SIF/Hessa IL er en sammenslåing mellom Skarbøvik IF og Hessa IL. Vi er en breddeklubb med 3 idrettsgrener: Fotball, volleyball og håndball.
De første 50 åra
”Når idrettsarbeid og tankeliv kan gå sammen med daglig yrke, da har du funnet et godt motiv som gir framgang og styrke.”
Ja, vi har et ønske om sunnhet og styrke gjennom idrett. En kjent og kjær hessing, han ”Ola Osvald”, skrev en gang:
”Vil du bli frisk og sprek i kroppen, så ta deg en tur på Sukkertoppen. Der har du utsikt horisonten rundt, og det er jo sundt å se over det store havet. Ja, du har fjella i øst og havet i vest, så det skulle bli den reneste fest og en takk til vår kjære øy her ute i vest.”
Hva skjedde i 1936 ?
Det var ingen selvfølgelighet at Hessa Idrettslag ble startet. Det hadde vært mange ”små kriger” mellom Hessa og Slinningen. Når det gjaldt Hessabålet og Slinningsbålet St.Hanskvelden, kunne det ofte gå ganske hardt for seg. På fotball – og idrettsfronten hadde det til alle tider vært konkurranse mellom Hessa og Slinningen, og mang en dyst ble utkjempet mellom lag fra Hessa og Slinningen på slettene rundt på øya.
Torsdag den 15. oktober 1936 ble laget stiftet. Vi var nå 24 medlemmer. På dette stiftelsesmøtet ble det vedtatt at laget skulle være en idrettsklubb og ikke bare en fotballklubb. Det store og avgjørende denne høstkvelden på ”Losjen” var å få samlet Hessa og Slinningen til ”et rike.” Til å begynne med kom navnet på klubben i andre rekke. Så den første kvelden tok vi navnet ” Hessa Sportsklubb”. Navnet ble imidlertid tatt opp på nytt, og vi fikk det endelige navnet Hessa Idrettslag, forkortet til H.I.L.
Det første styremøtet ble avholdt på ”Losjen” den 22. oktober 1936. Her ble bl.a. lagets lover behandlet. Disse kom snart i en lovbok. Den virket også som medlemskort. I den ene halvparten stod lover, og i den andre halvparten fikk en påført at kontingenten var betalt.
Treningsforholdene var svært vanskelige for det nystarta laget. Der fantes nemlig ikke noe skikkelig treningsfelt på Hessa. Derfor fikk en ordnet det slik at fotballaget trente i Langevågen en gang i uka. Laget ble fraktet dit i en snekke og betalte 6 kr. Tur- retur.
1937 Revy, fotball og turn.
1938 Vi kunne spille fotball og også stå på ski
1939 Friidrett og klarsignal til fotballserien.
1940 Sukkertopprennet
1945 I gang igjen, damer og drøm om egen fotballbane
1946 Håndball og fotball
1947 Vi spente over et vidt felt av aktiviteter. Langrenn, håndball, fotball
1948 Terrengløp – Friidrett
1949 Baneplaner, landeveistrening og brus på Sukkertoppen.
Eksistensen til Hessa IL var blitt usikker. Baneproblemet var hovedårsaken. Hele tiden etter krigen hadde laget vært på utkikk etter et sted å lage bane på. En så nå en mulighet å få utvidet et felt tyskerne hadde jevnet ut på Stavneset. Dessverre var dette så nært etter krigen at det militære ikke var villig til å gi fra seg området. En så også en sjanse til å få laget bane på Skuseth sletta. Banen ble oppmålt, og prosjektet var omtrent kommet i gang. Men i enden av baneområdet lå det et gartneri, og en mente at ballspill her ville volde for stor skade for glasshuset. Dermed gikk også denne planen i vasken. Treningen måtte likevel gå sin gang, og en satset mest på kondisjon. Både sommer og vinter kunne en daglig se spillere på springmarsj langs landeveien. Treningskampene en spilte på Hessa, la en til slettene som egnet seg best. Som mål brukte en vanlige hesjestaurer med et tau strukket over. Det var ikke vanlig å ha fotballsko. Så enkelte stilte med beksømsko og andre med vanlige lakksko.
