facebooktwitterpinterest

Anmeldelser, kontaktinformasjon for Saltholmen Fyr

Saltholmen Fyr

Info

I juli 2012 ble Saltholmen fyr overdratt fra Lillesand Seilforening til Stiftelsen Saltholmen Fyrstasjon. Stiftelsen har som formål å bevare fyret og sikre allmennhetens tilgang.

Historie

Saltholmen fyr ligger ytterst ute mot havet, i Storegabet ved innseilingen til Lillesand.

Saltholmens historie strekker seg langt tilbake. På begynnelsen av 1800-tallet het holmene der fyret ligger “Kjeholmene”.

Den folkelige forkynneren og stifteren av haugianerbevegelsen, Hans Nielsen Hauge (1771-1824), ble i 1809 sluppet ut av fengsel
(under Napoleonskrigen). Han reiste land og strand rundt for å få i gang
næringsvirksomhet, og startet da et saltkokeri på holmen utenfor Lillesand. Derav navnet Saltholmen.

I 1881 solgte Johannes Andersen på Skauerøya grunnen på Lille Saltholmen til Statens Fyrvesen for 160 kroner. Fyrvesenet oppførte bygningene i 1881-1882 etter kongelig resolusjon av 18. januar 1881. Fyret ble tent 11. november 1882, med lyshøyde 14 meter over havet. Fyret ble automatisert den 27. oktober 1952 og det blinker fremdeles fra Saltholmen.

Hovedbygningen er i betong, med fyrvokterbolig for én familie, samt en vaktstue. Dette er en standard fyrvokterbolig, mens det åttekantede fyrtårnet på hushjørnet er helt unikt.

Tegningene ble utført av en av fyrvesenets ansatte, «bygningskyndig assistent» C.F.A. le Maire (f. 1815), som var kommet fra Danmark til Norge i 1868. Anlegget består også av uthus og sjøbu.

Fyrvokterne bodde ikke på fyret alene. Det var helt nødvendig å ha familien med, for arbeidet var mer enn det én person kunne klare alene. Fyrvokterens kone tok ofte de lange og viktige nattevaktene. Flere barn vokste opp på fyret, og hadde skoleveien over til fastlandet med båt eller til fots over isen om vinteren.

Da Saltholmen fyr ble automatisert kjøpte Lillesand Seilforening fyrstasjonen for 9.000 kroner. Hjemmelsdokumentet er datert 20. november 1953. I lange perioder leide seilforeningen ut fyret til lokale bedrifter, men sommeren 2003 ble Saltholmen åpnet opp for allmennheten sommerstid, med muligheter for overnatting. Slik har det vært siden.

Saltholmen fyr ble fredet av Riksantikvaren i 1997. Det regnes som et viktig kulturminne som forteller historien om Norge som kyst-og sjøfartsnasjon.

I juli 2012 ble Saltholmen fyr overdratt fra Lillesand Seilforening til Stiftelsen Saltholmen Fyrstasjon. Stiftelsen har som formål å bevare fyret og sikre allmennhetens tilgang.

Stiftelsens styre består av representanter fra Lillesand kommune, Lillesands Sparebank og Foreningen Saltholmens Venner.

Fyret har de siste årene gjennomgått omfattende restaureringer. Dette arbeidet vil fortsette de kommende årene.

Adresse: Postboks 24, 4791 Lillesand, Norway
By: Lillesand
Rute: Postboks 24
Postnummer: 4791



relaterte søk: leie saltholmen fyr, saltholmen sverige, saltholmens venner, saltholmen gøteborg, homborsund fyr, grønningen fyr, saltholmen råde, fyr sørlandet
Nærliggende lignende selskaper
Kalvild Gård Åpen Barnehage Kalvild Gård Åpen Barnehage 5 km Fine lokaler, ok mat. Ung og litt lite serviceinnstilt betjening. Plassen er nydelig!
Anmeldelser
Fantastisk opphold på Saltholmen! Vi overnattet ved kaien og i et av rommene på loftet, utrolig koselig og en minneverdig opplevelse for barna. Takk for oss!
Helt fantastisk stopp til Lillesand med båt. Mulighet for raste, fiske og bade. Flott utsikt mot Lillesand
Forblåst men nydelig sted. Utsikt i verdensklasse.
Kystnært fyr nært på Lillesand. Verdt et besøkBesøkte stedetPå en helgedag
Veldig sjarmerende øyBesøkte stedetPå en ukedagVentetidIngen ventetidForhåndsbestilling anbefalesNei
Fredelig og fint. Vi kommer tilbake
Fint gammelt fyr.
Stemningsfullt og fint
Sol, hav, folk
Shh. Ikke fortell noen om Saltholmen, vi vil holde det for oss selv!
Kommenter på dette stedet

Legg til dette kortet på nettstedet ditt;



Vi bruker informasjonskapsler

Vi bruker informasjonskapsler og annen sporingsteknologi for å forbedre din nettleseropplevelse på nettstedet vårt, for å vise deg personlig innhold og målrettede annonser, for å analysere nettstrafikken vår og for å forstå hvor våre besøkende kommer fra. Personvernregler