Anmeldelser, anvisninger og kontaktinformasjon for Lista Fyr

Historie

Lista fyr bestod tidligere af tre fyrtårne, men kun et står tilbage i dag. Fyret ligger på den vestligste del af halvøen Lista i Farsund kommune, Vest-Agder fylke i Norge, og er stadig et landemærke til hjælp for skibstrafikken. Fyrtårnet er bygget i hugget granit er fra 1833 og er 34 meter højt. Det hurtigtblinkende linseapparatet er fortsat i drift. Fra 1853 til 1874 stod det tre fyrtårne af denne type på stedet, for at adskille Lista fra andre fyr. To af dem blev fjernet da fyrteknologien gjorde det overflødig med trippellys. Lista havde tågesignal med et horn fra 1877 og en diafon fra 1937. I 1914 fik Lista en ny stor lampe. Stationen omfatter maskinhus, boliger med tilhørende udhuse og bådehus. Elektrisk strøm blev lagt ind i bolighus og maskinhus i 1922 men i selve fyret og fyrlampen først 10 år senere.
Fyret har ud over fyrdriften, meteorologisk station og kystmeldingstjeneste. Området er udlagt til landbrugs-, natur-, og friluftsformål i kommuneplanen for Farsund.
Fyret er et karakteristisk landemærke i det flade, særegne kulturlandskab på Lista. Fyrtårnet er det eneste høje stentårn i regionen og sjældent i norsk fyrhistorisk sammenhæng.

Adresse: Farsund, Norway
By: Farsund


Nærliggende lignende selskaper
Kommenter på dette stedet

Legg til dette kortet på nettstedet ditt;