Sjurgarden er et enkeltpersonforetak drevet at Simo og Marie. Vi selger kjøtt og skinn av gammelnorsk sau, ved, honning og landbrukstjenester.
Sjurstua er blant de eldste gårdene på Rød. Den ligger fint i terrenget, er skjermet fra den værste vestavinden og er blant de første som får sola om våren. Ifølge ei gammel bygdebok vokste kålrabi spesielt godt her. Frem til 1960-årene var gården i drift, siden da har jorda vært utleid til andre bønder på Rød.
I 2011 kom vi, Skåla-"bergenseren" Marie og italienske Simo flyttende til gards etter å ha kjøpt oss inn i denne flotte galskapen. Planen var å pusse opp det flotte våningshuset. Så en dag kom Marie hjem med en vær, og denne væren måtte få seg noen søyer, stakkar. Kort tid etter var enkeltpersonforetaket "Sjurgarden" startet. Vi hadde 12 sauer, en gammel BM traktor, veldig dårlig isolert hus og MYE pågangsmot.
2011 virker som en evighet siden. vi har lært mye siden den gang, men er på ingen måte fullt utlært. Vi gjør vårt beste på å rette opp i våre feil i neste runde, Utviklingen siden 2011 i grove trekk ser slik ut:
2012: fokus på oppussing av kårenden, innkjøp av vedmaskin og traktor (og rundballespyd). Leveranse av laft til Allskog. Vår første egenproduserte julemiddag. Vi tok over drifta av egen jord og odelsjenta ble født.
2013: Innflytting i nyrenovert kårende, dobling i saueflokken med kjøtt i retur for salg, startskudd for rydding av gjengrodd innmarksbeite, derav god vedproduksjon. Vi lærer oss å pløye.
2014: Starten på utbytting av fast gjerde rundt hele innmarksbeitet, vi tar kjøtt og skinn i retur for salg og selger våre første sekker med ved. Romsdal bioenergi (og vi selv) går i gang med beiterydding for full styrke. Import av brukt traktor fra Italia.
2015: Vi fullfører beiterydding og får kjørt vekk de svære lassene med kvist (som nå er blitt til flis), de 12 villsauene i 2011 er blitt til 50. For første gang sender vi sauene på fjellet. Datter nr.2 blir født. Marie sertifiserer seg til å bli birøkter, 4 bikuber ankommer gården sent i sesongen. Drenering og nydyrking av 9mål på innmarksbeitet.
2016: Vårt første år som birøktere med høy lærekurve.Innkjøp av et par spekalver. Får låne plass til disse i fjøsen til naboen som heier oss "opp og frem". Vi lærer mye. Plan om egen fjøs (enkelt stolpebygg) tar form. Vi søker penger til prosjektet hos Innovasjon Norge og kjøper inn en liten besetning med tiroler gråfe. Vi graver ut tomt til fjøsen. Så begynner det å regne og slutter ikke før langt ut i 2027. I alle fall føles det sånn.
2017:
Fjøsbygging går fremover, første sesong med sau på utmark og kyr på innmarksbeite på fjellet. Fjøsbygginga går fremover. Tredje (-og sistemann) i søskenflokken kommer til verden. Vi dobler antall bikuber. Tett tak på nyfjøsen!
Hvorfor?
-Fordi vi ønsker å utnytte ressursene vi har på gården og å ta vår plass i næringskjeden. Vi liker å kunne bruke de produktene vi selv har jobba frem, og vi liker å selv kunne selge dem til andre, uten mellomledd. Det er MYE arbeid, men for oss er det så meningsfullt at det er verdt det. Vi har begge fulle jobber utenom, så arbeidet på gården har blitt hobbyen vår :)
Legg til dette kortet på nettstedet ditt;
Vi bruker informasjonskapsler og annen sporingsteknologi for å forbedre din nettleseropplevelse på nettstedet vårt, for å vise deg personlig innhold og målrettede annonser, for å analysere nettstrafikken vår og for å forstå hvor våre besøkende kommer fra. Personvernregler