Utekontakten er en forebyggende tjeneste for ungdom i Bergen kommune. Du kan nå oss på tlf. 977 40 533 eller legge igjen en pm, så tar vi kontakt med deg.
Utekontakten har tre ulike avdelinger.
Avdeling Oppsøkende sentrum
har ansvar for Utekontaktens oppsøkende sosiale arbeid i Bergen sentrum. Feltarbeiderne etablerer kontakt og bygger allianser med risikoutsatte unge, der formålet er å avdekke hjelpebehov, motivere til endring og sikre den enkelte videre oppfølging hos relevante hjelpeinstanser. I tillegg samles informasjon om målgruppenes levekår og livssituasjon for å kunne foreslå og/eller koordinere relevante tiltak. Avdelingen drifter også en rådgivningstjeneste for unge. Her tilbys råd og veiledning, samt formidling av kontakt med øvrig hjelpeapparat.
Avdelingen er også ansvarlig for HKH (Hurtig kartlegging og handling) på oppdrag fra kommunale tjenester og/eller andre instanser og utvalg som ønsker å kartlegge en sosial problemstilling i eget lokalmiljø, eksempelvis utviklingen i et ungdomsmiljø det er knyttet bekymret til.
Avdeling Oppsøkende skole og bydel har ansvar for Utekontaktens oppsøkende sosiale arbeid på skoler og i bydeler. Feltarbeiderne arbeider oppsøkende på ti ungdoms- og videregående skoler i bydelene Åsane, Laksevåg, Bergenhus og Årstad. I tillegg til det oppsøkende arbeidet er det utviklet et metodisk verktøy, Arena-grupper, som benyttes på alle skoler. Dette gir Utekontakten relevant informasjon om elevenes oppvekstsvilkår i bydelen, skolesituasjon og livssituasjon, og kan være grunnlag for å foreslå eller iverksette relevante tiltak på individ og/eller gruppenivå. Feltarbeiderne tilbyr barnevernsfaglig oppfølging til elever som har behov for dette, og deltar også i utvalg og råd på skolen når dette er ønskelig. Avdelingen driver med utadrettet informasjonsvirksomhet til skoler, foreldremøter, Foreldrerådets samarbeidsutvalg (FAU) m.m.
Avdelingen arrangerer den årlige FOKAL festivalen, for og med ungdom.
Gjennom tiltaksavdelingen skal Utekontakten, i samarbeid med relevante samarbeidspartnere, tilby utsatt ungdom målrettede, koordinerte og individuelt tilpassede tiltak av høy kvalitet.
Tiltaksavdelingen har ansvar for barnevernstiltaket DUE, samt utvikling og drift av prosjekter og tiltak etter DUE-modellen. Per i dag gjelder dette tiltaket ”Tidlig Ute”, samt et bo- og støttetilbud for ungdom henvist fra Barne-, ungdoms- og familedirektoratet.
DUE står for ”Der Ungdommen Er”. I samarbeid med barnevernstjenesten og NAV kommune skal DUE gi utsatt ungdom mellom 16 og 23 år et koordinert, helhetlig og individuelt tilpasset tilbud om tett oppfølging i eget nærmiljø. Idegrunnlaget til DUE er å hjelpe ungdom der de er, både utviklingsmessig og geografisk, i nær tilknytning til sitt nettverk og nærmiljø. DUE har siden 2003 utviklet en modell for å etablere prosjekt rundt hver enkelt ungdom med utgangspunkt i ungdommens individuelle forutsetninger. Hvert prosjekt ledes av en koordinator med kompetanse tilpasset den enkelte ungdoms behov.
Tidlig Ute er et rus- og kriminalitetsforebyggende tiltak. Bergen kommune samarbeider med Helse Bergen og Hordaland politidistrikt for å tilby ungdom som blir pågrepet av politiet for narkotikarelatert kriminalitet et alternativ til vanlig straffereaksjon i form av individuell tilrettelagt oppfølging.
Avdelingen har kompetanse på cannabisproblematikk, og tilbyr et individuelt cannabisprogram (CAP) for ungdom som ønsker å slutte å bruke cannabis.
Avdelingen har også kompetanse på æresrelatert vold, herunder tvangsekteskap eller trusler om dette.
Tverretatlig operativt team, TOT, ledes av enhetsleder ved Utekontakten. TOT er ansvarlig for å koordinere Bergen kommunes innsats mot menneskehandel.
Legg til dette kortet på nettstedet ditt;
Vi bruker informasjonskapsler og annen sporingsteknologi for å forbedre din nettleseropplevelse på nettstedet vårt, for å vise deg personlig innhold og målrettede annonser, for å analysere nettstrafikken vår og for å forstå hvor våre besøkende kommer fra. Personvernregler