facebooktwitterpinterest

Reviews, get directions and contact details for Erska Kyrka

About

Erska kyrka är en av våra kyrkor i Bjärke församling. Vi firar Mässa varje söndag kl 11 med några undantag. Vi har också söndagsskola dessa Gudstjänster.

Story

Erska kyrka byggdes 1885-1886 och är en sexkantig centralkyrka, ritad av Emil Viktor Langlet. Den har haft flera föregångare och är vackert belägen på en kulle strax utanför tätorten Sollebrunn med forngravar från järnåldern och vikingatiden.

Några inventarier från den gamla kyrkan finns bevarade i kyrkrummet, som tex den gamla predikstolen och dopfunt mm. I bårhuset är också en del av gamla kyrkans exteriör bevarad i bl a porten. På kyrkogården kan man se en kulle vilken döljer ett gravkor som var beläget under den gamla kyrkan med gravar tillhörande adelssläkterna på Gräfsnäs och Kobergs slott.

Sakristian har blivit utbyggd två gånger, 1971 och sin nuvarande storlek, 1991. Kyrkan utmärker sig bland annat med att predikstolen är placerad i mitten, ovanför altaret, och med stora läktare på fyra av kyrkans sex kanter. Mitt emellan dessa är kyrkorgeln, den byggd av Smedmans orgelbyggeri 1973, placerad. På altarbordet står sedan några år en ikon, skapad av Erland Forsberg. Kyrkan rymmer ca 500 personer.

Address: Erska byväg 23, 46695 Sollebrunn
Phone: 0322-83700
City: Sollebrunn
Zip Code: 46695



related searches: erska kyrka adress, bjärke församling
Similar places near
Lagmansereds kyrka Lagmansereds kyrka 5 km Snyggt och prydligt!
Stora Mellby Kyrka Stora Mellby Kyrka 5 km Stora Mellby kyrka är en kyrkbyggnad som har ett kraftigt fyrkantigt klocktorn som ge...
Magra Kyrka Magra Kyrka 6 km Foto: Martin Lidén En av våra kyrkor i Bjärke församling
Equmeniakyrkan Loo Equmeniakyrkan Loo 6 km Equmeniakyrkan Loo inbjuder till offentliga gudstjänster, bibelstudier, studiecirklar...
Reviews
Erska kyrka som ligger högt belägen i den natursköna bygden är en mycket sevärd kyrka. Kyrkbyggnaden är en sexkantig centralkyrka. På kyrkogården finns bland annat Palbitizka gravkoret som syns som en gravkulle omgiven av en mur.
Vackert och fridfullt ... kyrkan är väldigt speciell o gravplatserna ligger vacker o läget är högt över åkrar o ängar samt med naturen nära inpå
Sveriges vackraste kyrka och gravplats.
Fin och ljus sex-kantig kyrka på höjden i skogen söder om Sollebrunn.
En av Västsveriges vackraste kyrkor, belägen högt upp på en kulle med fantastisk utsikt över Bjärkebygden.
Högst upp på kullen ligger Erska kyrka. Granne med ett stort gravfält.
Ett lugnt och fridfullt ställe med fin utsikt. En plats där mången fin människa har sin sista viloplats...
Mycket intressant kyrka med vackert kyrkogård. Lång historia. Värd ett besök.
Fåglar och ekorrar tackar för de goda ekollon jag tog med hem till dem!!!
En fin kyrka en bit ifrån Sollebrunn.
Comment on this business

to add Erska Kyrka map to your website;