Tante Kaias kaffehus i Storvågan har en spennende historie.Her skal skapes aktiviteter og opplevelser!
I dag er Storvågan Søndre et hus i forfall. Like vest for Lofotmuseet ligger Storvågan Søndre med hovedhus, fjøs og stabbur. Stedet ligger vakkert til midt i området hvor middelalderbyen Vågar lå.
Hovedhuset som har stått tomt siden 1975 er preget av forfall. Likevel framstår det som et vakkert bygg med mange muligheter. Også våre kulturmyndigheter har vurdert at huset synes å være i en så teknisk god stand at det er vel verdt å ta vare på. Huset har bevart sin bevart sin egenart og framstår slik som det opprinnelig var.
Huset er bygd ca.i 1860 av Johan Hammon Wolff. Han var gift med Caroline Fredrikke Lorch Wolff, som var datter av den tidligere væreieren i Storvågan - Caspar Fredrik Lorch. Huset er ca. 80 m2 og er i to etasjer. Huset var bygd som talestasjon for fiskere og ble senere benyttet som kårbolig. Vi har valgt å fokusere på historien om Caroline, også kalt Tante Kaia, som drev sin Kaffestue på her på Storvågan Søndre.
Helt fram til 1879 var hun væreierfrue og hadde ansvaret for alt hushold i Storvågen. Caroline fødte tretten barn. Det var på denne tiden 14 husmannsplasser under væreiergården. I 1865 var det 93 rorbuer i Storvågan og svært mange tilreisende fiskere hadde sitt tilhold her. Her var handelshus med brygge, smie, bakeri og kaffehus. Kaffestuens drift lå direkte under husmoren og hun ledet også ølbryggingen. Her var et ganske stort bryggerhus med fire store kopperpanner som tok flere tønner bygg. Kaffen blei fra 1860 importert i store kvanta til Norge. Få kjente denne drikken og det ble opprettet kaffestuer hvor den nye drikken blei servert. Mange ønsket at fiskerne heller skulle drikke kaffe, enn ølet som gjorde dem sløve. I Tante Kaias kaffehus blei det nok servert flere slags drikker.
Kaffehuset på Storvågan Søndre var med på å lære nordlendingene å nyte denne oppkvikkende drikken. Etter at ekteparets sønn, overtok væreiergården i Storvågan, flyttet Johan Hammond og Caroline i 1879 til Søndre. Her fortsatte hun å drive sitt kaffehus. Caroline ansatte en pike til å hjelpe seg med driften. Hvor lenge hun drev kaffehuset vet vi ikke. Caroline, tante Kaia ,døde i 1891 etter å ha vært enke i flere år.
Etter hvert blei det økonomisk nedgang for væreieren i Storvågan og i 1901 blei Storvågan solgt på tvangsauksjon. Etter dette flyttet Johan Hammond d. y. til Storvågan Søndre , der hans datter Randi bodde. Randi Caroline Fredrikke Lorch Wolff, eide nå Søndre. Randi drev gårdsbruk og fiskemottak her. Hun ble den siste væreier i Storvågan. Huset har stått tomt siden 1975. Etter dette var eiendommen eid av flere arvinger. I 2013 ble Storvågan Søndre i sin helhet overdratt til Stiftelsen Lofotmuseet.
Hva vil vi med Storvågan Søndre?
Vi ønsker å gi det gamle huset nytt liv og skape ny næring her. Det vil vi gjøre gjennom prosjektet Tante Kaias kaffehus. Her skal det bli et sted der det skapes aktiviteter og opplevelser for lokalbefolkninga og tilreisende. I de tre stuene i huset skal det gis tilbud til familier, bedrifter, lag og foreninger som vil ha ulike sammenkomster. Her skal en kunne feire en barnedåp, en bursdag eller en konfirmasjon.
Kanskje din bedrift vil holde sitt julebord her, med mulighet til å gi dine ansatte en helt unik opplevelse! Her kan du komme til julebordet med hest og slede. Barn og unge skal her kunne kurses og lære gamle mattradisjoner og aktiviteter knyttet opp mot kystkulturen.
For å få til dette trenger vi din økonomiske støtte eller din dugnadsinnsats.
Huset trenger en total restaurering utvendig og til dette arbeidet vil vi benytte fagfolk.
Inne er huset i ganske god forfatning, men det er mye skraping, pussing og maling av vegger som skal til for å sette huset i god stand. I stor grad vil vi prøve å få dette utført på dugnad.
Vi ønsker å beholde så mye som mulig av husets preg og vi vil følge de rådene som vernemyndighetene har gitt oss.
Finansiering:
For å kunne gjennomføre dette omfattende restaureringsarbeidet, viser et kostnadsoverslag at vi vil trenge vel 3 millioner kroner i tillegg til en betydelig dugnadsinnsats.
Vi har fått tilsagn på støtte fra Nordland fylkeskommune ved kulturnæring og fra Stiftelsen UNI. Vi har også søkt om bidrag fra andre - deri blant Norsk Kulturminnefond.
Vi henvender oss med dette til lokale bedrifter og privatpersoner vi tenker oss kan ha glede av å delta i dette viktige restaurerings prosjektet.
Din bedrift kan gi bidrag i form av arbeidsinnsats eller penger til spesifiserte oppgaver. Dette kan for eksempel være maling, tapet til en av stuene, rørleggerarbeid , el installasjoner, murerarbeid eller liknende.
Som privatperson kan du bidra med pengegaver eller dugnadsinnsats.
Vi lover at alle som på ulikt vis bidrar i dette restaureringsprosjektet ,skal få sitt navn på en plakett inne i huset. Vi vil gjøre alt for at dugnadene også skal bli hyggelig sosiale møter hvor en kan treffe gamle venner eller skaffe seg nye bekjentskaper.
Bli med å skape Tante Kaias Kaffehus. Bli en ”husvenn”!
Legg til dette kortet på nettstedet ditt;
Vi bruker informasjonskapsler og annen sporingsteknologi for å forbedre din nettleseropplevelse på nettstedet vårt, for å vise deg personlig innhold og målrettede annonser, for å analysere nettstrafikken vår og for å forstå hvor våre besøkende kommer fra. Personvernregler