Ullvaren er helnorsk og eksklusiv fra Norges fineste ullfiber, og er hjertebarnet og hjørnesteinen i våre design.
VARP & VEFT ble etablert i 2013 med mål om å foredle «upopulær» og underutnyttet ull fra gamle saueraser.
Fra fiber til ferdig vare.
VARP & VEFT er en moderne ullvarebedrift tuftet på tradisjonsrikt håndverk og nøye utvalgte materialer. Vi kjøper råull fra dyktige sauebønder og jobber tett på råvaren fra valg av fiber til ferdig produkt.
Norge har 12 nasjonale saueraser, 6 av dem er truet og flere regnes som sårbare. Mangfoldet disse rasene utgjør gir seg utslag i ulike ullkvaliteter. Dette er et mangfold som hittil har vært lite utnyttet. Industrien krever ensartet og hvit ull i store kvanta, mens gamle raser gjerne har todelt fell med bunnull og dekkhår i ulike lengder og i naturlige fargenyanser. Tilgangen på ull fra bevaringsverdige saueraser er begrenset.
VARP & VEFT er en norsk tekstilbedrift, etablert i 2013. Vi tilvirker ulltekstiler basert på spesialplukket ull fra gamle norske og bevaringsverdige saueraser. Tekstilene designes og tilvirkes i Norge ved bruk av tradisjonelt håndverk og moderne produksjonsteknikker under merkevarenavnet Norway Cloth™. Vår første kolleksjon, denne basert på Grå Trøndersau, lanseres på utstillingen 100% Norway under London Design Festival 19-27 september 2015.
Som første naturfiber i verden er norsk ull er miljøsertifisert med Svanemerket og er dermed dokumentert en av verdens mest miljøvennlige tekstilfibre. Dette er en "cradle to cradle" sertifisering som setter norsk ull i særstilling internasjonalt, i tillegg til egenskaper som overlegen glans, spenst og slitestyrke. Ullfiberen isolerer og genererer varme når den blir våt. Den er antibakteriell, vann- og flekkavvisende, regulerer luftfuktigheten og bidrar til et sunt inneklima. I motsetning til bomull og syntetfibre er ull naturlig flammehemmende uten tilsetning av kjemikalier.
Det er stor samfunnsøkonomisk verdi i å bevare våre gamle raser sett ift mangfold i landbruket og styrking av norsk tekstilindustri. Per i dag blir mye god ull hevet sammen med den dårlige og oppnår derfor lave priser når den så selges på det globale råvaremarkedet.
Legg til dette kortet på nettstedet ditt;
Vi bruker informasjonskapsler og annen sporingsteknologi for å forbedre din nettleseropplevelse på nettstedet vårt, for å vise deg personlig innhold og målrettede annonser, for å analysere nettstrafikken vår og for å forstå hvor våre besøkende kommer fra. Personvernregler