facebooktwitterpinterest

Reviews, get directions and contact details for Naturum Fjärås Bräcka

Naturum Fjärås Bräcka

About

På naturum Fjärås Bräcka kan du se en utställning om Fjärås Bräckas bildning, naturen, kulturhistorien och miljövården.
Naturum har öppet året om och det populära caféet serverar ekologiskt och närodlat.

Story

Ett naturum ska visa vägen ut till naturen. Du får tips om vad som händer i naturen just nu och utanför husknuten startar naturstigar som visar vägen.

Li gravfält är Hallands största från järnåldern. Idag står här över 100 bautastenar och ett 40-tal andra lämningar.

I väntan på att en ny entreprenör ska driva naturums populära café, har vi endast enklare servering i egen regi. Bröd, bakverk, smörgåsar och fikabröd kommer från Idala hembageri. Under våren öppnar serveringen en timme innan evenemanget och stänger en timme efter.



"Ett naturum fungerar som en port till naturen. I huset finns en utställning där du får uppleva berättelsen om hur Fjärås Bräcka en gång skapades, om hur landskapet fylldes av växter och djur. Och om de människor som genom kulturhistorien har lämnat spår i landskapet."
Address: Stenaliden 69, 439 74 Fjärås, Hallands Län, Sweden
Phone: 0300-83 42 62
City: Fjärås
Zip Code: 439 74



related searches:
Similar places near
Nordiska Gudinnefestivalen Nordiska Gudinnefestivalen 5 km Unity Shamanic Gathering~ Fira o hedra ModerJord Gudinnan för alla gåvor hon ger. F...
Storstugan Tjolöholm Storstugan Tjolöholm 6 km Alltid god mat och till bra pris. Trevligt både att sitta inne och ute. Har testat de...
Reviews
Beläget på en israndsbildning, erbjuder besökscentret en otrolig utsikt över Bräckan. Dess interaktiva utställning, passande för både barn och vuxna, förtrollar med berättelsen om Bräckans skapelse, full av geologiska under och fascinerande fenomen. Det charmiga caféet i centret serverar utsökt hembakat fika från lokala ekologiska råvaror, kompletterat med en varm och engagerad service från personalen. Ett besök till detta centrum innebär att stiga in i en värld fylld med naturskönhet, kunskap och vänlighet. En unik och belönande upplevelse jag varmt rekommenderar.
Utmärkt utflyktsmål nära Kungsbacka! På åsen finns vacker utsikt både över Lygnern och Kungsbackafjorden. Det finns flera vandringsleder som går genom intressanta landskap: får- och hästhagar, ljunghedar, lövskog. Finns även en led uppför en kulle där utsikten är riktigt fin. Vidare finns en sandstrand i österläge, riktigt bra lä vid västlig vind. I själva naturrum finns utställning och servering. Det finns toalett inne på naturrum och även vid parkeringen. Dricksvatten finns vid flera utomhuskranar. Det brukar vara mycket besökare på helgerna, men området är stort då det känns aldrig trångt. Har aldrig haft problem att hitta parkeringsplats. Toaletter: Det finns toaletter inne på naturrum och även vid parkeringen.
Fin plats mellan hav och sjö. Flera vandringsleder att gå för den som vill utforska fin natur med stor mångfald.
Vackra vyer och välskötta stigar. Trevligt café med fin utsikt. Picknickbord finns också. Vattenlek för småbarn och olika utställningar. Parkering: Parkering på grusplan
En roadtripp i Hallands län börjar här I bräckan. Historiskt plats med utsikt över järnålders gravfält med sina satta bautastenar troligen vid havsvatten på den tiden. Utsikten är makalös ser ut över fälten och havet. Vilken frihets känsla. Toaletter: Trevlig mordäna rena välskötta toaletter.
Fin plats med vandringsstråk och ett mysigt fik. På platsen finns 3 holkar för fågel eller ekorre som alla har en sladd inkopplad. Jag har försökt hitta information om vad dom är till för, men varken på platsens många skyltar eller på nätet hittar jag några svar. Märkligt. Det hade ju varit intressant att titta in i en ekorrholk via webbkamera t.ex, men som det är nu går det inte att hitta någon länk - eller att ens hitta en förklaring till vad sladdarna går till.
Kanske pärlan ändå bland Hallands naturreservat? Eller mer ett komplett besöksmål beläget i ett reservat. Fyra vandringsslingor plus Hallandsleden som genomkorsar. Badplats, Naturrum med café, shop och utställningar. Aktivitetspromenader för barn m.m. Allt extremt välordnat och genomtänkt. Vi gick Limmahögslingan 5,4 km och Naturstigen 1,5 km. På den längre slingan fick vi bl.a besöka en bronsåldersgravhög och kolerakyrkogård. Lätt vandring genom stora hagar med lösgående islandshästar. Den kortare gav fakta om dricksvattenhanteringen i dammarna, historiken kring grustag, järnväg och ångbåtstrafik. Vid infarten möter Hallands största järnåldersgravfält, som tillsammans med närheten till Lygnern med flera storslagna vyer sätter prägel på besöket.
Fantastiskt läge i en talldunge uppe på Bräckan!! Det var söndag mitten av mars 2022. Parkeringen ligger nära Naturrum. Tyvärr röcker den inte alls till. Det tog 30 min att köra runt ro vänta, för att platserna var för få. Där fanns karta med markerade slingor. Toaletter 2st var låsta En grusstig leder till byggnaden Naturrum. Men vi fick en glad överraskning. Det var förskingring /uppttäckardag i stationen framför entrén. Stationerna var gjorda för att passa barn. Toppendag . Alls sex barnbarnen roade sig!! Utställningen inomhus var rätt liten. Från café kassan ringlade sig en lång kö. En person bakomdisken. För en helg var detta underdimentionerat med cafeet. Annars rymligt vid borden. Fanns fikabordnpå en terass nära huset. En pytte pytteliten butikshörna med natur saker. Ett par bra toaletter fanns. Vi valde en fikaplatd för dem med eget fika. Där fanns också grillplats. Man kunde ta sig ner till sjön via en mycket brant trappa. Den fina nedfarter finns flera hundra m längre bort vid Fjärås kyrka. Där kommer man till strand, badplats mm. Det var för långt för barnen att gå dit den här gången. Man kan nog parkera där o gå den längre sträckan först om man vill o orkar Kan nog bli något mer besök. Bukten vid Tjolöholm slott, glittrade vackert i väster
På höjde av 60 meter över havet ligger Fjärås Bräcka. Ett härligt naturreservat med intressant historia och mycket att se. Toaletter, butik, naturum och café finns. Naturstigar av olika längder finns att välja på. Här ligger bla Li gravfält från yngre järnåldern till vikingatiden. En kolerakyrkogård, Ljunghed, öppna landskap till lummen skog. Vid insjön Lygnern hittar du en lång sandstrand och grill möjligheter. Uppe på toppen av Bräckan kan du se Lygnern på ena hållet och Kungsbacka fjorden på andra.
Fint område o jätte bra naturum. Gick röda leden, lite brant men fintTidpunkt för besökHelgVäntetidIngen väntetidBokning rekommenderasNej
Comment on this business

to add Naturum Fjärås Bräcka map to your website;