt gård

Søndre Saatvedt gård

Info

Høsten 2017 tok vi steget og satset på gammalnorsk spælsau. Vilt synes noen, i disse tider med overproduksjon kjøtt. Spennende synes vi, for disse sauene er unike, fantastiske og med en lang historie her til lands. Følg vår reise her på Facebook.

Historie

LITT OM GÅRDSHISTORIEN - GNR. 68 BNR. 2 I KONGSBERG KOMMUNE

Gårdsnavn som er sammensatt av -tvedt antas å stamme fra vikingtid. Opprinnelig skal betydningen av "tvedt" være slåtteland i skogen eller rydning i marka. Alle -tvedtgårdene i Sandsvær er samlet innenfor et begrenset område, nærmere bestemt den nordlige delen av Efteløt og den søndre delen av Hedenstad. Tidligere har dette sannsynligvis vært et uryddet område på begge sider av Lågen. (Lunde 1973:39). Første del av gårdsnavnet skal komme av "såte", som skal være en eller to såtelignende haguer på eiendommen (Såtvedt 1995:9).

Såtvedtgårdene består i dag av 3 ulike gårder, der Søndre Såtvedt har bruksnummer 2. Vår familie (Hedegart) kjøpte gården i 1976, og kom da som innflyttere til Norge fra Vejle i Danmark. Dagens "husfrue" på Søndre Saatvedt har sine røtter fra en fjord langt nord i landet. Gården har dermed i ikke vært i familiens eie i mange genereasjoner, slik tilfellet er for mange. Vi føler likevel tilknytning til gården, og de som har vært her før oss.

Våningshuset på gården ble i følge bygdeboka påbegynt tidlig på 1700-tallet. Dessverre gjennomgikk det en større ombyggning på 1960-tallet, der mange autentiske elementer forsvant. Det gjennomgikk en større oppussing i 2016/2017, og vi fikk frem flere bygningdetaljer som vitner om husets historie. Gamle fotografier har også dukket opp, noe som gir oss et viktig innblikk i tiden før vi kom hit. Tunet har i tidligere tider bestått av både bryggerhus, stabbur og fjøs. Dessverre finnes ingen av disse her lengre. Dagens driftsbygning ble bygget i 1959, og det er denne vi bruker i dag.

Det har vært ulike driftsformer på gården gjennom tidene, både gress-, melk-, korn- og kjøttproduksjon. Gården drives i dag av yngstesønn i Hedegart-familien og hans "frue", som overtok i 2009. Fra da og frem til i dag har driftsformen bestått av prouksjon av økologisk høy, samt utleie av hestebeite og stallplass. I høst kom det altså spælsau hit, noe som betyr nye og spennende tider, med kjøtt- og skinnproduksjon, og kanskje også andre spennende produkter.

Kilder:
Lunde, Aage, 1973. Sandsværs historie. Bind I. Bygdehistorien frem til 1964. Utgitt av Sandsvær bygdebokkomité.

Såtvedt, Olav, 1995. Sandsværs historie. Bind V. Gårds- og slektshistorie. Utgitt av bokkomitéen for Sandsværboka og Langs Lågen AS.

Adresse: Saatvedtveien 60, 3618 Kongsberg, Norway
Telefonnummer: 41322748
moc.liamg@apsdvadnil
By: Kongsberg
Rute: Saatvedtveien 60
Postnummer: 3618


Nærliggende lignende selskaper
Skullestadplassen Skullestadplassen 8 km Lokal bedrift
Kommenter på dette stedet

Legg til dette kortet på nettstedet ditt;



Vi bruker informasjonskapsler

Vi bruker informasjonskapsler og annen sporingsteknologi for å forbedre din nettleseropplevelse på nettstedet vårt, for å vise deg personlig innhold og målrettede annonser, for å analysere nettstrafikken vår og for å forstå hvor våre besøkende kommer fra. Personvernregler