1951-1952 Sviktende medlemstall, men fortsatt mye positivt.
Medlemstallet var synkende. Denne tendensen hadde en også i årene 1949 – 1950. Årsaken lå i mangelen på egen fotballbane. Dette gjorde at våre beste fotballspillere søkte seg over til klubber som spilte i høyere divisjoner. Den gang var det ingenting som hette ”overgangssum”. Spillerne var ikke noe salgsobjekt. De gikk gratis og franko til nye klubber.
Håndballen var kommet inn i et nytt spor, som gjorde den mindre publikumsvennlig. Tidligere var det mye folk på kampene. Men den nye ” forsvarsmuren ” som enkelte klubber begynte med, førte til at publikum sviktet. Dette førte faktisk til at damehåndballen opphørte nesten helt. I 1951 var det bare 3 damer igjen som medlemmer, og i 1952 ingen igjen. Til tross for sviktende medlemstall spilte Hessa IL i 3. divisjon kl. A i herrehåndball. Disse årene var ikke de aller beste konkurransemessig sett. Men resultatene var ikke dårlige når en tar de begrensede ressursene i betraktning.
Så kom ” krakket ”.
Hessa IL ble nedlagt i 1952. Grunnen til dette var ikke økonomien, som ofte er en vanlig årsak når idrettslag og andre foreninger slutter. Det hele begynte med at gamlefolket trakk seg tilbake fra vervene i styret. Plassene etter dem ble ikke oppfylt av nye , passive medlemmer. De aktive måtte ta del i styre og stell . Den siste sesongen var en også plaget av mangel på spillere slik at utrente folk måtte tre inn for å utfylle lagene. Dette førte til at de aktive ble lei det hele. Laget ble ikke utmeldt av Norges Idrettsforbund. Det overskuddet som laget hadde, ble stående i banken. Dette ble gjort med tanke på en gjenopprettelse.
1953 – 1972 De nedlagte, men ikke helt passive åra.
1973 Det lysnet
I den tiden Hessa IL var nedlagt, måtte ungdommen ofte slutte med for eksempel fotball når de nådde en viss alder. Når en var ferdig som junior, ble det vanskelig å komme med på lag som bl.a. SIF , Aafk og Rollon. En gjeng ungdommer begynte engang å prate om dette problemet og fikk ideen å gjenopprette Hessa IL. Den ivrigste av dem, Bert-Åge Grimstad, gikk sammen med Karsten Almås rundt på Hessa og loddet stemningen blant folk. De fikk en del med seg, og disse sendte ut et skriv til alle husstandene på øya. Skrivet så slik ut:
Heile Hessa i form!
Hessa Idrettslag skal gjenopprettes. I den forbindelse ber vi alle interesserte om å møte opp på Hessa skole, fredag 15/6 kl. 19:30. Vi har blant annet tenk å danne fotballag som skal spille i 7. div fra 1974. Om det er stor nok interesse, kan også yngre lag som gutte og småguttelag dannes. På møtet vil vi også lodde stemningen for å se hvilke andre aktiviteter det er grunnlag for å starte opp med. Vi håper derfor at så mange som mulig, uansett kjønn, alder og fysisk form – vil møte opp.
Med hilsen, Karsten Almås, Inge Eide, Øystein Hessen,Bernt – Åge Grimstad, Marit Skuseth Wiig, Geir Arne Hoel, Eli Fjørtoft, Knut Festø, Arne Markussen, Gunnar Endresen.
