Gilla Vatten vill ge ökad trygghet i vatten för de barn som i 5:e och 6:e klass är rädda för/ovana vid vatten och inte kan simma.
Att kunna simma är viktigt utifrån ett livräddningsmässigt perspektiv, men är väl så viktigt utifrån ett kulturellt och socialt perspektiv. Många aktiviteter är knutet till aktivitet i och vid vatten. Att kunna simma kan anses vara en självklarhet för många, men det är inte det för alla. Det att inte kunna simma, att inte känna sig trygg i vatten, gör att man hämmas socialt, då det är många aktiviteter man inte kan delta i. Att kunna simma och känna sig trygg i vatten är med att förstärka individens självkänsla och självförtroende. Vi anser att det en rättighet att kunna simma och vara trygg i vatten.
Gilla Vatten vill införa en ny undervisningsmetod för ökad trygghet i vatten, Brainswim. Metodiken är speciellt lämplig för barn som känner rädsla för att vara i vatten/inte kan simma när man går i mellanstadiet. Metodiken är utvecklat av Milton Nelms och Shane Gould. Målgruppen för projektet är båda siminstruktörer/simlärare som vi vill utbilda i metodiken Brainswimming och de barn som efter 5:e klass inte kan simma och som känner sig otrygga i vatten. Enligt Skolverket (2010) är det 7800 barn pr. år som inte kan simma efter 5:e klass. Målet är att de efter avslutad kurs skall känna sig tryggare i vatten och få en genuin vattenvana, som de kan ha glädje av hela livet. Det kommer att arrangeras en kurs i metodiken för instruktörer i november 2014. I början av 2015 arrangeras det simskolor för barnen lokalt. Kursen vill gå som intensivkurs över 10 dagar, med ca 1 timme instruktion om dagen. Projektet kommer det första året att starta upp i Skåne, Blekinge, Småland och Öland. Bak projektet står SK Poseidon och Swedish Center for Aquatic Research. Projektet har fått stöd från Arvsfonden och kommer att vara över 3 år.
to add Gilla vatten map to your website;