facebooktwitterpinterest

Reviews, get directions and contact details for Gladhammars kapell

Story

Gladhammars kapell är ett gravkapell som tillhör Gladhammar-Västrums församling i Linköpings stift. Kapellet ligger omkring hundra meter sydost om Gladhammars kyrka i samhället Gladhammar och Lunds by, Västerviks kommun. Omkring kapellet finns en kyrkogård som har varit socknens begravningsplats sedan medeltiden.KyrkobyggnadenGravkapellet är uppfört på ungefär samma plats där Gladhammars gamla kyrka låg. Träkyrkan var uppförd på 1300-talet eller 1400-talet och bestod av rektangulärt långhus med ett smalare rakt avslutat kor i öster. I väster fanns ett vapenhus av trä och i norr en sakristia av sten. Träkyrkan revs 1889 när nuvarande kyrka hade tagits i bruk.Gravkapellet uppfördes 1936-1938 efter ritningar av arkitekt Johannes Dahl, Tranås. Till sin form skulle kapellet efterlikna den gamla kyrkan. Träkapellet består av ett långhus med nord-sydlig orientering. Vid södra kortsidan finns ett lägre och smalare vapenhus. Vid norra kortsidan finns en lägre och smalare sakristia. Kapellets ytterväggar och yttertak är belagda med skiffer istället för träspån som den gamla kyrkan var belagd med.

Address: Västervik
City: Västervik



related searches: Gladhammars kyrka
Similar places near
Gladhammars kyrka Gladhammars kyrka 181 meter Absolut värt ett besök. En helt annorlunda och spännande arkitektur. Mycket vackert t...
Västrums kyrka Västrums kyrka 9 km En jätte fin kyrkogård och båda min farmor o farfar ligger där.
Svenska Kyrkan i Västervik Svenska Kyrkan i Västervik 12 km Svenska kyrkan i Västervik vill vara en plats för möten mellan små, stora och Gud. Vä...
Sankta Gertruds kyrka, Västervik Sankta Gertruds kyrka, Västervik 12 km Jag växte upp ett stenkast från kyrkan och lekte ofta i kyrkparken som barn. Har med ...
Sankt Petri kyrka, Västervik Sankt Petri kyrka, Västervik 12 km En otroligt fin kyrka, mitt i centrum! Definitivt värt ett besök!
Odensvi kyrka, Småland Odensvi kyrka, Småland 27 km Bra sortiment och välöverskådligt
Reviews
Absolut värt ett besök. En helt annorlunda och spännande arkitektur. Mycket vackert tegelstensbygge med många unika detaljer. Inuti minst lika vackert.
Det är en fin planerat Men vi blev väldigt besvikna med alla ljus som stod i planeringen Det såg inte bra ut
Det var en fantastisk orkester med en underbar solist. Mycket trevligt inslag i en otroligt vacker kyrka.
För mycket Gud. Vi fattar, han gillar spetsiga hus.
Fantastisk kyrka, vi kommer tillbaka när den är öppen. Ser fram emot det. Thomas o Katrin.
Supervecker kyrka, med en fascinerande histroria. Supertrevlig kyrkvärd som gladeligen berättade historierna, och pratade även fotografi. Mycket värt ett besök!
Vacker och originell kyrka! Väldigt olik de vita, "vanliga" kyrkorna på landsbygden. Ser ganska storslagen ut, i sin lantliga miljö.
Mycket vacker kyrka.
Härlig konsert
Comment on this business

to add Gladhammars kapell map to your website;