Viksemarkas Venner har sitt utspring fra Viksemarka Hestegård, som er et omsorgssenter for hester og andre dyr. Kontonr: 3330 23 63027 VIPPS: Viksemarkas Venner #78157
Dette stor på trykk i Hesteliv i feb 2010:
VIKSEMARKAS VENNER
Viksemarkas venner er en nystartet organisasjon som blant annet driver med adopsjonsvirksomhet for hester. Selv om det finnes et par andre aktører i Norge er dette relativt nytt, og så vidt vi vet den eneste offisielle organisasjonen. Det er så lett å tenke at “så fint noen gjør noe sånt for hestene i Norge”, men faktum er jo at det er alle hestefolks ansvar å sørge for å gi hestene trygghet, rettferdighet ut livet, enten det blir kort eller langt.
Hesteinteressen i Norge er større enn noen gang, og med det øker antall hest. Det er mange hester som dessverre ikke har det så bra som vi skulle ønske. Det kan være mange grunner til vanskjøtsel eller total neglekt. Liten kunnskap, ingen respekt for hesten som et individ med følelser og behov, ingen kunnskap om hestens adferd og naturlige instinkter, kan være noen. På den andre siden har vi de hestene som ikke kan prestere på høyt nivå lenger. Hva skjer med dem nå eieren ikke lenger vil eller kan ha dem i kosten. Noen slaktes, noen går til omskolering og noen blir gitt bort. Ofte til en svært annerledes og dårlig hverdag i forhold til den aktive og kjente hverdagen de hadde, men heldigvis også ofte til et godt liv hos kunnskapsrike og snille hestefolk. Det å ta hånd om en avdanket løpshest, eller en gammel spranghest krever mye kunnskap. Det er ikke bare å slippe den ute på et beite, eller la den være helt eller delvis uvirksom. Det er heller ikke gitt at en gammel traver vil fungere som sprang- eller dressurhest pr definisjon. Ved en adopsjon kan du få hjelp og råd i en omstillingsprosess. På den måten får ikke hesten bare et lenger liv, den får også et bedre liv.
- Vi er få i dette landet som fokuserer på disse tingene, men hvis mange går sammen og jobber konkret med dette, i stedet for å være “etterdilter”, kan Norge bli foregangsland på hestehold, sier leder i organisasjonen Viksemarkas Venner, Egil Alvsvåg.
Fra privat initiativ til nasjonalt plan
Viksemarkas Venner har sitt utspring fra Viksemarka Hestegård som ekteparet Ellen og Aage Schaanning har drevet i flere år. Da de overtok gården var det nok i tankene å drive et lite oppdrett av angloarabere, men de fant fort ut at det var mer enn nok hester på markedet i Norge og endret fort driften mot et omsorgssenter. De siste årene har de drevet et arbeid som det står dyp respekt av, for å bedre mange hesters liv. Nå vil dette arbeidet føres videre av Viksemarkas Venner på et nasjonalt plan. Håpet er at foreningen fort skal vokse seg ut over den kapasiteten Viksemarka i Haugesund har, til å støtte flere lignende steder rundt om i Norge. Alle dyrevenner ønskes varmt velkommen som medlemmer og styret ser frem til mange gode innspill og idéer.
Hest som forbruksvare..
- Det finnes mange eldre hester og hester med varierende bruksevne, men som fortsatt har mulighet til et godt, sunt og innholdsrikt liv. De trenger nye hjem og Viksemarka har flere eldre (og yngre) som venter på adopsjon til gode, trygge hjem, sier Jan Egil Alvsvåg. Dets skrives kontrakt på adopsjonen og den bortadopterte hesten blir tett fulgt opp etter adopsjonen.
På Viksemarka Hestegård er kapasiteten sprengt i forhold til inntak av hest. Det er hele tiden en enorm pågang av folk som vil ha “ny hest” og vil kvitte seg med den gamle.
- Vi oppfordrer folk til å ta vare på de hestene en allerede har. Vi ser at det er blitt en enorm kjøp-og-salgs-karusell av hest i Norge, men vi ser faktisk at Hesteliv, som jo drar litt mot " den andre siden" i forhold til oppstalling og generell behandling av hest, påvirker mange her i området i positiv retning. Vi ser at mange revurderer sin trening og ikke minst hestehold mot det mer naturlig tilrettelagte etter å ha lest om dette i bladet. Viksemarkas Venner har derfor i sin formålsparagraf nedfelt at foreningen vil drive arbeid for å fremme naturlig hestehold både lokalt og nasjonalt gjennom opplysningsarbeid og eventuelt kurser, sier styreformannen i Norges første offisielle velferdsorganisasjon for hest.
Legg til dette kortet på nettstedet ditt;
Vi bruker informasjonskapsler og annen sporingsteknologi for å forbedre din nettleseropplevelse på nettstedet vårt, for å vise deg personlig innhold og målrettede annonser, for å analysere nettstrafikken vår og for å forstå hvor våre besøkende kommer fra. Personvernregler