facebooktwitterpinterest

Reviews, get directions and contact details for Essunga kyrka

Story

Essunga kyrka är en kyrkobyggnad som tillhör Essunga församling i Skara stift. Intill kyrkan ligger Essunga kyrkby och några kilometer åt norr ligger samhället Essunga.KyrkobyggnadenNuvarande stenkyrka i romansk stil uppfördes 1903-1905 efter ritningar av arkitekt F A Wahlström. Kyrkan består av långhus med ett smalare femsidigt kor i öster. Norr om koret finns en vidbyggd åttasidig sakristia. I väster finns ett kyrktorn med hög tornspira. Långhuset täcks av ett sadeltak och det lägre koret av ett valmat sadeltak. Sakristian har ett tälttak. Alla tak är klädda med skifferplattor, utom torntaket som är klätt med kopparplåt. Vid en ombyggnad 1936 försågs kyrkorummet med ett tunnvalv av masonit som dolde den öppna takstolen.Inventarier Altaruppsatsen är från 1674 och har en oljemålning föreställande nattvarden. En femsidig predikstol är sannolikt från 1674. Orgeln med 26 stämmor, två manualer och pedal är tillverkad 1984 av Walter Thür Orgelbyggen AB i Torshälla.

Address: Essunga
City: Essunga


Similar places near
Bärebergs kyrka Bärebergs kyrka 5 km Vackert belägen kyrka.
Barne-Åsaka kyrka Barne-Åsaka kyrka 5 km Nja inte någon hit direkt.
Bareberg Bareberg 6 km Bäreberg is een plaats in de gemeente Essunga in het landschap Västergötland en de pr...
Bäreberg Bäreberg 6 km Bäreberg är en by i Bärebergs socken och tidigare småort i Essunga kommun i Västra Gö...
Malma kapell Malma kapell 7 km Mycket fin och rogivande plats perfekt för mindre begravningar
Fåglums kyrka Fåglums kyrka 7 km Fåglums kyrka är en kyrkobyggnad i Essunga kommun. Den är församlingskyrka i Essunga ...
Kyrkås kyrka Kyrkås kyrka 7 km Kyrkås kyrka är en kyrkobyggnad i Kyrkås i Västergötland, sex kilometer söder om Noss...
Lekåsa kyrka Lekåsa kyrka 7 km Lekåsa kyrka är en kyrkobyggnad i Essunga kommun. Den är församlingskyrka i Lekåsa-Ba...
Främmestads kyrka Främmestads kyrka 9 km Letade gravar för släktforskning, hittade vad jag sökte. Toaletten var jättefin.
Främmestadin kirkko Främmestadin kirkko 9 km Letade gravar för släktforskning, hittade vad jag sökte. Toaletten var jättefin.
Främmestads gamla kyrka Främmestads gamla kyrka 9 km Letade gravar för släktforskning, hittade vad jag sökte. Toaletten var jättefin.
Comment on this business

to add Essunga kyrka map to your website;