Stavanger Judoklubbs offisielle Facebookside
Vi holder til i tredje etasje i siddishallen, se våre treningstider under "Generell informasjon" nedenfor
Hva er judo?
Judo er best kjent for sine kast, men inneholder mye mer enn det. I en judokamp brukes både kast og holdegrep der motstanderen holdes nede på bakken. Utøvere over 16 år kan også bruke armbend og kvelinger. Kvelinger og armbend kan kanskje høres farlig ut, men det er strenge sikkerhetsregler og en utøver har alltid stor respekt for sin motstander. Ved å klappe to ganger i matta gir man opp, og motstanderen slipper umiddelbart sitt grep. I motsetning til i mange andre kampsporter bruker man ikke slag og spark i judokonkurranser, men slike teknikker finnes i enkelte av judoens mønstre kalt "kataer".
I judo er ferdighet, teknikk, timing og smidighet det viktigste fremfor rå styrke. Det viktigste prinsippet i judo er utnyttelse av motstanderens styrke og fart. Målet er å utnytte motstanderens styrke til egen fordel, gjennom å ta kontrollen og få ham ut av balanse.
Treningsmetoder
- Randori (fri treningskamp)
- Ukemi (fallteknikker)
- Uchi komi (innganger uten kast)
- Shiai (konkurranse)
- Kata (form)
Kata
Ved Kodokan ble det utviklet en rekke mønstre bestående av bestemte teknikker - kata. Kata inneholder både de teknikkene som i dag brukes i konkurranser og teknikker som ikke er tillatt i kamp, for eksempel forskjellige selvforsvarsteknikker. Kataene er et slags teknikkarkiv der presis og nøyaktig utførelse er det sentrale. For gradering til 1. dan må en kunne minst én kata - "nage-no-kata" - som består av 15 kasteteknikker i en bestemt rekkefølge. Det finnes
7 offisielle, eller godkjente kataer og en rekke uoffisielle. Det konkureres i utførelse av judo kata i egne katamesterskap.
Graderingssystemet
Judoutøvere bærer belter med forskjellig farge som viser hvilken grad de har. Etter hvert som man lærer nye teknikker går man opp til graderinger som er en slags praktisk eksamen der utøverne viser frem sine teknikker. Beltefargen gjenspeiler hvor mange teknikker en utøver kan og hvor godt teknikkene utøves.
Beltegradene er delt inn i Mon-, Kyu- og Dan-grader. Mon-grader er for utøvere til og med 13 år og har en horisontal fargestripe på et ellers hvitt belte. Kyu-gradene kalles elevgrader og er for utøvere fra 14 år. Beltene er helfargede. De høyeste gradene kalles Dan-grader (mester).
Beltefarge
I Judo brukes følgende fargeinndeling på beltene:
Krav
Hvitt 6. Mon/Kyu Nybegynnere starter med hvitt
Gult 5. Mon/Kyu Minimum 25 treningstimer
Orange 4. Mon/Kyu Minimum 30 treningstimer etter siste gradering
Grønt 3. Mon/Kyu Minimum 50 treningstimer etter siste gradering
Blått 2. Mon/Kyu Minimum 70 treningstimer etter siste gradering
Brunt 1. Mon/Kyu Minimum 90 treningstimer etter siste gradering
Svart 1. Dan Minimum 1 treningsår siden siste gradering.*
* Utøveren må ha fylt 16 år.
Det finnes i praksis 10 dan-grader, ved alle disse gradene kan utøveren bære et sort belte. Fra 6. til 8. dan kan utøveren bære et belte med røde og hvite vertikale striper. Ved 9. og 10. dan kan utøveren bære et helt rødt belte.
Teoretisk sett er ikke graderingssystemet i judo begrenset til 10. dan. Kano selv sa at hvis en utøver når et stadium over 10. dan er det ingen grunn til at han ikke skal motta 11. dan, og så videre. Hans filosofi gjør det klart at han ikke trodde det fantes noen øvre grense for hvor god man kunne bli i judo.
Etter sin død ble grunnleggeren av judo, Jigoro Kano, tildelt et dobbelt hvitt belte og tittelen shihan (mester i alle former). Dette var dobbelt så bredt som andre belter for at det ikke skulle forveksles med nybegynnernes belter. Dette skulle markere at ringen var sluttet og at det ikke var mulig å ha større innsikt i judo enn det han hadde.
Det er 17 personer som har mottatt 10. dan (judansha) i løpet av alle årene judo har eksistert.
Legg til dette kortet på nettstedet ditt;
Vi bruker informasjonskapsler og annen sporingsteknologi for å forbedre din nettleseropplevelse på nettstedet vårt, for å vise deg personlig innhold og målrettede annonser, for å analysere nettstrafikken vår og for å forstå hvor våre besøkende kommer fra. Personvernregler