Där vi lärde oss allt
Sala backe (i dagligt tal och skrift så gott som alltid Salabacke eller Salabackar) är en stadsdel med omkring 10 000 invånare i östra Uppsala någon kilometer från Vaksala kyrkby och cirka två kilometer från Uppsala C. Namnet antas syfta på det kuperade läget för en sedan länge försvunnen by, Sala. Stadsdelens gränser är Tycho Hedéns väg i väster mot Fålhagen, Vaksalagatan i norr mot Gränby, Fyrislundsgatan i öster mot Årsta och Upsala-Lenna Jernväg i söder mot Fyrislund. Södra delen av Sala backe kallas även Johannesbäck, men det räknas inte som en officiell stadsdel.
Området var tidigare främst jordbruksmark som började exploateras för bebyggelse med början några år efter Andra Världskriget. Bebyggelsen, ganska tät och delvis sluten, har oftast uppförts i tre till fem våningars höjd och innehåller främst bostäder upplåtna till relativt hög andel som hyresrätter men också en väsentlig del av lägenhetsbeståndet är bostadsrätter. I Johannesbäck finns även ett mindre område med villor och radhus. De äldsta områdena nära Skomakarberget har hus ritade av Gunnar Leche. Dessa byggdes i trakten av de övergivna gårdstunen till den gamla byn Sala och något tidigare än huvuddelen av övrig bebyggelse i området som är från från mitten av 1950-talet. Vid Ritargatan uppfördes på 60- och 70-talen ett fåtal hus i hela 9 våningars höjd jämte några loftgångshus i 4 våningar. En måttlig förnyelse av bebyggelsen har skett på några håll under senare år, t.ex. längs Byggmästargatan, Salabacksgatan och Hjalmar Brantingsgatan. Ett nytt kvarter med hyresbostäder har tillkommit vid Gröna gatan. En långsträckt gräsyta i nordöst som tidigare varit ett strövområde och reservat för en tidigare stolpburen elkraftledning kommer på 2010-talet att användas för omfattande nybebyggelse[1]. Gatunätet i Sala backe kommer enligt preliminär plan att utvidgas fram till Fyrislundsgatan som samtidigt beräknas ändra karaktär från trafikled till stadsgata med tyngdpunkt nära Årsta centrum. Gatan kan förväntas behålla sin trafikvolym då den förbinder Uppsalas två viktigaste handelsområden utanför centrum; Boländerna och Gränby.
Ursprungligen fanns i stadsdelen ett drygt dussintal utspridda närbutiker och ett koncentrerat centrum vid Brantingstorg (uppkallat efter Sveriges tidigare statsminister Hjalmar Branting) vid slutet av Hjalmar Brantingsgatan. Torget har behållt delar av sitt ursprungliga utbud, t.ex. bibliotek och konditori, även om alternativ tillkommit genom närbelägna Årsta Centrum, Gränby Centrum det lilla affärsområdet vid Björkgatan och något längre bort, Boländernas och centrala Uppsalas affärsutbud.
Sala backe är ännu en ganska grön stadsdel även om nyare bebyggelse ibland har inkräktat på parkmark, för övrigt även på gatumark. Inom en större attraktiv gräsyta nära Brantingstorg, Källparken, finns en amfiteater och en källa. Därifrån medges fri sikt mot Vaksala kyrka från tidig medeltid. En stadsdelskyrka uppförd i trä på 1950-talet, ligger invid en brant av Skomakarberget, och har en känd altarmålning av Bror Hjorth. Salabackekyrkan har skadats av brand men återuppbyggts.
Området har två större skolor, Brantingsskolan (1950-tal) och Johannesbäcksskolan (1960-tal). Den senare var under en tid på 1980-talet gynnasieskola (Lundellska skolan) innan dess flytt till nuvarande plats nära Polacksbacken. En annan större kommunal gymnasieskola med idrottsprogram, Celsiusskolan, finns omedelbart väster om Sala backe, på motsatta sidan om Tycho Hedéns väg.
to add Salabacke, Uppsala, Sweden map to your website;