1974 Volleyballsuksess, ”Bingo", Fotball “ i kjømda “.
Vi var nå innmeldt i både Norges Volleyballforbund og Norges Fotballforbund. Volleyballgruppa viste seg å være noe heldigere enn fotballgruppa i starten. Et A-lag i volleyball fikk delta i Norgescupen allerede tett etter idrettslagets nystart. Da serieoppsettet var forsinket, klarte Hessa IL å få påmeldt A-laget et par uker før seriestart. Det gikk overraskende bra. Herrelaget endte på 2. plass i 3. divisjon, pulje A. Under noen heldige omstendigheter fikk laget rykke opp i 2. divisjon, avdeling Møre/Trøndelag etter sin første sesong. Trener i denne volleyballsesongen var Leif Rossvoldaunet.
Vår største inntektskilde, ”Bingo”, så nå sitt første arrangement. Denne ble startet tidlig på året, og holdt det gående i 3 måneder. Arrangementet ble en suksess. Etter endt sesong for bingoen, satt en igjen med et overskudd på ca. 20000 kr. Bingoen ble utført av styret og noen av medlemmene fra arrangementskomiteen. Vårt første fotballag i nyere tid ble påmeldt i serien for aldersbestemte klasser. Laget 10-12 år ble trent av Steinar Skuseth, og laget 12-14 år hadde Sven Grimstad og Øystein Hessen som trenere. En begynte å utarbeide muligheten for egen bane på Hessa, men kamparenaen ble foreløpig leiet av kommunen. I september 1974 innkalte en til den første A-lagstrening i fotball.
1975 Nå var vi endelig med igjen for fullt.
Hessa IL fikk sitt første norgesmesterskap. Under dyktig ledelse av Einar Johann Endresen ble disse mester i gutte NM i volleyball:
Harald Lillevik ( kaptein) Gunnar Rørstad, Per Arild Endresen, Roger Moe, Bernt Are Wiig, Kjell Almås, Arnstein Johansen og Jarle Ødegård.
Referatet fra sluttspillet kunne fortelle at laget lå på et nivå flere hakk foran resten av sluttspillagene. Laget vant også klart den lokale serien. Herre laget i volleyball endte denne sesongen på 3. plass i 2. divisjon, men ble utslått i innledende runde i norgescupen. Damelagene endte henholdsvis først og siste på tabellen i 3. divisjon i sin første sesong. A-laget kvalifiserte seg til 2. divisjon Møre/Trøndelag.
Framgangen i aldersbestemte klasser i fotball fortsatte. Vi var i ferd med å bygge opp gode lag slik at rekrutteringen i årene framover syntes lovende. Her var talent i fleng. A-laget begynte og å vise tenner i 7. divisjon, og laget endte på 5. plass på tabellen i sin andre sesong. Trener for laget var Bernt-Åge Grimstad og oppmannen het Håkon Otterlei.
Fredag 22. oktober 1976 kunne en lese følgende i Sunnmøre Arbeideravis:
Kjempesmell for Hessa IL.
Tyskerbunkers blåst i filler.
Hessa Idrettslag får hjelp av alle makter til sin framtidige idrettsbane bak Sukkertoppen. I går var en sprengningskommandogruppe fra Heimevernet på åstedet og sørget for å sprenge bort en bunkers som tyskerne hadde der nybana bygges. Det ble et voldsomt krater etter kjempesmellet, som hørtes helt til Godøya. Folk der borte trodde minst at tyskerne var kommet tilbake,
1977 Nå kom også juniorlaget.
Arbeidet med grusbane på Stavneset pågikk for fullt. Oddvar Aarø ble ansatt som A-lagets første trener utenfra, og framgangen fortsatte. I denne sesongen så vi nytten av rekrutteringen fra egne rekker. Noen av juniorene og guttespillerne våre begynte å hevde seg på A-laget. Vi endte på 3. plass med fotballaget i 7. divisjon. For første gang hadde vi med et juniorlag i fotball. Juniorene og småguttene deltok i Norway-cup.
Herrelaget i volleyball endte på en svak 6. plass. Guttelaget vant kretsserien, men klarte ikke å kvalifisere seg til en ny sluttrunde i NM. En ny stamme guttespillere ble satt i sving.
1978 Endelig egen bane, eget klubbmerke og opprykk.
15 april 1978 ble grusbana på Stavneset åpnet offisielt med en fotballturnering for A-lag.
