Föreningens delar varje år ut flera stipendier till medlemmarna och äger även en stuga i Mölle som medlemmarna kan hyra.
Södra Journalistföreningens fonder är en stiftelse som bildades i början av 1990-talet. Syftet är att förvalta kapital och fastigheter som Södra Journalistföreningen samlat på sig under nästan ett sekel som regional facklig förening,
Alla medlemmar i Svenska Journalistförbundets (SJF) södra distrikt, som omfattar Skåne och Blekinge, är också medlemmar i Södra Journalistföreningen. Även frilansdistriktets medlemmar i Skåne och Blekinge ingår i föreningen.
Alla SJF-medlemmar i Skåne och Blekinge kan söka stipendier vid den årliga utlysningen, hyra stugor samt delta i årsmöten och andra sammankomster.
Föreningen bildades urspungligen 1902, som Södra kretsen av Svenska Journalistföreningen.
Ordförande vid första kretsmötet i Malmö var friherre Dan Åkerhielm, journalist på Sydsvenskan. Övriga medlemmar kom från Malmö, Lund, Helsingborg, Landskrona och Trelleborg. Inträdesavgiften var 2 kronor och månadsavgiften 1 krona.
Den fackliga inriktningen var tydlig från begynnelsen. Redan första månaden kartlades löneläget inför kommande duster med arbetsgivarna.
Medelårslönen låg på 1 500 kronor. Men skillnaderna var stora, en medlem hade bara 750 kronor - för 55 timmars arbetsvecka.
1908 fick föreningen sin första kvinnliga ordförande i Elna Danielsson, änka efter Arbetets grundare Axel Danielsson.
Vid sidan om den rent fackliga kampen satsade föreningen på social verksamhet. Stipendiefonder byggdes upp, efterhand som generösa eldsjälar donerade kapital.
Föreningens ekonomi fick dock det stora lyftet 1919, då Pressens Rundtur startade. Det blev under nära 50 år ett evenemang som satte sin prägel på Malmö under en späckad höstvecka, ungefär som dagens Malmöfestivaler.
En stor del av intäkterna kom från Rundturshäftena, som kostade två kronor och bestod av en lotteridel samt förmåns- och rabattkuponger. Högsta vinsten var en bil.
Redan 1921, efter två år, hade Rundturen gett intäkter nog för att köpa det första semesterhemmet. Det blev en stuga i Ystads Sandskog, som föreningen behöll till 1949.
1939 köptes den stora skogstomten i Stenskogen strax söder om Höör.
1949 inköptes villan i Mölle för 17 300 kr.
1961 byggdes en andra stuga på tomten i Höör.
Fastigheten med de två stugorna i Höör såldes 2010, efter flera års problem att få dem uthyrda samt stigande underhållskostnader. Kapitalet behövdes för att hålla den populära Möllestugan i acceptabelt skick.
Föreningen fick sin första expedition 1932, fram till dess sköttes verksamheten från styrelsemedlemmarnas hem. 1948 var föreningens eget hus på Kapellgatan klart.
Journalisthuset var de följande drygt 40 åren centralpunkten för Malmös och Skånes journalisters fackliga aktiviteter. 1951 omorganiserades Svenska Journalistföreningen till dagens förbund och kretsarna blev föreningar.
Rundturen lades ner 1968 efter några förlustår. Den var som mest lönsam under 1950-talet, då enskilda år kunde ge överskott på över 50 000 kronor. Rekordet sattes 1955, då överskottet blev 64 868 kronor.
Huset på Kapellgatan såldes i början av 1980-talet. Föreningen hyrde en liten lokal i huset, men tvingades lämna denna efter en kraftig hyreshöjning i början av 2000-talet. Sedan 2010 har föreningen ingen egen lokal.
Mer läsning om föreningens historia finns i minnesböckerna som utgavs i samband med 50-årsjubileet 1952 och 75-årsjubileet 1977.
Denna text bygger främst på den senare boken.
Båda minnesböckerna finns att läsa på Stadsbiblioteket i Malmö.
to add Södra Journalistföreningen map to your website;