Bertel O. Steen Møre og Romsdal AS er en fullsortimentsforhandler og verksted for merkene Mercedes-Benz, Peugeot og Kia. I Volda har vi i tillegg Citroën.
For mer enn 100 år siden kom Bertel Otto Steen til å formidle salget av tre biler som var sendt fra en amerikansk forbindelse. Slik begynte eventyret som skulle bli til landets eldste og mest tradisjonsrike bilimportør og et av Norges største selskap med flere virksomhetsområder.
Publisert: 27.11.2012
FrakobletIrene Schwabe
Endret: 25.03.2013
FrakobletHenning Larsen
Det begynte riktignok med helt andre produkter noen år tidligere. I 1901 var det jern, stål, champagne, barberblader og Colt håndvåpen det handlet om for den 25 år gamle Bertel Otto Steen, eller ”handelsborger”, som han gjerne titulerte seg.
ET BILKONSERN I TIDEN
For hundre år siden og i mange år fremover, var trafikken fremdeles dominert av hest og
kjerre. En automobil var litt av en sensasjon. ”Da han startet sin forretning, var det registrert bare fem automobiler i Norge. Bilen var et nesten ukjent fremmedelement, som møtte mer motstand enn positiv mottakelse. Bertel O. Steen var imidlertid godt orientert om utviklingen i utlandet, han reiste tidlig til utenlandske bilutstillinger, og han holdt seg godt underrettet gjennom sine utenlandske agentkontakter”, står det i jubileumsboken ”Et bil konsern i tiden”, som ble utgitt i forbindelse med hundreårsjubileet i 2001. ”Og han så jo hvordan bilen etter hvert fikk et stadig større fotfeste også her til lands. Fra 1901 til han i 1913 bestemte seg for å satse bare på bilsalg, økte tallet på registerte biler i Norge fra fem til nesten tusen. Og over hundre av disse hadde han selv solgt de første syv månedene i 1914!”
BILALDEREN BEGYNNER
Mange hevder at norsk bilalder begynte i 1909. Den gang var det ikke flere enn rundt 250 biler og motorsykler i landet. En håndfull bilimportører var samtidig forhandlere, og noen entusiastiske bilister trosset både mekaniske skavanker og myndighetenes restriksjoner. Bilklubben, som noen år senere skulle få navnet KNA, var to år gammel, og hadde 61 medlemmer.
I 1909 slo alle disse interessentene seg sammen og arrangerte en stor bilutstilling på festningen i Christiania. Bertel O. Steen stilte ut både Fiat, Stöwer og Nagant , i tillegg til engelske Humber, som han hadde skaffet seg agenturet på året før. Av de 10 utstillerne, er det bare Bertel O. Steen som fremdeles eksisterer som bilimportør.
”Nå var han neppe lenger i tvil. Han så sitt nye produkt, bilen, i et langt større perspektiv enn de fleste på den tiden. Nå kunne han være med på å prege samfunnsutviklingen gjennom de nye transportmidlene: Personbilen, varebilen, lastebilen og bussen”.
BIL OG CHAMPAGNE
I 1913 solgte Bertel O. Steen det meste av handelsvirksomheten til sin nære medarbeider O. Chr. Syvertsen. Ved sidene av bilene var det bare et agentur på champagne han beholdt selv. Nå ville han konsentrere seg helt og fullt om det nye transportmiddelet. Han skaffet seg representasjon på Humber personbiler i 1908, varebiler fra den tyske fabrikken Stöwer i 1909, og Dennis lastebiler i 1913. Generalagenturet for Fiat og Opel fikk han i henholdsvis 1908 og 1910. Agenturet for Opel ga Bertel Otto bort til broren, Gustav Thrane Steen, da lillebroren ville begynne for seg selv i 1918. 10 år senere mistet Bertel O. Steen Fiat-agenturet på forholdsvis dramatisk vis. Da hadde han bygget opp bilmerket til å bli det største europeiske merket i Norge, i et marked som i stadig økende grad ble dominert av billige amerikanske biler.
I 1929 skrev han kontrakt med Mercedes-Benz nyttekjøretøy. Salget av Peugeot startet året etter.
