facebooktwitterpinterest

Reviews, get directions and contact details for Bjälbo kyrka

Story

Bjälbo kyrka är en kyrkobyggnad i byn Bjälbo i Mjölby kommun. Kyrkan används som församlingskyrka och hör till Skänninge pastorat.KyrkobyggnadKyrkans stil exteriört är både medeltida och gustaviansk, interiört är den gustaviansk. Kyrkobyggnaden är en enskeppig salkyrka med västtorn. Fasaden är vitputsad stenvägg. Taket är sadeltak över långhus och sakristia och ett valmat sadeltak över koret. Den bruna takbeklädnaden är spån. Innertaket har formen av tunnvalv och över koret ett hjälmvalv. Innerväggarna är putsade. Kyrkan renoverades 1786–88 under ledning av byggmästare C Seurling då bland annat koret uppfördes.Kyrkans port som är fint utsmyckad med dekorer av smidesjärn är daterad till 1200-talet.Kyrkans historiaMan har hittat rester efter en stavkyrka strax norr om den nuvarande kyrkan. Det är kvarlevor från den ursprungliga kyrkan som på 1100-talet ersattes med den nuvarande stenkyrkan. I samband med ledningsgrävningsarbeten den 25 augusti 1954 fann man ett lock till en runristad Eskilstunakista som nu bevaras i det nuvarande kyrktornet. Enligt Sven B.F. Jansson kan den skadade runristningen utläsas: "Torbjörn gjorde denna häll efter Torgeyr".

Address: Mjölby
City: Mjölby


Reviews
Bjälbo kyrka härstammar från 1100talet även om den byggts om under åren som gått. I tornet bodde under en tid Sveriges grundare Birger Jarl född 1210 tillsammans med sin mor Kristina. Kyrkan är mestadels öppen och det finns möjlighet att på egen hand gå upp i tornet via flera trångs trappor och gångar. Är man lite påläst kan man verkligen känna historiens vingslag. Förslagsvis siktar man på att åka vidare till Varnhems Kyrka där Birger Jarl ligger begravd inne i kyrkan.
En av de mest spännande kyrkorna i Östergötland. Vacker och med en intressant historia och ett egenartat torn. Dessutom ligger den fint mitt i byn där min släkt bodde för länge sedan :
Historiens vingslag märks där.
BJÄLLBO torn har en plats i vår Svenska historia. Besök den och kyrkan!
Härlig kyrka med anor från Birger Jarl.
Trevlig historia tornet är värt att klättra upp i som är från 1100 talet
Lugnet. Friden. Och själen får vila en stund från stress och vardag.
Fin gammal kyrka med mycket historia. Har familj begraven där.
Här finns en kyrka som har en mycket intressant historia och som har en avgörande roll i Stockholms grundande.
Ett otroligt kulturarv.. Sveriges historia i väggarna och golv. Bokstavligen talat. Här grundades Sverige
Comment on this business

Reviews, get directions and contact details Bjälbo kyrka.

Mjölby church

opening hours, reviews, map, satellite view. Mjölby mjölby landmark & historical place location, how can i go. Bjälbo kyrka address, phone, state, city, zip code. On this page you can find companies similar to Bjälbo kyrka. On this website you can share your comments and experiences about Bjälbo kyrka with other people.

to add Bjälbo kyrka map to your website;