1979 Kretsseier i volleyball, garderobebyggplaner.
Volleyballgruppa var på ny i sterk frammarsj. Under fast ledelse av Stein Magne Hoff endte herrelaget på 2. plass i 3. divisjon. Per Mattis Slinning og Tore Valbø tok seg av guttelaget og førte dette fram til en ny seier i kretsserien. Jentelaget gjorde det også bra og endte på 5. plass. Leder her var Bente O Slinning. De aldersbestemte laga våre hevdet seg godt i fotball og kjempet jevnt med kretsens mer veletablerte lag, A-laget i fotball spilte på egen bane foran et stadig økende publikum og endte på en hederlig 4. plass i debutsesongen i 6. divisjon.
1980 Vår første Hessa Cup.
1981 Grasbane på planstadiet, jentene kommer!
1982 Stadig flere lag blir med.
1983 Seier på mange fronter.
Grasbana ble sådd den 9/6. Verdien av bana ble satt til 1,3 mill. kr. I forbindelse med denne bana gjorde mange av medlemmene våre en flott innsats. Trener Nils B. Fet og oppmann Arve Opsahl ledet A-laget i fotball til 5. divisjon og kretsmesterskap. Herrelaget i volleyball hadde sin beste sesong og vant 2. divisjon. Dessverre tapte laget kvalifiseringen til 1. divisjon. Per Mattis Slinning og Egil Larsen koordinerte treningene. Guttelaget endte på 5. plass i serien. Dette laget finansierte selv en tur til Gimsøy-cup dette året også. Trener var Torgeir Olsen. Miniputtene fikk brynt seg i juleturneringen i Fagerlihallen.
Medlemstallet økte til 520. 120 disse gjorde en stor innsats under Hessa Cupen for aldersbestemte klasser. I dette året økte antall lag i Hessa Cup til 60. Våre aldersbestemte lag deltok ellers i en rekke turneringer både innendørs og utendørs. Hessa IL hadde dette året påmeldt 13 fotballag i serien.
1984 Egen grasbane.
1985 Bl.a. Sunnmørsmessa.
Våre medlemmer tok på seg et kjempearrangement; kiosksalg og kafédrift ved Sunnmørsmessa. Dette innbrakte en god slant i klubbkassa takket være stor innsats blant mange medlemmer.. Sportslig sett fortsatte framgangen for A-laget i fotball, og vi hevdet oss godt i vår første sesong i 4. divisjon. ( 6. plass )
Lagene våre i aldersbestemte klasser var også høyt oppe på fotballtabellene. Her kan en spesielt nevne småpikene, som ble nr. 2 i KM. Småguttene våre klarte seier i sin avdeling. Hessa Cup ble arrangert for 6. gang på rad. Rekruttlaget vårt deltok i Dana- cup.
1986 Hessa Idrettslag 50 år
Også jubileumsåret var et fint år for idrettslaget. Alt tydet på en lovende framtid. En hadde planer om å få bygget et klubbhus på Stavneset. En hadde også innsett betydningen av morgendagens spillere og en ville prøve å utarbeide en plan om hvordan en best kunne ivareta og utvikle de helt yngste utøverne. Betydningen av å prøve og utdanne ledere i laget var også en av framtidsvyene .
Under følger to avisfotoer fra jubileumsåret. Det første viser pikelaget like før avreise til Norway Cup.
For en mer utfyllende historikk på vårt kjære Idrettslag, finner dere på vår hjemmeside, faner til venstre merket "Hessa IL historie"
http://www.hessa.no/Default.asp?CatID=1532
Gjengitt hist. Leif Terje Slinning
Legg til dette kortet på nettstedet ditt;
Vi bruker informasjonskapsler og annen sporingsteknologi for å forbedre din nettleseropplevelse på nettstedet vårt, for å vise deg personlig innhold og målrettede annonser, for å analysere nettstrafikken vår og for å forstå hvor våre besøkende kommer fra. Personvernregler