EKSPANSJON OG TILLIT
Gjennom 1970-tallet utvidet Bertel O. Steen virksomheten på en rekke felt, ofte som konsekvens av et langt samarbeid på bilsiden. I 1972 overtok Bertel O. Steen også som generalimportør av Mercedes-Benz personbiler, ikke minst et utslag av tilliten gjennom 40 års samarbeid på lastebilsiden. Dette la i høy grad grunnlaget for vekst, samtidig som markedene utvidet seg. Senere kom de marine MTU-motorene inn og la grunnlag for en ny gren av virksomheten (Bertel O. Steen Teknikk). MTU – Motor und Turbinen Union, var en samling av Maybach, BMW, M.A.N. og Mercedes-Benz og hadde to produktgrupper: jetmotorer – som Bertel O. Steen ikke jobbet med – og hurtiggående dieselmotorer, som i dag driver de aller fleste hurtigbåtene på Vestlandet.
En henvendelse fra Peugeot på 70-tallet førte til at forretningsområdet Sport og fritid ble et betydelig vekstområde. Peugeot hadde sykkelproduksjon i ”Cycles Peugeot”, som ønsket at Bertel O. Steen skulle representere dem. Bertel O. Steen tok utfordringen og solgte masse Peugeot-sykler, men siden man ikke selger sykler året rundt ble det supplert med andre produkter. Slik kom merker som Descente, Asics løpesko og en del andre inn i selskapet.
En ny tillitserklæring kom fra Peugeot i 1981 da de ba Bertel O. Steen om å overta salget av Talbot i Norge. Det var en følge av at Peugeot overtok Simca-produksjonen fra Chrysler at det tradisjonsrike Talbot-navnet ble tatt i bruk, og i Norge ønsket Peugeot å benytte seg av Bertel O. Steens solide forhandlernett. Omstrukturering av bilproduksjonen gjorde etter hvert at Peugeot faset ut varemerket, men fabrikken i Poissy nord for Paris beholdt de. Den siste Talbot-modellen som var på vei, ble derfor markedsført som Peugeot 309.
Talbot-salget holdt seg oppe lenger i Norge enn i mange andre land, og da driften i 1984 ble lagt ned, flyttet de ansatte som ønsket det, over til Bertel O. Steen i Oslo og flere av Talbot-forhandlerne gikk over til Peugeot. Slik gikk Bertel O. Steen ut av Talbot-samarbeidet med styrket Peugeot-organisasjon og et tettere samarbeid.
Etter hvert har også merker som japanske Daihatsu og koreanske Kia gitt Bertel O. Steen salgsøkning og nytt potensial i flere personbilsegmenter.
Ekspansjon har gitt Bertel O. Steen flere solide ben å stå på gjennom ulike forretningsområder. Selskapet eier A-K maskiner med sine 52 forhandlere, som er en av Norges ledende leverandører av landbruksutstyr. Bertel O. Steen Finans tilbyr biladministrasjon, finansiering og leasing av biler til private og bedriftskunder, mens Bertel O. Steen Eiendom rår over næringseien¬dommer på ca 150 000 kvadratmeter.
Forretningsområdet Bertel O. Steen Detalj omfatter en rekke egen- og deleide forhandlere. I tillegg eier selskapet den kjente verkstedkjeden Snap Drive med 21 avdelinger i de største norske byene. Forretningsområdet Industri omfatter Bertel O. Steen Teknikk som driver import og distribusjon av MTU-motorer for bl.a. hurtigbåter og offshoreflåten, Bertel O. Steen Spesialkjøretøy som leverer til Politiet, Forsvaret og andre statlige etater, samt Defence & Security Group (DSG) som er et av Norges mest komplette fagmiljøer innen integrasjon av større sikkerhetssystemer.
Innenfor området Sport og fritid eier Bertel O. Steen Viking fottøy AS med datterselskaper i Norge og internasjonalt og Berghaus Nordic AS. Viking fottøy AS utvikler, markedsfører og selger fottøy. Selskapets produkter selges under merkevarene Viking, Cherrox og KangaROOS. Viking fottøy er alene om å tilby et komplett sortiment av vanntett fottøy for alle segmenter til det nordiske markedet. Selskapet Berghaus Nordic AS, er et joint venture-samarbeid med Pentland Group som eier merkevaren Berghaus. Merkevaren er regnet som en av Europas ledende innenfor teknisk utendørsbekledning og utstyr. Selskapet ble startet i januar 2011.
Mercedes-Benz, fulllsortiment
Peugeot fullsortiment
Kia fullsortiment
Mitsubishi Fuso Truck
Legg til dette kortet på nettstedet ditt;
Vi bruker informasjonskapsler og annen sporingsteknologi for å forbedre din nettleseropplevelse på nettstedet vårt, for å vise deg personlig innhold og målrettede annonser, for å analysere nettstrafikken vår og for å forstå hvor våre besøkende kommer fra. Personvernregler